News

Sudul Europei în flăcări. Turiștii fug din zonele afectate de incendiile provocate de caniculă. 8 oameni au murit în Turcia

Un val de căldură din sudul Europei, alimentat de aerul cald din Africa de Nord, a declanșat incendii puternice în zona Mării Mediterane.
02.08.2021 | 15:44
Sudul Europei in flacari Turistii fug din zonele afectate de incendiile provocate de canicula 8 oameni au murit in Turcia
Sudul Europei în flăcări. Turiștii fug din zonele afectate de incendiile provocate de caniculă. 8 oameni au murit în Turcia Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Incendiile sălbatice se dezlănțuie în apropiere de destinațiile de vacanță din Turcia, Antalya și Mugla și în zonele rurale din vecinătate, lăsând în urmă sate distruse, animale în flăcări și oameni forțați să evacueze.

Sudul Europei în flăcări. Turiștii fug din destinațiile preferate, afectate de incendiile provocate de caniculă. 8 oameni au murit în Turcia

Flăcările au afectat și insula italiană Sicilia și vestul Greciei, unde unii rezidenți au trebuit să fie evacuați cu barca pentru a scăpa de flăcări.

ADVERTISEMENT

Duminică, turiștii de pe o plajă italiană situată la sud de orașul Pescara din Marea Adriatică au fugit când au văzut coloane de fum și flăcări de la un incendiu într-o pădure de pini din apropiere.

Iadul de flăcări din Turcia

Incendiile de vegetație care se dezlănțuie în Turcia pentru a cincea zi consecutivă au luat până acum viața a opt persoane.

ADVERTISEMENT

Locuitorii și turiștii din Antalya și Mugla au fugit de pericol la bordul unor mici ambarcațiuni, în timp ce garda de coastă și două nave ale marinei așteptau pe mare în cazul în care era nevoie de o evacuare de amploare.

Locuitorii au trebuit să fugă din apropierea localității Cokertme, pe măsură ce flăcările se apropiau. Unii s-au urcat în bărci, iar alții au părăsit zona cu mașinile pe măsură ce focul se apropia din ce în ce mai mult.

ADVERTISEMENT

După căderea nopții, satul părea apocaliptic de la distanță, flăcările devastând dealurile întunecate.

Primarul din Bodrum, Ahmet Aras, a spus că oamenii au trăit „iadul” în apropierea Cokertme și Mazi în timp ce se îndepărtau de foc. El a spus că incendiul nu poate fi oprit și speră să protejeze zonele rezidențiale, dar a spus că este prea târziu pentru păduri.

ADVERTISEMENT
Incendiu de pădure Mugla Turcia
Incendiu de pădure Mugla Turcia Foto: hepta

Sprijin de la UE pentru combaterea incendiilor

Uniunea Europeană a trimis sprijin aerian în Turcia în încercarea de a controla incendiile de pădure. UE a anunțat duminică că a ajutat la mobilizarea unui avion Canadair de stingere a incendiilor din Croația și a două din Spania.

Avionul croat este așteptat să sosească luni, în timp ce cel din Spania va sosi marți, a declarat un oficial al UE.

De asemenea, au fost trimise avioane din Ucraina, Rusia, Azerbaidjan și Iran, care ajută la combaterea flăcărilor.

Vremea caldă și uscată a exacerbat incendiile

Condițiile meteorologice calde și secetoase au agravat incendiile, a declarat ministrul Turciei pentru Agricultură și Silvicultură, Bekir Pakdemirli.

El a explicat că temperaturile de 37 Celsius, o umiditate sub 14%, cu vânturi de aproximativ 50 de kilometri pe oră au alimentat flăcările.

Hikmet Ozturk, expert în silvicultură la Fundația Turcă pentru Combaterea Eroziunii Solului, a declarat că, deși 95% din incendiile din Turcia sunt cauzate de oameni, răspândirea lor a fost agravată de efectele schimbărilor climatice, relatează The Independent.

„Condițiile meteo tipice vara pentru zonă sunt calde și uscate, ceea ce înseamnă că riscul de incendii este deja ridicat, iar schimbările climatice ridică acest risc”, a spus el.

Italienii și turiștii fug din calea incendiilor

Duminică după-amiază, turiștii și localnicii aflați pe o plajă italiană la sud de orașul Pescara din Marea Adriatică au fugit când au văzut coloane de fum și flăcări de la un incendiu într-o pădure de pini din apropiere, a declarat agenția de știri italiană LaPresse.

Mai multe persoane ar fi fost rănite atunci când au încercat să stingă flăcări care ajunseseră la casele lor. Oficialii locali au declarat pentru televiziunea de stat că o casă de bătrâni din Pescara a trebuit evacuată.

Incendiu Pescara
Incendiu Pescara Foto: Dodofinance

Pompierii din Sicilia se luptă cu incendii cauzate de temperaturi de peste 45 de grade

Pompierii de pe insula italiană Sicilia s-au luptat cu zeci de incendii provocate de temperaturi care depășesc 45 de grade Celsius, determinându-l pe guvernatorul regiunii să solicite asistență de la Roma în weekend.

Aproximativ 150 de persoane prinse în două zone de pe litoral din orașul Catania au fost evacuate vineri târziu pe mare, unde au fost ridicate de canotaje de cauciuc și transferate pe bărcile de la Garda de Coastă. O zonă de plajă cu șezlonguri și umbrele a fost complet distrusă de incendiu.

Aeroportul din Catania a fost, de asemenea, închis pentru scurt timp pentru a da prioritate elicopterelor și avioanelor care luptau împotriva flăcărilor.

Pompierii italieni au scris pe Twitter: „În ultimele 24 de ore, pompierii au efectuat peste 800 de intervenții: 250 în Sicilia, 130 în Puglia și Calabria, 90 în Lazio și 70 în Campania”.

Pompierii încearcă în continuare să calmeze flăcările în orașele siciliene Catania, Palermo și Siracuza. Între timp, întreaga flotă a țării, formată din 15 avioane Canadair, care au transportat apă, au încercat duminică să stingă flăcările.

Incendiul din vestul Greciei a făcut zeci de răniți

În Grecia, pompierii au încercat să stingă un incendiu în vestul țării care a distrus case și dus la spitalizarea a 15 persoane cu probleme de respirație în weekend, au spus autoritățile.

Temperaturile au fost ridicate în mare parte a țării în ultimele zile și se așteaptă să ajungă la 44 de grade Celsius luni și marți.

Pompierii și avioanele cu apă continuă să lupte pentru stingerea flăcărilor în Grecia

Aproape 300 de pompieri, două avioane cu apă și cinci elicoptere se luptă pentru a stinge incendiul de pădure. Incendiul a izbucnit devreme pe 31 iulie în apropiere de Patras, în Peloponez.

Grecia este afectată în prezent de un val de căldură, temperaturile oscilând între 42C și 44C, ceea ce face ca incendiile să fie și mai grave. Țara este lovită de incendii forestiere în fiecare vară, dar experții avertizează că încălzirea globală a crescut atât frecvența, cât și intensitatea lor.

Valul de căldură este de așteptat să atingă apogeul luni, cu temperaturi interioare pentru a ajunge la 42C până la 46C. Se crede că temperaturile ridicate vor rămâne în jurul valorii de 40C și peste în mare parte din Grecia până vineri cel mai devreme.

Insula Rhodos a rămas fără curent și apă din cauza incendiilor

Un incendiu puternic de vegetație a izbucnit, duminică, pe insula grecească Rhodos. Din cauza flăcărilor care au avariat rețeaua de alimentare, o parte din insulă a rămas fără curent electric, iar mulți localnici se plâng că nu mai au nici apă. Și serviciile de telefonie mobilă ar fi fost întrerupte în unele zone, potrivit Greek Reporter.

Pompierii se pregătesc să evacueze cetățenii din zonele afectate, pe măsură ce focul se extinde cu repeziciune. Autoritățile au intervenit cu două avioane și trei elicoptere pentru a stinge flăcările.

ADVERTISEMENT