LIVE Actualizat 29-06-2022
13:04

Summit NATO la Madrid. Iohannis: ”Toate obiectivele propuse de țara noastră au fost atinse”. Biden: ”Vom avea brigada rotativă cu 3.000 de soldați în România”

NATO se reunește miercuri, 29 iunie, la Madrid, unde va avea loc cel mai important summit din istorie, al organizației. De altfel, istoria se va scrie în aceste zile, în funcție de deciziile care se vor lua.
29.06.2022 | 09:01
Summit NATO la Madrid Iohannis Toate obiectivele propuse de tara noastra au fost atinse Biden Vom avea brigada rotativa cu 3000 de soldati in Romania
La Madrid se va discuta viitorul lumii. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
29-06-2022
13:04

Klaus Iohannis: ”Toate obiectivele propuse de România la summitul NATO au fost atinse”

La finalul întâlnirilor de miercuri de la summitul NATO de la Madrid, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că toate obiectivele propuse de țara noastră au fost atinse.

”Punctul central al discuțiilor de azi a fost invazia militară a Rusiei și implicațiile pe termen lung în plan global și regional.

Am adoptat decizii de importanță majoră. În primul rând, am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina prin adoptarea unui pachet de măsuri de asistență.

În al doilea rând am adoptat un nou concept strategic al NATO pentru 10 ani. Azi, acest nou document a fost aprobat.

În al treilea rând, am decis să consolidăm postura aliată de descurajare pe Flancul Estic. Noi am insistat pentru acest demers. Am convenit un cadru care asigură parametrul unei posturi capabile să răspundă tuturor amenințărilor.

Am decis un sprijin pentru parteneri, inclusiv pentru Republica Moldova și Georgia. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcute de România.

Acest summit reprezintă una dintre cele mai semnificative întâlniri din ultimii ani în ceea ce privește România. Toate obiectivele propuse de țara noastră au fost atinse în sensul solicitat și sperat de noi. Este rezultatul unei munci în echipă.

Rusia este definită ca principala amenințare la adresa securității euro-atlantice. Pentru prima dată, Marea Neagră este menționată într-un concept strategic al NATO.

Atât nordul, cât și sudul Flancului Estic, se bucură de o prezență militară consistentă”, a spus Iohannis.

Iohannis a discutat cu Biden despre suplimentarea trupelor în România

Iohannis a mai spus că anunțul lui Biden privind trupele americane din România exprimă încă o dată soliditatea parteneriatului strategic cu SUA. 

”Am avut o scurtă discuție cu Biden înaintea summitului. A repetat în cadrul sesiunii că suplimentează trupele din România cu un comandament de brigadă. 

Anunțul președintelui Biden legat de prezența militară americană în România arată cât e de solid parteneriatului strategic între cele două state.

Grupul de luptă înființat în România poate fi crescut de la nivel de batalion, în prezent, la nivel de brigadă, dacă situația o va impune.

La final, prin deciziile luate, securitatea României și a fiecărui român este mai bine asigurată”, a adăugat liderul de la Cotroceni.

29-06-2022
11:51

Norvegia donează trei lansatoare de rachetă Ucrainei

Ucraina va primi din partea Norvegiei trei lansatoare multiple de rachetă, în colaborare cu Marea Britanie. Rachetele vor fi instalate pe echipament britanic, potrivit oficialilor nordici.

SUA, Regatul Unit și Germania au luat decizii similare. Acest tip de echipament este solicitat de către KIEV. Armamentul de tip MLRS sau GMRLS este atât precis, cât și cu o rază lungă de acțiune.

”Trebuie să ne continuăm susţinerea Ucrainei, pentru ca ea să-şi poată continua lupta pentru libertate şi independenţă”, a anunțat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram.

Lansatoarele de rachete vor fi trimise în Marea Britanie, unde vor fi ”îmbunătățite” de partenerii britanici. ”Este un exemplu de bună coperare între aliaţi”, a punctat ministrul.

29-06-2022
11:38

Rusia reacționează după summitul NATO

Rusia a reacționat la auzul veștii că Suedia și Finlanda au cale liberă spre NATO, din partea Turciei.

Ministrul de externe adjunct de la Moscova, Serghei Riabkov, consideră integrarea țărilor nordice un factor ”extrem de destabilizator”.

”Poziţia noastră este cunoscută, nu se schimbă, considerăm extinderea alianţei atlantice drept un factor extrem de destabilizator la nivel internaţional”, a declarat oficialul rus.

De asemenea, Moscova a mărturisit că are o atitudine ”negativă” față de intrarea Suediei și Finlandei în NATO. Mai mult, summitul de la Madrid confirmă ”agresivitatea” NATO față de Rusia, punctează diplomația rusă.

Summitul de la Madrid consolidează cursul unei îndiguiri agresive a Rusiei de către blocul atlantic”, a punctat Riabkov.

29-06-2022
09:43

SUA trimite 3.000 de soldați în România

Președintele Joe Biden a anunțat, înainte de summitul NATO de la Madrid, că SUA vor trimite în România aproximativ 5.000 de oameni: o brigadă rotativă de 3.000 de militari și 2.000 de personal auxiliar.

Statele Unite își vor îmbunătăți poziția de apărare în Europa pentru a răspunde provocărilor și mediului de securitate și vor servi, de asemenea, la consolidarea securității noastre colective. La începutul acestui an, am trimis încă 20.000 de soldați în Europa pentru a întări Alianța și pentru a răspunde mișcărilor Rusiei, ceea ce duce forțele militare în Europa la 100.000 de trupe”, a declarat Biden.

Președintele SUA a anunțat care sunt următoarele mutări gândite de țara sa în contextul întăririi NATO în Europa.

În Spania vom crește numărul de distrugătoare pe care le avem la baza navală Rota, de la patru la șase. În Polonia vom crea un sediu permanent al Corpului 5 de Armată al SUA pentru a consolida colaborarea noastră cu NATO. Vom avea și brigada rotativă cu 3.000 de soldați și 2.000 de angajați stabiliți în România, ne vom îmbunătăți dislocațiile rotative în statele baltice și vom trimite încă două escadrile de avioane F35 de în Regatul Unit și altele. În plus, capabilități de apărare aeriană în Germania și Italia”, a transmis Biden.

În final, Joe Biden a ținut să-i transmită un mesaj lui Vladimir Putin. ”Putin și-a dorit finlandizarea Europei, dar a obținut NATO-izarea Europei. Este exact ce nu și-a dorit, dar e ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei”, a concluzionat Biden.

29-06-2022
08:44

Jens Stoltenberg: ”Aliații se află în mijlocul celei mai grave crize de securitate cu care ne-am confruntat de la Al Doilea Război Mondial încoace”

În debutul Summitului NATO de la Madrid, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul din Ucraina a declanșat ”cea mai gravă criză de securitate de la Al Doilea Război Mondial încoace”. El a mai spus că ”acesta va fi un summit istoric și transformator”.

Vom afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre”, a spus Stoltenberg. Mai departe, el a subliniat că NATO va conveni asupra descurajării Rusiei, asupra capacității de a desfășura mai multe formațiuni de luptă și de a obține mai multe echipamente prepoziționate în Europa de Est până anul viitor.

Stoltenberg a mai spus că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară, după ce Turcia și-a ridicat obiecțiile față de aderarea celor două state nordice.

Vom lua o decizie la summit pentru a invita Suedia și Finlanda să devină membre, este o decizie rapidă fără precedent”, a declarat Stoltenberg la Madrid, conform rferl.org.

 

29-06-2022
07:48

Președintele Iohannis: „Marea Neagră, zonă strategică”

Iohannis a insistat asupra necesității ca Marea Neagră să fie considerat obiectiv strategic, în contextul în care Ucraina a fost atacată de pe mare tocmai pentru că NATO a neglijat acea parte a Europei.

”Marea Neagră e foarte importantă pentru România, e meritul nostru că la summitul din 2016 s-a decis elaborarea unei strategii NATO pentru zona Mării Negre. Marea Neagră este zonă de război și nu ne place acest lucru, nici în NATO lumea nu e mulțumită de această situație, trebuie o abordare mult mai largă, mult mai aprofundată.

Am insistat ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Noi facem tot ce putem face la nivel de dotare. Cred că vom obține ce ne dorim”, a punctat Iohannis.

29-06-2022
07:43

România vrea să investească masiv în dotarea Armatei

Klaus Iohannis a anunțat că România va investi 2.5% din PIB, timp de cel puțin 10 ani în dotarea Armatei. De asemenea, crede Iohannis, Europa trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare cu gaze sau petrol.

E nevoie de bani mai mulți pentru a garanta modernizarea Armatei. am decis împreună, să alocăm 2.5% din PIB pentru apărare. Se va întâmpla cu bugetul pe anul următor. Cu siguranță vorbim aici de un plan care va dura cel puțin 10 ani. Aceste acțiuni de modernizare, de dotare, de pregătire superioară a militarilor nu se întâmplă într-un an sau doi. Nu doar să alocăm 2.5% din PIB pentru apărare, ci o parte semnificativă să fie alocată pentru dotarea propriu zisă.

Deciziile Rusiei afectează întreaga lume, nu doar România. Criza energetică nu a fost urmare a războiului ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Această criză energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Ea va continua, această dependență masivă de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă schimbările nu se vor produce de pe o săptămână pe alta. Aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Trebuie să găsim rute alternative”, a declarat Iohannis.

29-06-2022
07:34

Klaus Iohannis: ”Rusia trebuie să fie considerată o amenințare”

Președintele României a făcut declarații înainte de summit. Iohannis crede că NATO va dovedi că este o alianță puternică. De asemenea, Iohannis a salutat integrarea Suediei și Finlandei la NATO.

”Rusia a atacat Ucraina și noi suntem vecini, ne dăm seama ce importantă e umbrela NATO pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român.

Acest summit e unul istoric, au dreptate. Summitul a început deja aseară, au fost întâlniri informale, a fost o recepție formală la Regele Spaniei, dar discuțiile au intrat deja în subiect acolo.

Atmosfera e una bună, pozitivă, cu toate că situația de securitate și economică nu sunt grozave. Acest summit vine să aducă un nou concept strategic. Vom decide împreună astăzi și mâine cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum vom aborda războiul din Ucraina, flancul estic.

Eu, echipa mea, România are așteptări concrete. Ne așteptăm să se decidă o consolidare semnificativă a flancului estic, flancul unde suntem noi situați. Ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului militarilor aliați care vor fi staționați și la noi în România.

Ne așteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne așteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia.

Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO. Asta este. Ne așteptăm, desutl de contret, ca grupurile de luptă să devină brigăzi.

Ne așteptăm să crească acest număr pentru a ajunge la capacitate operațională pentru grupul de luptă care va fi condus de Franța. Dacă se hotărăște, așa va fi, că ele vor fi completate sau mărite la nivel de brigadă, cu siguranță vom avea mult mai mulți militari. Aceste mișcări durează luni, chiar ani de zile”, a declarat Iohannis.

29-06-2022
06:21

Rusia va fi considerat un pericol la adresa NATO, China o provocare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că alianța va considera Rusia drept o amenințare, însă și China va avea un loc pe această listă.

”Vom ajuta Ucraina și vom invita Suedia și Finlanda pentru a fi membre NATO. Vom saluta efortul imens care s-a făcut în privința cheltuielilor în ceea ce privește apărarea. Vom lua decizii privind schimbările climatice, siguranța cibernetică.

NATO trebuie să se adapteze acestei lumi care e în schimbare. Acest concept strategic va reflecta că lumea e complet diferită din 2010, eram premier atunci. Atunci președintele Rusiei a participat la întâlnire și a căzut de acord că Rusia e partener strategic pentru NATO. Nu mai este cazul acum. Mă aștept ca noul concept strategic să spună clar că Rusia reprezintă un pericol direct la securitatea noastră.

Vom lua decizia de a investi mai mult, de a moderniza apărarea colectivă. China nu e menționată acum în concept, dar în noul concept China va fi menționată. China reprezintă o provocare pentru valorile și securitatea noastră. Nu este un adversar, dar trebuie să luăm în calcul consecințele în acest nou mediu, cu noi arme. Încercăm să apărăm infrastructura critică.

NATO trebuie să se adapteze, lumea se schimbă. Când vine vorba de creșterea forțelor de intervenție rapidă, mă aștept să fie pregătite până anul viitor. Aceste forțe vor fi plătite și organizate de țările din NATO. Vor fi predesemnate pentru anumite țări și teritorii.

De exemplu, Germania a desemnat o brigadă specifică pentru protejarea Lituaniei. Brigăzile vor fi poziționate, multe în partea estică a alianței, se vor antrena acolo împreună cu forțele locale. Vom avea echipament greu, combustibil. Finlanda și Suedia vor lua măsuri pentru a îmbunătăți legislația privind terorismul. Acest acord e important.

E o chestiune fără precedent să se întâmple atât de rapid, să invităm Suedia și Finlanda să fie membre, după care avem nevoie de ratificare, dar acest lucru se va întâmpla rapid”, a declarat secretarul general al NATO.

După o primă zi de discuții amiabile, negocieri și tatonări, mai mult de 40 de șefi de state și guverne vor discuta concret viitorul NATO. Alianța va avea doi noi membri, Suedia și Finlanda, după ce Turcia a fost convinsă să renunțe la dreptul său de veto.

NATO schimbă istoria lumii, în summitul de la Madrid

Potrivit stiripesurse, Volodimir Zelenski va vorbi de două ori la summit, prin videoconferință. Nu este un secret că Ucraina dorește mai multe arme pentru a face față Rusiei în Donbas și Lugansk.

ADVERTISEMENT

Armata Ucrainei este depășită numeric pe frontul din est, victoria Rusiei fiind o certitudine dacă NATO și țările din lumea civilizată nu vor continua să ajute guvernul de la Kiev.

“Summitul de la Madrid va fi unul esenţial”, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în inaugurarea summitului.

ADVERTISEMENT

Stoltenberg a anunțat că țările NATO vor conveni la Madrid asupra ”unui program de asistență complet pentru Ucraina pentru a o ajuta să-şi respecte dreptul la legitimă apărare”.

Este extrem de important să fim gata să continuăm să ne oferim sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă astăzi cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a îndemnat oficialul NATO.

ADVERTISEMENT

Președintele Franței Emmanuel Macron a cerut NATO ”un mesaj de unitate și forță”. “Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige” războiul, a insistat liderul francez.

Potrivit surselor, premierul britanic Boris Johnson intenționează să ceară aliaților NATO să mărească cheltuielile militare ca răspuns la invazia rusă. Scopul este ”asigurarea apărării NATO în deceniul următor”, conform Downing Street.

ADVERTISEMENT

Așa cum a fost anunțat deja, NATO va adopta un nou ”concept strategic”, o revizuire a foii de parcurs din 2010. Rusia va fi văzută drept un pericol și un opozant al NATO, în timp ce rolul Chinei în toată acestă relație între Occident rămâne incert.

ADVERTISEMENT
Tags: