News

Suedia și Finlanda, avertizate de Erdogan. Președintele Turciei le reamintește că le poate bloca aderarea la NATO

Turcia joacă dur referitor la integrarea în NATO a Suediei și Finlandei. Președintele Recep Erdogan poate bloca oricând procesul, dacă țările nordice nu vor extrăda 73 de ”dușmani” ai turcilor.
01.07.2022 | 09:16
Suedia si Finlanda avertizate de Erdogan Presedintele Turciei le reaminteste ca le poate bloca aderarea la NATO
Președintele turc Recep Erdogan poate bloca aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Recep Erodgan a avertizat Suedia și Finlanda că Turcia poate bloca în continuare aderarea statelor nordice la UE, dacă acestea nu vor respecta întocmai cerințele Ankarei.

Suedia și Finlanda, blocate de Turcia?

Deși au trecut doar două zile din clipa în care Turcia și Suedia s-au înțeles la summitul NATO asupra unor chestiuni primordiale, Erdogan avertizează că dreptul de veto al Turciei rămâne o chestiune reală. Desigur, Turcia nu se va opune integrării dacă Suedia și Finlanda își vor respecta promisiunile făcute Turciei.

ADVERTISEMENT

Potrivit Libertatea, Recep Erdogan anunțase la finalul summitului NATO de la Madrid că a obținut o victorie și un acord în 10 puncte încheiat cu Suedia și Finlanda. Totuși, dacă țările nordice nu vor respecta aceste 10 puncte, parlamentul Turciei ar putea refuza să ratifice acordul privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Aderarea unui nou membru la NATO trebuie făcută cu acordul unanim al tuturor celor 30 de țări membre, astfel că totul depinde de Turcia.

ADVERTISEMENT

Printre altele, Erdogan a anunțat că Suedia a promis că va extrăda 73 de ”teroriști” și, totodată, nu va mai finanța Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, în textul acordului dintre cele trei țări nu este specificat un număr exact de extrădări. Este punctat, în schimb, că Suedia și Finlanda vor aborda ”cererile de deportare sau extrădare ale suspecților de terorism în mod rapid și complet, ținând cont de informațiile, probele și informațiile furnizate de Turcia, în conformitate cu Convenția europeană privind extrădarea”.

ADVERTISEMENT

„Suedia a promis că ne va oferi 73 de oameni cu acest text. Ei pot sau nu, vom urma asta conform textului și vom lua o decizie”, a declarat Erdogan.

Principala temere în Suedia și Finlanda e că persoanele extrădate nu ar avea parte de un tratament și un proces echitabil în Turcia.

ADVERTISEMENT

”Știu că există unii oameni care sunt îngrijorați că vom începe să-i vânăm și să-i extrădăm și cred că este important să spunem că respectăm întotdeauna legile și convențiile internaționale suedeze și nu extrădăm niciodată cetățenii suedezi”, a explicat premierul suedez Magdalena Andersson.

Peședintele finlandez Sauli Niinistö a subliniat că nu a convenit cu Turcia asupra unor nume de persoane care să fie extrădate.

„În cazul extrădărilor, vom respecta propria noastră legislație și acorduri internaționale. În cele din urmă, extrădarea este o prevedere legală pe care politicienii nu au dreptul să o influențeze”, a punctat Niinistö.

Dacă Turcia nu se va opune, Finlanda și Suedia ar putea să adere la NATO într-un timp record, de câteva luni.

ADVERTISEMENT
Tags: