News

Succes al campaniei „Femei pe Bancnote”! Premieră la BNR generată de Janina Nectara. Cum a ajuns Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei

Succes total al campaniei „Femei pe Bancnote”! BNR a răspuns pozitiv demersului făcut de Janina Nectara și a fost de acord să lanseze bancnota cu Ecaterina Teodoroiu
26.11.2021 | 13:50
Succes al campaniei Femei pe Bancnote Premiera la BNR generata de Janina Nectara Cum a ajuns Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei
Succes al campaniei „Femei pe Bancnote” după apariția Ecaterinei Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

De Ziua Națională a României, BNR va lansa prima bancnotă de circulație națională cu chip feminin. Aceasta o va afișa pe Ecaterina Teodoroiu și este rezultatul unui amplu demers, inițiat de jurnalista Janina Nectara cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

“Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societățîi, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, au transmis reprezentanții BNR.

ADVERTISEMENT

Succes înregistrat de campania „Femei pe Bancnote”

De remarcat că întreaga campanie “Femei pe Bancnote” s-a bucurat de susținerea a numeroase personalități și instituții culturale, care au militat împreună cu inițiatoarea pentru același deziderat.

“Pentru România, campania “Femei pe Bancnote” a fost un adevărat fenomen, reușind să reunească sub aceeași voce  o ligă remarcabilă de jurnaliști, artiști, publicații din toată țara, universități, muzee, spitale, institute de cercetare ale Academiei Române, Patriarhia Română și, într-un final, însăși Banca Națională a României. De aceea, această campanie este de neprețuit”, a declarat Janina Nectara.

ADVERTISEMENT

Propunerea de a o afișa pe Ecaterina Teodoroiu pe o bancnotă a fost înaintată de Janina Nectara guvernatorului BNR, într-o scrisoare deschisă, însoțită de o petiție semnată de zeci de mii de susținători.

Janina Nectara, inițiatoarea campaniei „Femei pe bancnote” prezintă bancnota de 20 de lei. Sursa foto – facebook

În rândurile trimise către Mugur Isărescu, ziarista motiva că Ecaterina Teodoroiu este „un simbol irepetabil în istoria noastră! Al sacrificiului suprem și perfect conștient că este pentru un viitor din care ea nu va face parte.

ADVERTISEMENT

Așadar, Ecaterina Teodoroiu este un profund simbol al altruismului. Și ce simbol mai frumos ar putea avea o națiune, dat fiind că altruismul este apanajul omului superior?!

La un veac de la sacrificiul ei, Ecaterina Teodoroiu merită să fie dată drept exemplu pe o bancnotă națională!”.

ADVERTISEMENT

Câte nume au fost pe lista inițială

Jurnalista a propus o listă de 100 de personalități feminine istorice, dintre care a reieșit că preferata publicului este Regina Maria. La insistențele campaniei „Femei pe Bancnote”, BNR a creat o bancnotă aniversară, pe care era ilustrat chipul reginei Maria și al regelui Ferdinand.

Dar pentru că bancnotă era una de colecție, Janina Nectara a continuat să susțină că femeile românce merită o reprezentantă și pe bancnotele permanente, propunând-o guvernatorului Băncii Naționale pe Ecaterina Teodoroiu.

În ciuda faptului că BNR a decis încă din 2019 să susțină demersul inițiat de jurnalistă, lansarea bancnotei a fost amânată pentru 2021.

“Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic. Pentru că #FemeiPeBancnote nu și-a propus orice demers, ci un act istoric! Această bancnotă este mărturia faptului că nenumărate românce au fost primele în lume sau unicele. Iar campania „Femeie pe bancnote” devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce.

Fiecare persoană care a susținut demersul nostru, când va ține în mână noua bancnotă, trebuie să fie extrem de mândră că face parte dintr-un act istoric, pentru că împreună am scris istorie în România”, a mai punctat Janina Nectara.

ADVERTISEMENT
Tags: