News

Subvarianta omicron BA.2, descoperită și în România. Sunt 13 cazuri confirmate cu tulpina și mai contagioasă. Update

Subvarianta omicron BA.2 a fost descoperită, marți, și la noi în țară. Un studiu din Danemarca arată că BA.2 este mai contagioasă decât varianta originală.
01.02.2022 | 19:10
Subvarianta omicron BA2 descoperita si in Romania Sunt 13 cazuri confirmate cu tulpina si mai contagioasa Update
Subvarianta Omicron, mai contagioasă decât varianta originală, arată un studiu. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
01-02-2022
17:10

Subvarianta omicron BA.2, descoperită și în România

INSP transmite că subvarianta BA.2, supranumită și ”Omicron invizibil”, a fost detectată, marți, 1 februarie 2022, și în România.

S-au depistat, mai exact, 13 cazuri. INSP mai precizează că până pe data de 30 ianuarie, la nivel național, s-au raportat 1.146 de cazuri de îmbolnăvire cu Omicron.

Studiul a fost realizat de Autoritatea Daneză de Control al Bolilor Infecţioase (SSI). Conform rezultatelor, riscul de contaminare al subvariantei omicron BA.2 este de o dată și jumătate mai mare decât omicronul original.

Datele obținute de SSI mai arată că posibilitatea de îmbolnăvire cu BA.2 este de 39% a unei persoane care stă în preajma unei alte persoane, deja infectată cu subvarianta tulpinii sud-africane, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Cât de mult se transmite BA.2

”Studiul arată că dacă o persoană din gospodăria ta este infectată cu BA.2, există un risc per ansamblu de 39% ca alt membru al gospodăriei să se infecteze în prima săptămână.

În schimb, dacă persoana este infectată cu BA.1, riscul este de 29%”, anunță Aurotitatea Daneză de Control al Bolilor Infecţioase (SSI).

ADVERTISEMENT

Un alt lucru îngrijorător al studiului este faptul că persoanele neimunizate sunt mai susceptibile de infectare cu BA1.2, în comparație cu varianta BA.1.

”Persoanele nevaccinate sunt, de asemenea, mai susceptibile să fie infectate cu BA.2 în comparaţie cu BA.1”, a punctat medicul Camilla Holten Møller.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei imunizați cu schema completă, implicit cu”booster-ul ”, sunt mult mai puțin susceptibili să ia boala, mai transmite Camilla Holten Møller.

Studiul SSI s-a făcu în colaborare cu universităţi daneze, în intervalul 20 decembrie 2021-18 ianuarie 2022. Au fost implicate aproximativ 18.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Subvarianta omicron BA.2, dominantă în Danemarca. Țara, prima din UE care ridică toate restricțiile anti-Covid

Aceste date au ieșit la iveală în condițiile în care varianta BA.2 este dominantă în Danemarca și, totodată, țara a anulat de marți, 1 februarie 2022, toate restricțiile împotriva coronavirusului. Este primul stat membru al UE care decurge la o astfel de măsură.

Cum justifică autoritățile locale decizia? Susțin că au o rată mare de vaccinare anti-Covid, iar tulpina sud-africană, Omicron, nu ar fi atât de gravă.

”Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începând de la 1 februarie 2022”, a transmis Magnus Heunicke, ministrul danez al sănătăţii.

Drept urmare, în Danemarca nu mai sunt în vigoare reguli precum: purtarea măștii de protecție, prezentarea certificatului verde pentru accesul în anumite locații, iar restaurantele vor putea ține deschis ca înainte de pandemie.

ADVERTISEMENT