News

Summit crucial NATO în fața Rusiei și a Chinei. Patru subiecte care ar putea domina discuțiile aliaților la Washington

Summit NATO-75 de ani cu mize ridicate. Patru subiecte majore, pe masa discuțiilor aliaților la reuniunea de la Washington
09.07.2024 | 12:07
Summit crucial NATO in fata Rusiei si a Chinei Patru subiecte care ar putea domina discutiile aliatilor la Washington
Aliații se reunesc la Washington pentru un summit aniversar al NATO, pe fondul incertitudinilor politice din SUA / Foto: captură, Facebook
ADVERTISEMENT

NATO se reunește, începând de marți, la Washington pentru un summit aniversar, după 75 de ani de existență, care ar trebui să confirme sprijinul pentru Ucraina, abordarea față de China și proiectarea unității Alianței, dar care este dominat de climatul de incertitudine politică din Statele Unite. Cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale, președintele Joe Biden (81 de ani), trebuie să demonstreze zi de zi că este capabil nu numai să îl învingă pe rivalul său republican Donald Trump, ci și să guverneze prima putere militară a lumii.

Reușește Biden să mai convingă?

Înaintea summit-ului NATO, din ce în ce mai multe voci, inclusiv din tabăra sa democrată, i-au cerut lui Joe Biden să se retragă din cursă după dezbaterea catastrofală de la sfârșitul lunii iunie cu adversarul său Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, în care a părut foarte obosit și confuz.

ADVERTISEMENT

Iar dincolo de electoratul american, Joe Biden va trebui să-i liniștească și pe liderii celor 32 de țări NATO, care sunt așteptați la Washington timp de trei zile. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat luni că „nu a detectat nici un semn” de îngrijorare în rândul membrilor organizației cu privire la Joe Biden.

„Aliații noștri așteaptă un leadership american” și „cine altcineva ar putea veni în locul meu, am lărgit NATO, am făcut-o mai puternică”, a declarat liderul de la Casa Albă, cu tonul ridicat, luni, pe canalul MSBNC, scrie La Croix.

ADVERTISEMENT

După ce și-au consolidat prezența în Europa, americanii doresc acum să își concentreze eforturile asupra Asiei, un subiect de preocupare pentru aliați. Cu excepția Statelor Unite, la cel de-al 75-lea summit NATO de la Washington, prezidat de Joe Biden, nu ar trebui să existe voci discordante.

Amploarea provocărilor, fără precedent

Cele 32 de țări aliate își vor confirma atât dorința de a sprijini Ucraina – cu o promisiune de ajutor militar anual de 40 de miliarde de euro – cât și refuzul de a-i primi pe ucraineni în organizația transatlantică – „până când condițiile vor fi potrivite”, cu alte cuvinte până când războiul cu Rusia nu va încheia.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, amploarea provocărilor cu care se confruntă astăzi NATO, atât în interiorul, cât și în exteriorul organizației, le eclipsează pe cele cu care s-a confruntat în 1999, când a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare a sa. Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de doi ani. De asemenea, NATO trebuie să ia în considerare ascensiunea Chinei și provocările pe care aceasta le aduce geopoliticii. Între timp, diverși membri ai alianței se confruntă, de asemenea, cu provocări politice la nivel intern și cu alegeri.

Umbra lui Trump

În special, viitoarele alegeri prezidențiale din SUA se anunță importante pentru NATO. Candidatul republican Donald Trump și-a exprimat rapid nemulțumirea față de Alianță. Iar consilierii apropiați sugerează că acesta ia în serios posibilitatea de a încerca să retragă SUA din NATO, dacă va fi ales din nou președinte.

ADVERTISEMENT

Pe ordinea de zi a summitului NATO se mai află dezvoltarea unei noi strategii pentru flancul sudic, pentru a face față provocărilor de securitate în creștere din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și prezentarea unui nou secretar general, Mark Rutte.

Aderarea Ucrainei, o bătălie semantică?

Însă următoarele patru subiecte vor domina probabil discuțiile de la Washington în perioada 9-11 iulie. Modul în care Alianța le abordează va contribui într-o oarecare măsură la semnalarea stării de sănătate a NATO la împlinirea vârstei de 75 de ani – și a viitoarei direcții a organizației

NATO și-a exprimat pentru prima dată sprijinul pentru aderarea Ucrainei la Alianță în 2008, dar nu a oferit nici un termen pentru continuarea demersurilor. De atunci, Alianța a continuat să se confrunte cu această stare de incertitudine. La summitul NATO din 2023 de la Vilnius, în Lituania, Alianța nu părea foarte grăbită, declarând: „Vom fi în măsură să adresăm o invitație Ucrainei de a adera atunci când aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”. Această formulare vagă a condus la o reacție publică iritată și frustrată din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a denunțat un limbaj „fără precedent și absurd”.

Summitul de la Washington va fi din nou un exercițiu delicat de semantică. Ucraina nu va primi o invitație oficială de aderare, deoarece mai multe țări se opun încă acestui pas. SUA și Germania, în special, au declarat că doresc mai întâi să vadă mai multe îmbunătățiri din partea guvernului de la Kiev în ceea ce privește combaterea corupției și respectarea statului de drept.

Presiuni pentru mai multe certitudini

Trucul pentru liderii NATO va fi să găsească un limbaj în declarați oficială a summit-ului care să poată liniști toate părțile. Aceasta ar trebui să arate unele progrese față de anul trecut, să fie bine primită de Kiev și să beneficieze în continuare de sprijinul tuturor statelor membre NATO, notează The Conversation.

Administrația Biden a vorbit despre oferirea unei „punți către aderare”, însă alți aliați încă speră la un limbaj mai puternic. Aceștia fac presiuni pentru formularea unor cuvinte asemănătoare cu declarația din aprilie a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat la final de mandat, potrivit căreia Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” de aderare.

Sprijinirea Kievului: protejarea ajutorului de pericolele politice

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, statele occidentale au furnizat Kievului un ajutor militar semnificativ. Dar cele mai recente livrări s-au confruntat cu întârzieri semnificative – rezultatul opoziției din partea unor țări din cadrul Uniunii Europene și, în mod similar, din partea unor membri ai Congresului Statelor Unite. Aceste întârzieri au avut consecințe tragice pe câmpul de luptă pentru Ucraina, care încearcă să respingă avansurile Rusiei pe front.

O provocare cheie pentru NATO va fi cum să instituționalizeze sprijinul pentru Ucraina, protejând-o în același timp de tendințele politice predominante în rândul statelor membre. Într-o primă etapă, NATO va prelua coordonarea asistenței de securitate și a formării pentru Ucraina. Potrivit lui Stoltenberg, acest lucru reflectă doar faptul că „99% din sprijinul militar provine deja de la membrii NATO”. Dar vizează, de asemenea, îmbunătățirea procesului actual de asistență din partea fiecărui aliat, care nu a fost întotdeauna ghidat de eficiență sau de nevoile Kievului.

În plus, Stoltenberg face presiuni pentru un angajament financiar multianual din partea tuturor statelor membre pentru a face ajutorul acordat Ucrainei mai previzibil. Dar rapoartele recente sugerează că acest obiectiv ar putea fi în cele din urmă diluat. Statele membre ar putea să se angajeze doar la 43 de miliarde de dolari (40 de miliarde de euro) pentru un an, în loc să se angajeze pentru o perioadă mai lungă. Măsura în care summitul poate instituționaliza ajutorul pentru Ucraina va fi un test-cheie în acest sens.

China și regiunea Indo-Pacific: globalizarea securității

Cu doar câteva zile înainte de summitul de la Washington, Stoltenberg, a scris un articol în care sublinia că „securitatea nu este o chestiune regională, ci una globală”. El a adăugat, de asemenea, că „securitatea Europei afectează Asia, iar securitatea Asiei afectează Europa”.

NATO consideră din ce în ce mai mult că teatrele european și indo-pacific sunt interdependente, ceea ce se explică prin îngrijorările sale crescânde cu privire la China. Abia în 2019, Alianța a discutat pentru prima dată în mod oficial despre China ca reprezentând provocări și oportunități. De atunci, NATO a adoptat un limbaj din ce în ce mai dur față de autoritățile de la Beijing.

În special, sprijinul Chinei pentru Rusia în timpul războiului din Ucraina a contribuit în mare măsură la înrăutățirea relațiilor cu Occidentul și a antrenat NATO și mai mult în Indo-Pacific. La summitul din această săptămână vor participa, pentru a treia oară consecutiv, liderii Japoniei, Coreei de Sud, Australiei și Noii Zeelande – toate aceste țări nefiind membre NATO.

Liderii NATO consideră China drept o provocare, dar sunt mult mai puțin limpezi cu privire la modul de abordare al gigantului asiatic. Cooperarea cu cei patru parteneri din Indo-Pacific ai NATO rămâne limitată. Alianța pare, de asemenea, nesigură în ce măsură ar trebui să se concentreze mai mult asupra Asiei, mai degrabă decât față de Europa. Iar statele membre nu sunt de acord cu privire la gravitatea amenințării reprezentate de Beijing. Elaborarea unei strategii mai clare față de China va fi una dintre prioritățile participanților la summitul din 2024.

Proiectarea unității NATO: coeziune în vremuri tulburi

Reuniunea la nivel înalt cu ocazia celei de-a 75-a aniversări se dorește a fi o celebrare a longevității și a capacității de reziliență a NATO. Cu siguranță vor exista vești pozitive de împărtășit, în special faptul că 23 de state membre cheltuiesc 2% din produsul lor intern brut pentru apărare – un obiectiv de lungă durată pentru NATO pe care relativ puține țări l-au îndeplinit până de curând. NATO a reușit, de asemenea, să furnizeze un ajutor militar semnificativ Ucrainei începând din 2022.

NATO este însă și o alianță politică, care se confruntă cu probleme majore. „Misiunea de pace” a premierului ungar Viktor Orban la Moscova, cu doar câteva zile înainte de summitul NATO, a stârnit o furie în rândul multor state membre ale UE. Apoi, deși alegătorii francezi au ales, în cele din urmă, să nu aducă la putere extrema dreaptă – situație care ar fi putut afecta în mod dramatic abordarea Franței față de NATO și Ucraina – peisajul politic din statele membre NATO rămâne volatil.

Și, desigur, există alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie. O victorie a lui Trump ar putea însemna alți patru ani tulburi pentru NATO. În timp ce summit-ul de la Washington, D.C., este prezentat ca un moment de sărbătorire a longevității NATO, reuniunea ar putea fi judecată în funcție de măsura în care statele membre pot continua să prezinte un front unit pe fondul problemelor spinoase și al viitorului politic incert pentru fiecare stat membru în parte al Alianței.

 

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”