News

Vladimir Putin și Xi Jinping fac front comun împotriva Occidentului. Cei doi lideri redescoperă „neamestecul în treburile interne”

La o săptămână după Summitul pentru Democrație, găzduit de Biden, la care nu au fost invitați, Putin și Xi au avut propriul summit video în care și-au declarat sprijinul reciproc în conflictele lor cu Occidentul.
15.12.2021 | 19:11
Vladimir Putin si Xi Jinping fac front comun impotriva Occidentului Cei doi lideri redescopera neamestecul in treburile interne
Președinții Rusiei și Chinei și-au reafirmat solidaritatea în fașa presiunilor Occidentului Foto: hepta, Doug Mills/The New York Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping au făcut front comun pe fondul tensiunilor în creștere cu SUA, dar nu au declarat încă o alianță oficială.

Vladimir Putin și Xi Jinping fac front comun împotriva Occidentului

Xi Jinping i s-a adresat lui Vladimir Putin drept „vechiul meu prieten”, iar președintele rus și-a numit omologul chinez atât „prietenul meu drag”, cât și „prieten stimat”, în timpul summit-ului video de miercuri, o demonstrație de solidaritate în în fața presiunii occidentale asupra Ucrainei, Taiwanului și a altor dispute.

ADVERTISEMENT

China și Rusia, cândva adversare, au format un parteneriat economic, militar și geopolitic din ce în ce mai strâns sub conducerea lui Xi, respectiv a lui Putin, unul care arată din ce în ce mai mult ca un bloc împotriva influenței americane, pe măsură ce confruntările ambelor țări cu Statele Unite se adâncesc.

În imaginile cu declarațiile de deschidere publicate de Kremlin, Putin a spus că va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing în februarie, fiind primul lider al unei alte țări care a confirmat că va merge la un eveniment pe care Biden s-a angajat deja să-l boicoteze, la fel ca și liderii din Australia, Canada, Noua Zeelandă și alții.

ADVERTISEMENT

În timpul întâlnirii, Xi și-a exprimat sprijinul pentru cererile lui Putin de „garanții de securitate” din partea Occidentului, care ar păstra efectiv o sferă de influență a Rusiei în anumite părți ale Europei de Est, potrivit Kremlinului.

Acest impuls diplomatic rapid, împreună cu mișcările alarmante de trupe în apropierea granițelor de sud-vest ale Rusiei, îi face pe oficialii occidentali să se teamă de o posibilă invazie rusă a Ucrainei vecine în lunile următoare.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea a durat mai mult de o oră, iar după aceea, ambele părți au oferit relatări despre punctele esențiale care diferă în detaliu și focalizare, dar nu și ca direcție principală.

Kremlinul a relatat că Putin a fost de acord cu viziunea critică a lui Xi asupra activității militare occidentale în regiunea Asia-Pacific, cum ar fi acordul Australiei de a desfășura submarine cu propulsie nucleară cu sprijin american și britanic.

ADVERTISEMENT

Xi Jinping, menționând că se întâlnește cu Putin pentru a 37-a oară din 2013, l-a lăudat pe președintele rus pentru că a zădărnicit încercările de a „crea animozitate între țările noastre”.

„Ne sprijinim ferm reciproc”

Relatarea chineză a întâlnirii nu a menționat nici Ucraina, nici NATO, dar părea să facă aluzie la preocupările de securitate ale Rusiei cu privire la acestea.

„Ne sprijinim ferm reciproc în problemele care privesc interesele fundamentale ale celuilalt și salvgardarea demnității fiecărei țări”, a spus Xi, potrivit rapoartelor din presa de știri de stat chineză, citată de The New York Times.

Mesajele făcute publice în urma întâlnirii au fost în mod clar menite ca o ripostă la „Summitul pentru Democrație” pe care l-a găzduit președintele american Joe Biden săptămâna trecută, considerat pe scară largă ca un efort de a construi un front unit împotriva guvernelor autoritare precum cele din Rusia și China.

Xi i-a spus lui Putin că, deși Rusia și China nu sunt aliați oficiali, „în apropierea și eficacitatea sa, această relație depășește chiar o alianță”, potrivit unui consilier de la Kremlin, Yuri V. Ushakov, care a informat presa de la Moscova despre întâlnire după ce s-a încheiat.

Discuțiile au venit într-un moment cu mize mari. Karen Donfried, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, a fost miercuri la Moscova pentru discuții despre Ucraina.

Oficialii ruși i-au prezentat o propunere prin care cere ca Occidentul să-și retragă sprijinul militar pentru Ucraina și să excludă extinderea alianței NATO pentru a include Ucraina sau alte țări din regiune.

Xi „a subliniat că înțelege preocupările Rusiei și sprijină pe deplin inițiativa noastră de a elabora astfel de garanții de securitate pentru Rusia”, a spus domnul Ushakov.

Moscova, semnale că are alți prieteni în lume

În timp ce Statele Unite și aliații săi amenință cu sancțiuni economice zdrobitoare împotriva Rusiei dacă ar ataca Ucraina, Moscova semnalează că are o mulțime de alți prieteni în lume.

Călătoria președintelui rus la New Delhi săptămâna trecută pentru a se întâlni cu prim-ministrul Indiei Narendra Modi a transmis un mesaj similar.

Miercuri, Putin și Xi au discutat chiar despre formarea unei „infrastructuri financiare independente”, a mai spus Ushakov, aparent într-un efort de a reduce dependența lor de băncile occidentale și vulnerabilitatea lor la măsurile punitive din Occident.

„S-a format un nou model de cooperare între țările noastre, unul bazat pe fundamente precum neamestecul în treburile interne și respectul pentru interesele celuilalt”, i-a spus Putin lui Xi.

Atât Rusia, cât și China acuză frecvent Occidentul că se amestecă în treburile interne ale altor țări și că nu respectă interesele acestora.

Într-un alt simbol al legăturii lor, Xi și Putin au vorbit cu steagul chinez și rusesc în cadrul din spatele lor, spre deosebire de videoconferința lui Putin săptămâna trecută cu Biden, când Putin a vorbit doar lângă steag rusesc.

China vrea să arate că nu este izolată diplomatic

Pentru Xi, summitul a fost o șansă de a devia criticile care s-au acumulat asupra acțiunilor Chinei de la Marea Chinei de Sud până la granița muntoasă cu India.

El speră să arate că China nu este izolată din punct de vedere diplomatic, mai ales în ajunul Jocurilor Olimpice de iarnă, care sunt menite să prezinte statura globală a Chinei, nu înrăutățirea relațiilor sale cu o mare parte din lume.

„Mă aştept ca în februarie anul viitor să ne întâlnim în cele din urmă în persoană la Beijing”, i-a spus Putin lui Xi. „Ne-am sprijinit reciproc în mod constant în chestiunile de cooperare sportivă internațională, inclusiv în a nu accepta nicio încercare de politizare a sportului sau a mișcării olimpice”.

Liderii rus și chinez se întâlnesc sau vorbesc des, deși doar virtual de când a început pandemia. Ceea ce a fost neobișnuit la întâlnirea de miercuri a fost efortul Chinei de a-și transmite mesajul în avans.

„Coordonarea strategică strânsă” dintre cele două țări, așa cum a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe în această săptămână, este esențială în lumea agitată de astăzi.

Relația China-Rusia, îmbunătățită de dificultățile în relația cu Occidentul

Cele două țări au aprofundat o relație care, de-a lungul deceniilor, a fost marcată de suspiciuni și, în 1969, de o ciocnire la graniță lângă Khabarovsk.

Când Rusia s-a confruntat cu sancțiuni în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, Putin a apelat la China pentru a atenua lovitura, intensificând comerțul peste graniță de la energie la cherestea.

În același an, opinia publică rusă despre China s-a îmbunătățit brusc: 70% dintre ruși au acum o atitudine pozitivă față de țară, potrivit sondajului independent Levada Center, mult mai bine decât viziunea lor despre Statele Unite, Uniunea Europeană sau Ucraina.

De asemenea, armatele ambelor țări și-au intensificat exercițiile și chiar operațiunile comune, inclusiv în aer și, pentru prima dată în octombrie, patrule navale în Pacific. De asemenea, s-au angajat să exploreze spațiul împreună.

Înainte de videoconferința de miercuri, Dmitri Rogozin, șeful programului spațial al Rusiei, a spus că proiectul unei stații lunare ruso-chineze „se va baza pe principiile parteneriatului egal, transparenței și consensului în procesul decizional”, în contrast cu, a remarcat el, termenii stabiliți de Statele Unite în proiectul stației sale lunare.

Există însă și limite pentru acest front unit

China nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei, de exemplu, și nici Rusia nu este de partea Chinei cu privire la revendicările sale expansive în Marea Chinei de Sud.

De asemenea, cele două țări nu s-au legat printr-o alianță formală pe baza unui tratat, preferând să-și mențină capacitatea de a acționa independent și flexibil.

„Nu cred că sunt încă într-un punct în care Beijingul ar sprijini orice acțiune aventuroasă în Ucraina și nici Rusia nu s-ar alătura cu nerăbdare Chinei dacă chinezii ar decide să invadeze Taiwanul”, este de părere Serghei Radchenko, profesor de relații internaționale la Universitatea Cardiff, care a scris pe larg despre relația dintre cele două țări.

ADVERTISEMENT