Sport

Șumudică n-a apucat să „conferențieze” cu Mourinho: L-au bătut Zvezda, Bălgrădean, Deac și… „bucătarul” Oliver

Returul dintre CFR Cluj și Steaua Roșie (Cervena Zvezda) a adus demiterea lui Marius Șumudică, învins de o eroare a lui Bălgrădean, de un penalty ratat de Deac și de o cacealma inventată de arbitrul Oliver
27.08.2021 | 01:36
Sumudica na apucat sa conferentieze cu Mourinho Lau batut Zvezda Balgradean Deac si bucatarul Oliver
ADVERTISEMENT

Curat lucru, n-a fost, nici de această dată, seara Clujului dar, mai în glumă, mai în serios, poate să fi devenit o rampă pentru Turbo-Șumudică, vulcanicul care putea să dea piept cu un alt matador al declarațiilor, Jose Mourinho. Scorul general de 1-6 i-a îndemnat pe unii să apeleze la ferventa și frecventa scandare „Demisia!”, iar Neluțu Varga a plecat urechile la doleanțele poporului. Trebuie spus că prezența în Conference League poate deveni onorantă pentru orice antrenor, numai că, inițial, Șumudică a negat acest lucru… Numai și pentru faptul că, așa cum spuneam, un antrenor precum Mourinho și o echipă ca Roma fac parte din „tablou”, merita efortul… Acum, vom vedea pentru cine se vor „așeza” astrele…

Deși Marius Șumudică afirmase că participarea într-o astfel de competiție este similară cu eșecul, fiecare cetățean al planetei are dreptul de a se răzgândi. Nu însă și când epatezi cu declarații sforăitoare, care nu lasă loc de întoarcere și nici când mergi din eșec în eșec. Până la urmă, cu toții învățăm din umilințe, iar dacă un 1-6 la general nu intră în respectiva categorie, atunci degeaba mai „conferențiem”. Însă, dacă în meciul tur, „filmul” jocului s-a derulat pe scara ascendentă a lamentabilului, Șumudică părea să aibă, de data aceasta, circumstanțe atenuante. Doar că nici n-a clipit de două ori și s-a trezit culegând ce a semănat…

ADVERTISEMENT

Dacă ne-am număra printre teoreticienii conspirației, am spune că, încă de la început, Șumi a fost „lucrat”. Inițial, am crezut că arbitrul Michael Oliver este, de fapt, celebrul bucătar cu același nume de familie, pentru că i-a pregătit lui Șumi o ciulama, pardon, o cacealma, de zile mari. Și la CIA dacă lucra, Oliver n-ar fi reușit să dicteze un penalty „mai” dubios, care nu poate fi detectat nici pe imaginile video, pentru simplul motiv că… infracțiunea (cam) lipsește din cadru. Apoi, a urmat gafa lui „Pufi” Bălgrădean și penalty-ul executat în doru’ lelii de internaționalul Deac. Așadar, nu putem conchide decât că toată lumea a concertat această lovitură de stat degeaba, tocmai pentru ca Șumi să-i vină de hac lui Mourinho, în Conference League! Ei bine, „lucrarea” pare să fi fost și mai „adâncă”, iar până și potențiala întâlnire cu „The Special One” a devenit, deja, un banc…

Șumudică l-a „conferențiat” inexplicabil pe Arlauskis, l-a făcut celebru pe Bălgrădean și s-a lăsat „gătit” de Michael, tizul descalificabil al lui Jamie

Lipsit de pasiunea jocului și îndrăznesc să spun și de demnitate, arbitrul Michael Oliver a dictat acel penalty dubios prin minutul 3. N-am priceput nici motivele, nici… motivația. Dacă ar fi vrut să ia Zvezda în brațe și s-o pună, peste câteva luni în vârful pomului de Crăciun, și-ar fi amintit rezultatul tur, iar dacă evenimentele alunecau pe o pantă „nefericită”, îi faulta pe clujeni mult mai târziu și mai… cu perdea. Dar, tizul descalificabil al bucătarului Jamie Oliver s-a dovedit un măcelar feroce, dovadă și faptul că Sanogo trebuia eliminat după cotul în gât, aplicat lui Costache. Degeaba mai numărăm oalele sparte, pentru că, până la urmă, fiecare pasăre de colivie din propria inaniție moare…

ADVERTISEMENT

În meciul tur, CFR a încasat patru goluri, ceea ce, mai în glumă, mai în serios, din punct de vedere „juridic” a însemnat că, în mod normal, pierduse dreptul la apel, în retur. La ora respectivă, Marius Șumudică aproape că a explodat. Și-a mitraliat jucătorii, pe care i-a acuzat de o prestație demnă de Divizia C, s-a aruncat cu turbăciune asupra contestatarilor săi, ce mai, a făcut un show memorabil, demn de emisiunea „Antrenorii au talent”. Acum, a intrat pe lista șomerilor de lux, pentru că gura bate cariera.

Din păcate, la spectacolele desfășurate pe banca echipei din Gruia, Șumi n-a primit aplauze, iar pe retina „juriului” n-a rămas decât acel neverosimil scor de 0-4. Acum, scorul s-a scris cu cifre mai micuțe, dar tot drăguțe, 1-2. De ce? Pentru că, înafara lui Debeljuh și a lui Manea, restul jucătorilor au jucat în baletul „Frumoasa adormită”. Oricum, probabil că soarta sa era pecetluită deja după meciul tur, dar cui îi mai pasă?…

ADVERTISEMENT

În Gruia, cutremurul a început cu o uvertură bombastică

În Gruia, Șumi a avut de a face cu un larg concert dezacordat, care ulterior s-a transformat într-un cutremur, mai ales în ce-l privește pe antrenor. In genere, orga organizează aerul catedralei. Chiar dacă a trimis în teren o echipă îndrăzneață, n-a știut ori n-a putut s-o facă să „cânte” după aceeași partitură. Sau instrumentiștii au intrat „prea dezacordați”, dar fără probe nu devenim și noi… „conspiraționiști”. Cert e că Șumi a plătit polițele.

Iremediabilul optimist Șumi crezuse, cel puțin la nivel declarativ, în șansa echipei sale de a remonta diferența din tur. Probabil că și cel mai recent nou născut din orașul de sub Feleac este, probabil, conștient de faptul că Svezda nu este… Lincoln, ca să ai șase – șapte ocazii de gol, iar fotbalul să nu se răzbune pe tine.

ADVERTISEMENT

De altfel, până și Chipciu, un tip care se străduiește și el, din răsputeri, să renască, își declinase resemnarea, înaintea returului… Este lăudabil aplombul lui Șumi, nu însă și modul trist în care, uneori, se învinge pe sine însuși. Încă o dovadă că ar fi avut multe de învățat dintr-o posibilă „conferință” cu Mourinho, sau cu alți magiștri, numai că, din păcate, practic s-a cam dat afară de unul singur.

Scuze, eternele noastre scuze și adevărul lui Andone

Cu siguranță, plecarea lui Vinicius și accidentarea lui Burcă au turnat smoală inclusiv în moralul echipei, asta ca să nu mai vorbim despre „organigrama” de pe gazon. Totuși, există o meteahnă a echipelor românești și mai ales a conducătorilor care plâng după potcoave de cai morți, în loc să-și primenească, din timp, herghelia, pentru a nu mai avea motive să justifice rezultatele nefaste. Asta, în condițiile în care gura târgului spune că „Mândria Ardealului” dispune de cel mai bun lot. Un lot în care, spre exemplu, Alibec încă nu se regăsește, deși n-a venit de ieri, de azi… Totuși, la nivelul Ligii 1, lotul de jucători pe care s-a bazat Șumudică este unul cel puțin respectabil, motiv pentru care tehnicianul trebuia să impună oleacă de respect și prin rezultatele obținute.

CFR s-a obișnuit cu laurii de lideră autoritară a Ligii 1, uitând proverbul cu chiorul, rege în țara orbilor. Sigur, participarea în Conference League este mai bună decât nimic, dar, din nou, echipele noastre de „top” se trezesc în situația în care sunt zmei acasă, iar când ies din bătătură, își depun Declarația de Apatie, pe pământ european. Nervii sunt solicitați în permanență, pentru că au devenit decontul tuturor oboselilor trecute, astfel că e logic să plătească…

Cum n-a avut nicio șansă în fața lui Young Boys Berna, CFR n-a respirat nici în meciul tur cu sârbii. Era, pe undeva, firesc, pentru că vecinii de la sud simt în sânge febra unui popor de cutezători, în timp ce, la nord de Dunăre, chiar și mai sus, spre Gruia atât de lăudată, bate dubiosul vânt al deșărtăciunii admirației în fața oglinzii. Acum, a părut că o parte din echipă a dorit să joace, în timp ce alți jucători se „transferaseră” în concediu de odihnă, primii pe listă fiind Deac și Bălgrădean.

L-am auzit la Digi Sport pe Ioan Andone, spunând că „parcursul european al CFR-ului din acest an a fost jalnic”. Cam așa stau lucrurile cu „minunea de la Clui” (ca să păstrăm pronunția „Clui”, devenită, deja, celebră), care a devenit un fel de cui în propria sa talpă. Există loc de mai bine, dar și de mai rău. La acest nivel este aberant să acuzi numărul de meciuri disputate, având în vedere că, la pretențiile asumate, CFR-iștii sperau (cel puțin teoretic) să lupte pe toate fronturile și era firesc să-și ia măsuri de precauție. Să vedem, însă, ce se va întâmpla în era post-Șumudică…

Mai sperăm, totuși, într-o minune: Să ne pice Mourinho, în curte!

Indiferent ce credea Șumudică înaintea returului, prima manșă cu Svezda nu a fost deloc un accident. Dezastrul se întrevedea după prestația neconvingătoare cu Lincoln și mai ales după eșecul fără drept de apel, suferit în dauna lui Young Boys. Acum, este doar vina lui Șumudică și a elevilor săi că, în prima partidă, sârbii au tras la poartă de cinci ori și au marcat în patru rânduri, de parcă ar fi jucat singuri. E și acesta un soi de semn al renunțării la identitate…

În prima repriză a meciului retur, ca într-o ocnă de sare a murmurat viscolul prin apărarea campioanei, de parcă jucătorii uitaseră KO-ul din meciul tur… De altfel, înaintea jocului de la Cluj, mai auzisem o „perlă”, marca Șumi: „Jucătorii trebuie să șteargă cu buretele ce a fost și să demonstreze că sunt un grup unit”. Unit, despărțit, despletit, cum o fi „grupul”, CFR-ul nu trebuia să „șteargă” nimic din primul joc, pentru că, altfel, elevii antrenorului – orator riscau să repete clasa, la materia „self esteem” (n.r stimă de sine). Și asta s-a și întâmplat…

Bat clopotele de tremură podurile de peste Dunăre. Sârbii merg unde le e locul, noi ne ducem la reciclare, în frunte cu Șumudică. Cu speranța că renovările sunt mai plăcute în Conference League decât în alte competiții considerate prea solicitante pentru nivelul nostru, să auzim numai de bine și, de ce nu, să mai sperăm într-o altă minune: Chiar dacă l-au demis pe Șumudică, să ne pice Mourinho, în curte!

ADVERTISEMENT