Sport

„Suflete reci”, primul volum de poezii al lui Valeriu Argăseala. A compus imn pentru FCSB și a recitat în fața asistenței selecte. Video

„Suflete reci” este primul volum de poezii a lui Valeriu Argăseală. Președintele FCSB a avut invitați de top la lansarea cărții
11.05.2024 | 16:01
Suflete reci primul volum de poezii al lui Valeriu Argaseala A compus imn pentru FCSB si a recitat in fata asistentei selecte Video
„Suflete reci”, primul volum de poezii al lui Valeriu Argăseala. Președintele FCSB, eveniment de gală la sediul COSR. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Zi mare pentru Valeriu Argăseală (68 de ani), care și-a lansat primul volum de poezii. Evenimentul de gală a avut loc cu câteva ore înaintea meciului în care FCSB, echipa a cărui președinte este, va primi trofeul și medaliile de campioană.

Valeriu Argăseală a lansat un volum de poezii. „Suflete reci” este creația președintelui de la FCSB

Evenimentul în care Valeriu Argăseală și-a lansat volumul de poezii intitulat „Suflete reci” a avut loc într-un amfiteatru cochet de la sediul COSR (n.r. – Comitetul Olimpic și Sportiv Român). Multe dintr poezii continuă stilul lui Adrian Păunescu, cel care îi este idol președintelui de la FCSB.

ADVERTISEMENT

Printre invitații autorului s-au numărat actorul George Mihăiță, reputatul jurnalist Ovidiu Ioanițoaia și scriitorul Ion Cristoiu. Ultimul a fost cel care a redactat prefața cărții.

„Vă invit să citiți cartea pentru că este cu adevărat bună. Nu aș fi scris niciodată prefața unei cărți proaste. Am rămas surprins că un om de fotbal poate să aibă atâta profunzime și sensibilitate”, a transmis Ion Cristoiu.

ADVERTISEMENT

De nouă ani de zile a avut nevoie Valeriu Argăseală pentru a își face curaj să lanseze acest volum de poezii. Tot nouă ani au trecut și de la ultimul titlu cuccerit de FCSB. Președintele noii campioane a României anunțat că a scris inclusiv un imn al echipei, din care a recitat câteva versuri.

(n.r: Aţi ales strategic această zi?) Nu, chiar nu, întâmplarea face, şi e o întâmplare fericită, mulţumesc Lui Dumnezeu. Nu au fost coordonate toate persoanele pe care le-am invitat la eveniment, şi atunci a trebuit să mă pliez în zilele în care ar putea să fie cele mai importante persoane. Eu cred că evenimentul care se suprapune cu acel al celebrării câştigării campionatului nu este decât o întâmplare fericită pentru mine.

ADVERTISEMENT

(n.r: De ce sunteţi pasionat de poezie?) Pentru că mă face să mă simt bine, să mă destresez, să ies din lumea în care lucrez şi în care mă încarc cu foarte mult stres. Într-un cuvânt, mă simt bine când scriu poezie.

(n.r: Domnul Becali a citit cartea, i-aţi trimis-o?) Nu, dar o să i-o trimit cu siguranţă. (n.r: Are legătură şi cu credinţa această carte?) Are legătură, pentru că sufletul este, de fapt, cel care ne arată care este starea noastră”.

ADVERTISEMENT

Argăseală, imn pentru FCSB: „Astăzi visul ni se împlineşte / Suntem campionii României”

(n.r: Puteţi compune 3-4 versuri pentru FCSB?) Am compuse 6 strofe pentru FCSB şi sunt imnul. O să citesc doar o strofă: ‘Astăzi visul ni se împlineşte / Suntem campionii României / Nimeni şi nimic nu ne opreşte / Să-ncingem hora bucuriei’.

(n.r.: Nu sunt mulţi cei 9 ani de pauză de când FCSB nu a mai câştigat campionatul?) Sunt foarte mulţi, dar în egală măsură, bucuria este proporţională cu timpul pe care l-am petrecut, şi în care am muncit, pentru câştigarea acestui titlu. Este un titlu meritat şi care spune foarte mult despre starea în care se află această echipă”, a declarat Valeriu Argăseală.

Mihai Stoica, despre Vali Argăseală: „Un om profund și sensibil”

Evenimentul a avut parte și de un moment artistic. Cantautorul Mihai Napu a interpretat două melodii pe versurile scrise de Valeriu Argăseală. Printre invitați s-au numărat și alți invitați celebri, atât din lumea sportului și nu numai, precum Mihai Stoica, Teia Sponte, Viorel Hrebenciuc, Ilie Năstase, Gino Iorgulescu, Costel Bucur, Constantin Zotta, directorul FANATIK Horia Ivanovici, Ticu Alexe sau părinții Elenei Gheorghe.

(n.r: Aţi reuşit să citiţi şi dumneavoastră din poezii?) Am privilegiul să primesc o carte înainte de lansarea oficială şi am mai citit de-a lungul timpului. Impresionant.

Chiar ieri vorbeam cu Vali, ne cunoaştem de 32 de ani. Nu e o veste foarte bună pentru noi că ne cunoaştem de 32 de ani. Am fost printre puţinii care l-au perceput aşa cum este, un om profund şi sensibil. În fotbal ai o mască mereu, nu ştii exact cine este în spatele măştii. Pe Vali l-am perceput aşa cum este.

(n.r.: despre imnul FCSB-ului) Mi-a plăcut foarte mult, îl am la inimă.

(n.r: Suntem noi suflete reci?) Suntem suflete foarte reci, congelate, criogenate, din nefericire. E un subiect prea vast ca să-l abordăm acum, tot ce ne înconjoară, ce simţim, ce trăim are legătură cu credinţa. Cine nu înţelege asta are foarte mult de pierdut.

(n.r.: de când a început să citească poeziile lui Vali Argăseală) De când a început să scrie primele poezii. Am fost cu el în permanenţă. Ne-am despărţit doar când am fost eu în pelerinaj”, a declarat Mihai Stoica.

„Suflete reci”
„Suflete reci”, primul volum de poezii al lui Valeriu Argăseală, președintele FCSB. FOTO: Fanatik

De ce „Suflete reci”

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune lungă de autografe. Timp de aproximativ o oră și jumătate, Valeriu Argăseală a semnat cărți pentru fiecare dintre invitați și a dezvăluit de ce volumul de poezii poartă titulatura „Suflete reci”.

„Deși eu sunt un tip cald și optimist, cartea se numește ‘Suflete reci’ pentru că oamenii încep să uite de suflet, sunt doar după business, după bani. Am uitat ce înseamnă prieteniile, ne-am îndepărtat chiar și de familie. E un fenomen prin care sufletele se răcesc și nu mai avem căldura pe care o aveam cândva. Nu mai sunt drumuri între oameni. Nu mai sunt prieteniile care erau odată.

Omul e tot mai mult ocupat, numai pe interes, numai pe alergătură, să producă. Totul a devenit material și nu suntem decât pe interes, cum să ne facem interesele. Sufletele au devenit reci, mercantile. Nu ne mai interesează de cei din jur. Am pierdut căldura. De aceea se numește ‘Suflete reci’, pentru că, din păcate, oamenii în direcția asta se duc și asta e tot mai vădit”, a conchis Argăseală.

Valeriu Argăseală și-a lansat volum de poezii

ADVERTISEMENT
3,25 este cota BETANO pentru pronosticul „1 solist” la FCSB - CFR Cluj
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun...
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”