News

Suma uriașă încasată de familia lui Sorin Oprescu pentru clinicile din București. Fratele fostului primar ar deține un apartament în Elveția

Familia fostului primar general, Sorin Oprescu, a ieșit dintr-o afacere care i-a adus milioane de euro, după ce clinicile pe care le deținea în București au fost achiziționate de un mare lanț de spitale private.
18.05.2022 | 14:07
Suma uriasa incasata de familia lui Sorin Oprescu pentru clinicile din Bucuresti Fratele fostului primar ar detine un apartament in Elvetia
Sorin Oprescu a făcut afaceri cu fratele lui. Gelu Dorin are domiciliu și în Elveția / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Sorin Oprescu a dispărut fără urmă, cu doar câteva săptămâni înainte de condamnarea la 10 ani și 8 luni, iar autoritățile nu au dat indicii că ar avea idee unde se află acesta. Înainte de condamnare, familia fostului edil a ieșit definitiv din afacerea cu spitale pe care a desfășurat-o începând cu anul 2007. Tranzacția a avut loc acum 4 ani, însă abia acum s-a aflat valoarea ei.

Sorin Oprescu și-a băgat fratele și fiul în afacere

În urmă cu 15 ani, Sorin Oprescu a înființat firma Medical Prestige SRL împreună cu fratele lui, Dorin Gelu și cu un prieten, Cătălin Aurel Galea. La puțin timp, în firmă a fost cooptat și Sorin Mircea Jr, fiul lui Oprescu, astfel încât fiecare a ajuns să dețină un procent de 25% din business.

ADVERTISEMENT

Dorin Gelu Oprescu, fratele fostului primar general, este medic primar în Sănătate Publică și Management și a condus unul din cele mai importante spitale private din București. Despre fiica lui, Raluca, procurorii au scris că ar fi absolvit două școli prestigioase din Londra și Geneva,  pe banii obținuți de Aurel Galea printr-o firmă care a intermediat vânzarea camerei hiperbare la Spitalul Floreasca, la un preț supraevaluat.

De asemenea, Dorin Gelu Oprescu este rezident în Elveția, la Lausanne. Numele acestuia apare la o adresă din centrul orașului, pe strada Rue de Bugnon, într-o zonă comercială, unde acesta ar deține un apartament.

ADVERTISEMENT

Procurorii, interesați de afacerile desfășurate de Oprescu și asociatul lui

Societatea Medical Prestige SRL a ajuns în atenția procurorilor după ce Galea a fost trimis în judecată de DNA alături de Alexandru Macovei (fost manager al spitalului Floreasca) și de Ioan Lascăr (șeful clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la Floreasca) în dosarul camerei barometrice de la spitalul Floreasca.

„Inculpatul Galea Aurel Cătălin şi numitul Oprescu Mircea Sorin controlează împreună un grup de firme afiliate, fie prin intermediul membrilor de familie, fie prin intermediul unor societăţi de tip offshore – pe care le reprezintă în relaţiile cu terţii. (…)

ADVERTISEMENT

Societatea Medical Prestige este administratorul Anais Medical Center SRL şi împreună administrează Centrul Medical Academica (Clinica Academica Pitar Moş şi Clinica Academica Aviatorilor).

De-a lungul timpului, structura participaţiilor la capitalul social al acestor societăţi s-a schimbat (în sensul că asociaţii şi-au cedat între ei părţile sociale, au introdus în societăţi alţi membri de familie, respectiv Galea Gizella – mama lui Galea Aurel Cătălin şi Oprescu Mircea Sorin – fiul lui Oprescu Sorin Mircea), dar în mod constant aceste societăţi au fost deţinute, controlate şi administrate prin membrii celor două familii”, susțineau procurorii.

ADVERTISEMENT

Fiul, fratele și asociații lui Oprescu și-au cesionat creanțele pentru 1,55 milioane euro

În anul 2018, Gizella Galea, Mircea Sorin Oprescu Jr și Dorin Gelu Oprescu și-au cesionat toate părțile sociale către două companii străine: ABC Medicover Holdings BV Olanda (99%) și Medicover Holdings Cipru (1%) și s-au retras din firmă. Din 2021, compania olandeză devine unic asociat.

De altfel, grupul suedez Medicover a anunțat în iunie 2018 că a achiziționat cele două clinici Academica din București, însă nu a făcut publică suma tranzacției.

În februarie 2022, ABC Medicover Holdings a anunțat o infuzie masivă de capital de circa 4 milioane de euro. O parte din această sumă, 1,66 milioane euro reprezintă ”suma provenită din împrumuturile foștilor asociați ai societății Medical Prestige SRL și cesionate către ABC Medicover Holdings BV, conform contractelor de cesiune creanță din data de 04.07.2018, încheiate de Dorin Gelu Oprescu, Mircea Sorin Oprescu junior, Aurel Cătălin Galea și Gizella Galea”, conform deciziei de majorare a capitalului publicată în Monitorul Oficial, conform FANATIK.

Suma de mai sus reprezintă doar o parte din valoarea tranzacției, respectiv datoria pe care firma o avea la acționarii ei. Cel mai probabil, suma pentru care cele două clinici au fost cedate a fost mult mai mare.

Medical Prestige SRL a raportat la Ministerul Finanțelor, în 2020, o cifră de afaceri de 1,92 milioane lei și o pierdere de 3,3 milioane lei.

ADVERTISEMENT