News

SUCCES la Referendumul pentru Justiție. Românii l-au VALIDAT cu o prezență covârșitoare! Primele rezultate

27.05.2019 | 08:31
SUCCES la Referendumul pentru Justitie Romanii lau VALIDAT cu o prezenta covarsitoare Primele rezultate
Referendumul pentru Justiție cerut de Klaus Iohannis s-a dovedit a fi un succes

Referendumul pentru modificările justiției, cel care s-a desfășurat concomitant cu alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai, a fost văzut de specialiști ca un risc destul de mare asumat de președintele Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a riscat și a câștigat, iar românii s-au raliat de partea acestui plebiscit pentru a da un vot de blam parlamentarilor care au vrut să aducă modificări legilor Justiției.

Update, 27 mai, ora 8.30: Au apărut primele rezultate parţiale la referendum. 80,9% dintre alegători au răspuns DA, 13,8% au răspuns NU, iar 5,3% au reprezentat voturi nevalide, conform estimărilor de luni dimineaţa


Succes la referendumul pentru Justiție din 2019

Cele două întrebări la care au fost invitați să răspundă românii au fost ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru faptele de corupție?”. A doua întrebare face referire la Ordonanțele de Urgență date de Guvern, pe justiție: ”Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infacțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Astfel, pe aceste întrebări s-au exprimat 30% dintre alegătorii români până la ora 17:17.  În mare parte, aceștia au ales să voteze DA la prima întrebare în proporție de și DA la a doua întrebare. Pentru ca plebiscitul să fie valabil a fost nevoie de o prezență de cel puțin 30%, iar 25% din totalul persoanelor cu drept de vot să spună „DA”.

Care sunt efectele faptului că Referendumul pentru Justiție a fost validat

Având în vedere aceste rezultate și faptul că Referendumul va fi validat, jurnalistul Moise Guran a explicat că autoritățile nu vor mai putea da aministia și grațierea pentru fapte de corupție și guvernul nu va mai putea schimba legi penale prin ordonanțe de urgență. Astfel, nu va mai fi nevoie de nicio lege în parlament în acest sens și nu mai este nevoie de nicio modificare de Constituție. Acesta fiind efectul restrictiv al unui referendum consultativ, așa cum reiese din Decizia 682/2012 a CCR.