UE nu mai permite folosirea unei substanțe în compoziția unor produse pe care oamenii le folosesc zilnic sau aproape zilnic. Se procedează astfel după ce s-a constatat, după o analiză mai amplă, că soluția este una dăunătoare organismului, respectiv mediului înconjurător.
Comisia Europeană, mai exact, a luat decizia, joi, 19 septembrie, ca să nu se mai utilizeze în țările membre acidul undecafluorohexanoic (PFHxA) și substanțele înrudite cu acesta, conform unui comunicat de presă emis de executivul comunitar.
Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (cunoscute sub numele de ”poluanți eterni”-PFAS) sunt extrem de persistente și mobile în apă, iar utilizarea lor în diverse produse reprezintă un risc foarte mare pentru sănătatea omului și a naturii.
Prin această restricție nu se va mai introduce acidul undecafluorohexanoic în textile de consum, în cutii pentru pizza sau în unele produse cosmetice. Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Margrethe Vestager, normele UE permit restricționarea substanțelor toxice în momentul în care sunt alternative sigure.
”Restricţia va interzice utilizarea acestei „substanţe chimice pentru totdeauna”, de exemplu în textile de consum, cutii pentru pizza şi unele produse cosmetice. Normele UE ne permit să restricţionăm substanţele nocive atunci când există alternative sigure.
În beneficiul tuturor consumatorilor şi pentru o transformare ecologică a societăţii noastre”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene.
Acidul undecafluorohexanoic nu se va mai adăuga nici în textilele impermeabile, precum vestele de ploaie, nici în ambalajele alimentare de orice fel, nu doar în cutiile de pizza, nici în amestecuri precum spray-uri impermeable și nici în unele soluții de stingere a incendiilor.
Nu vor fi afectate soluții din industria semiconductorilor, bacteriilor sau pilelor de combustie pentru hidrogen verde. Demersul va fi unul oficial la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial, apoi se va implementa treptat, având intervale de tranziție între 18 luni și 5 ani.
De cealaltă parte, membrii Parlamentului European au respins importul de alimente care au în compoziție reziduuri de pesticide. Utilizarea lor nu mai este acceptată în UE, asta după ce au fost respinse două propuneri ale CE care ar fi permis un nivel maxim de reziduuri.