News

Suedia va susține aderarea României la Schengen: ”Dorim să punem subiectul pe ordinea de zi în Consiliul JAI”

Suedia, stat care deține președinția Consiliului UE, a anunțat, prin vocea premierului său Ulf Kristersson, că dorește să pună pe agenda JAI chestiunea extinderii Schengen.
17.01.2023 | 16:03
Suedia va sustine aderarea Romaniei la Schengen Dorim sa punem subiectul pe ordinea de zi in Consiliul JAI
România, vești bune în privința aderării la Schengen. Suedia vrea să pună pe agenda JAI chestiunea extinderii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În decembrie 2022, România și Bulgaria au ratat din nou trenul către Schengen, după voturile negative ale Austriei și Olandei. Acum, cele două state din estul Europei primesc vești dătătoare de speranță.

România, vești bune în privința aderării la Schengen. Suedia vrea să pună pe agenda JAI chestiunea extinderii

Marți, 17 ianuarie, premierul Suediei, Ulf Kristersson, a spus, în plenul Parlamentului European, că înţelege dezamăgirile României şi Bulgariei, pe care le consideră justificate.

ADVERTISEMENT

În consecință, oficialul de la Stockholm a spus că dorește să pună pe agenda Consiliului UE tema extinderii spațiului Schengen. De subliniat că, în perioada ianuarie – iunie 2023, Suedia deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a anunțat că premierul suedez a declarat, marți, în plenul Parlamentului European, că țara sa vrea să pună pe agenda JAI chestiunea extinderii Schengen.

ADVERTISEMENT

”Chiar acum, în plenul Parlamentului european, Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spațiului Schengen. Stiu că asta așteaptă România și Bulgaria.

Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg”, a scris Tomac pe Facebook.

ADVERTISEMENT

”Înțelegem dezamăgirile Romaniei si Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit să spun că dorim să punem pe ordinea de zi în Consiliu extinderea spațiului Schengen, pe președinția noastră”, este declarația lui Ulf Kristersson, premierul Suediei, de marți.

  • 25 – 27 ianuarie este data la care va avea loc prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene
ADVERTISEMENT

Suedia, poziții contradictorii în privința unui vot în Consiliul JAI pe tema extinderii

Poziția din prezent a premierului suedez vine la exact o săptămână distanță de când reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a declarat că țara sa nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării celor două state.

”Noi am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum.

În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu.

Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”, a declarat Danielsson, pe 10 ianuarie.

ADVERTISEMENT