Ce este, de fapt, zgomotul roz și cum ne poate ajuta să dormim mai bine? Poate avea numeroase avantaje pentru persoanele care au tulburări de somn. Cum funcționează și de ce este atât de util?
Multe persoane care se confruntă cu tulburări de somn utilizează adesea zgomote de fundal pentru a adormi mai ușor. Există mai multe tipuri, cum ar fi zgomotul alb, roz, albastru sau violet.
Există numeroase avantaje pe care le are zgomotul roz asupra somnului. Este bine, însă, să fie folosit în mod responsabil pentru a nu provoca probleme.
Zgomotul roz este un sunet constant de fundal și filtrează tot ce poate să distragă atenția. Astfel, vocile oamenilor, mașinile de pe stradă și alte sunete nu te vor deranja dacă vrei să dormi.
Este un sunet de fond, la fel ca zgomotul alb, care te poate ajuta să ai somnul mai bun. În comparație cu zgomotul alb, cel roz utilizează unde sonore mai profunde și, în același timp, mai joase.
Tipul de zgomot roz funcționează prin distribuirea energiei sonore într-un mod ce scade odată cu frecvența. Pentru fiecare octavă de frecvență, puterea zgomotului va scădea la jumătate. Astfel, fiecare interval de octavă are o cantitate egală de energie a sunetului.
Frecvențele joase, precum dea de 100 Hz, vor avea o energie mai mare, în comparație cu frecvențele mai înalte, cum ar fi cea de 1000 Hz. Zgomotul roz este asemănător cu sunetele naturii, motiv pentru care este mai plăcut.
De asemenea, zgomotul roz este mai consistent ca frecvență. Are un efect asemănător cu cel al ploii, al valurilor mării, precum și al adierii vântului printre frunzele copacilor. Are sunete de frecvență joasă, lucru care poate oferi o stare de calm.
Elementele de zgomot roz sunt prezente și în multe cântece sau segmente de vorbire. Oamenii de știință au observat modele asemănătoare cu zgomotul roz chiar și în segmentele scurte ale cântecelor de păsări. A mai fost observat și în peisaje sonore urbane.
Totodată, zgomotele urbane, precum traficul, sunt asemănătoare cu zgomotul roz, întrucât este similar cu multe sunete obișnuite, din viața de zi cu zi.
E folosit de multe ori de terapeuți pentru a trata anumite tulburări de auz, tinitusul sau țiuitul în urechi, conform specialiștilor de la Sleep Foundation, notează libertatea.ro.
Este utilizat adesea ca zgomot de fundal întrucât a fost demonstrat științific că poate să distragă mai mult atenția, comparativ cu alte tipuri de zgomot.
Un studiu realizat anul acesta a demonstrat faptul că participanții au fost mai puțin stresați după ascultarea unui tip de zgomot roz, spre deosebire de sunetele specifice ale unei secții de terapie intensivă, după cum menționează sursa citată.
Terapia cu sunete este utilizată pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Sunt mai multe dovezi conform cărora folosirea sunetului pentru a acoperi zgomotele de fundal poate să-i ajute pe oameni să aibă un somn mai bun.
Cele mai multe cercetări, însă, au fost făcute pe zgomotul alb. Acesta din urmă îi ajută pe pacienții din spital să adoarmă cu 40% mai rapid. Bebelușii pot adormi mai bine datorită acestui zgomot, iar copiii se pot concentra mai bine la școală.
Zgomotul roz are și el beneficii asupra somnului și poate stimula memoria. Un studiu din 2017 a analizat efectul pe care zgomotul roz îl are asupra somnului, la un grup de 13 adulți în vârstă.
În urma studiului, s-a ajuns la concluzia că celor care ascultă zgomot roz atunci când dorm le poate crește activitatea undelor lente în creier, asociată cu somnul profund.
Cu un an înainte, a fost realizat un studiu asemănător. Acesta a constatat că zgomotul roz a ajutat la îmbunătățirea somnului și memoriei la adulții mai tineri, care dormeau în timpul zilei.
Oamenii de știință au mai observat că expunerea la zgomotul roz poate contribui la un somn mai profund, de lungă durată. De altfel, poate ajuta și la o îmbunătățire a memoriei.