News

Suma pe care o deține Traian Băsescu în titluri de stat. Banii i-ar ajunge pentru mai multe locuințe

Traian Băsescu a anunțat că va trebui să vândă titluri de stat pentru a cumpăra o nouă locuință, însă banii investiți în obligațiuni ale Ministerului de Finanțe reprezintă o sumă impresionantă.
31.03.2022 | 17:34
Suma pe care o detine Traian Basescu in titluri de stat Banii iar ajunge pentru mai multe locuinte
Traian Băsescu a cumpărat obligațiuni de stat atât în lei, cât și în dolari/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urma deciziei instanței care a confirmat că Traian Băsescu a fost informator al Securității, acesta trebuie să părăsească locuința de la stat la care avea dreptul în calitate de fost președinte. Băsescu a anunțat că, pentru o nouă locuință, va trebui să vândă titluri de stat pe care le-a cumpărat anterior.

Traian Băsescu vrea un apartament cu trei camere, la metrou

Traian Băsescu a afirmat, joi, că s-a sfătuit cu soția și a decis să cumpere sau să închirieze un apartament în care să locuiască pe viitor. Banii pentru achiziți vor fi obținuți prin vinderea unor titluri de stat pe care le deține, el precizând că nu a investit anterior în imobiliare.

ADVERTISEMENT

Mă duc până la bancă, pentru că aceste titluri de stat vor trebui să fie vândute dacă vom ajunge să cumpărăm un apartament. Încep să mă uit, pe ici pe colo, după un apartament. La preţul pieţei, un apartament cu trei camere ne-am dori, aşa am stabilit, că trei camere ne ajung, având în vedere facturile uriaşe care vin la încălzire şi electricitate”, a spus Băsescu adăugând apoi că vrea ca apartamentul să fie într-o zonă cu metrou aproape și cu magazine și o piață.

Titlurile de stat de care vorbea fostul președinte nu sunt trecute în declarația de avere de la Parlamentul European, unde figurează doar niște acțiuni deținute la compania Romgaz. De altfel, potrivit regulilor de la Bruxelles, europarlamentarii nu sunt obligați să declare astfel de  plasamente.

ADVERTISEMENT

În schimb, parlamentarii de la București trebuie să precizeze toate investițiile și împrumurile acordate, dacă acestea depășesc 5.000 de euro. O astfel de declarație de avere detaliată a trebuit să completeze și Traian Băsescu în iulie 2019, atunci când a părăsit Senatul României pentru a merge în Parlamentul European.

Fostul președinte și-a asigurat banii împrumutând statul

Sumele declarate de către fostul președinte erau impresionante, acesta având, pare-se, mai multă încredere în statul român decât în companii din mediul privat pentru a-și investi banii. Traian Băsescu a cumpărat titluri de stat în trei rânduri și de fiecare dată sumele au fost consistente: 922.000 lei, 101.000 dolari și 129.000 de lei. De asemenea, și Maria Băsescu, soția sa, a cumpărat titluri emise de către Ministerul Finanțelor Publice în valoare de 90.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În plus, fostul președinte al României a participat în două rânduri la programul Tezaur al MFP, cu o sumă totală de 400.000 de lei. Astfel, în vara anului 2019, titlurile de stat deținute de către Traian Băsescu împreună cu soția depășeau 1.541.000 lei și 101.000 dolari. Acestora li se adăugau acțiuni la Romgaz care depășeau 93.000 de lei.

Este neclar însă câte din aceste titluri de stat mai deține președintele în momentul de față comparativ cu situația de acum aproape trei ani. Este posibil ca unele dintre aceste obligațiuni să fi ajuns deja la scadență. De exemplu, titlurile de stat din programul Tezaur au trei termene diferite pentru scadență: un an, trei sau cinci. Cu cât durata împrumutului acordat statului este mai mare, cu atât crește și dobânda.

ADVERTISEMENT

Din datele de mai sus reiese că fostul președinte Traian Băsescu nu ar avea probleme să obțină lichiditățile necesare pentru achiziția unei locuințe, chiar și pentru una mai luxoasă decât apartamentul cu trei camere pe care îl vizează cuplul Băsescu.

Traian Băsescu a pierdut în urma deciziei ICCJ vila de protocol din cartierul Primăverii pe care i-a acordat-o statul român în calitate de fost președinte. RA-APPS i-a acordat un termen de 60 de zile pentru a părăsi locuința din strada Gogol.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant