Life

Suma de bani pe care orice român ar trebui s-o aibă în casă. Trucul eficient care îți face viața mai ușoară

Care este suma de bani pe care orice cetățean român trebuie să o aibă în casă? Iată o întrebare la care specialiștii ne dau răspunsul.
01.04.2023 | 21:59
Suma de bani pe care orice roman ar trebui so aiba in casa Trucul eficient care iti face viata mai usoara
Suma de bani pe care orice român ar trebui s-o aibă în casă. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

V-ați întrebat vreodată care este suma de bani pe care un român trebuie să o aibă în casă? Cât să fie: 500, 1.000, 2.000, 3.000, 5.000 de lei? Răspunsul la această întrebare ne este oferit de un analist economic.

Suma de bani pe care orice român ar trebui s-o aibă în casă

Trăim vremuri în care urgențele pot apărea în orice moment și din orice direcție. Dat fiind acest aspect, fiecare dintre noi trebuie să avem la îndemână o sumă de bani pe care să putem pune mâna la nevoie.

ADVERTISEMENT

De un așa numit ”fond de urgență” trebuie să beneficieze orice persoană responsabilă, spune Irina Chiţu, analist economic, la Antena 3. Acest fond constă într-o sumă de bani pe care un român trebuie să îi aibă în casă în cazul în care apar situații de urgență, neprevăzute.

Este bine să ai atât un fond de urgență, cât și unul de siguranță. Acestea te ajută să supraviețuiești unor evenimente neprevăzute și te ajută să nu intri în panică. Te ajută să ieși dintr-o problemă într-un termen scurt. De exemplu, să ajungi la medic”, spune Irina Chiţu.

ADVERTISEMENT

Salariile și pensiile diferă de la o persoană la alta, fapt pentru care sumele de bani cash pe care le deținem în locuință variază. O sumă minimă pe care e recomandat să o avem în casă ar fi bine să fie între 1.000 şi 2.000 de lei aproximativ.

Depinde de fiecare la ce cheltuieli se poate aștepta. Însă, de obicei, e bine să ai acești bani: 1.000-2.000 de lei”, a mai spus analistul economic, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT

Ce este fondul de siguranță. Banii pe care trebuie să îi avem la bancă

Același analist economic mai vorbește și de un așa-numit ”fond de siguranță”. Suntem sfătuiți să avem şi bani la bancă, tot în caz de situaţii neprevăzute. Diferențe e că această situaţie ar trebui ca suma să fie ceva mai mare.

”Fondul de siguranță este altceva. Este o rezervă de 3-6 salarii, care să te ajute să supraviețuiești o perioadă de timp în care ți-au scăzut veniturile, până găsești o soluție sau ți-ai pierdut serviciul, adică să nu fii nevoit să apelezi în acea perioadă la niște soluții extreme pentru a face rost de bani pentru cheltuieli curente”, spune Irina Chiţu.

ADVERTISEMENT

Această sumă trebuie ținută la bancă. Aici, banii sunt sunt în siguranță. Nu contează dacă banii sunt în lei sau euro, deși ar fi indicat în moneda unică, pentru că nu se devalorizează. Aceștia bani ne pot face viața mai ușoară și ne pot salva din momente dificile. Nu trebuie să apelăm la ei decât în situații extreme.

ADVERTISEMENT
Tags: