Lista antrenorilor români care sunt liberi de contract este mai sonoră ca niciodată. Șase dintre cei mai importanți tehnicieni, care anul trecut aveau echipă în străintate sunt acum în căutarea unor noi provocări.
Nu ar spune nu nici unei oferte din România, doar că la nivelul primei ligi variantele sunt puține și nu tocmai îmbietoare. Dintre cele 16 echipa din Superligă, șase au antrenori străini: FCSB (Charalambous), Rapid (Lennon), Sepsi (Storck), Petrolul (Topal), Dinamo (Kopic) și Poli Iași (Tony).
În aceste condiții, posturile sunt destul de limitate, ceea ce reprezintă o problemă chiar și pentru aceștia:
Edi Iordănescu (46 ani) a terminat contractul cu FRF, la finalul lunii iunie. În ciuda eforturilor federalilor de a-i preșungi contractul acesta a refuzat, anunțând că nu va mai antrena echipa națională. Edi și-a început cariera de principal în 2013, la Fortuna Brazi. A condus apoi ASA Tg. Mureș, Pandurii, TSKA Sofia, Astra Giurgiu, CFR Cluj, Gaz Metan Mediaș și FCSB. Ultimul său mandat, și în același timp cel mai lung, a fost la naționala României: ianuarie 2022 – iulie 2024. Are 239 de meciuri ca antrenor și 48,6 % procent de victorii.
Laszlo Boloni (71 de ani) a retrogradat cu Metz, în liga secundă franceză, la finalul sezonului trecut, iar clubul nu i-a mai prelungit contractul. Boloni a debutat ca antrenor în 1994, la Nancy. A mai antrenat naționala României, Sporting Lisabona, Rennes, Monaco, Al Jazeera, Standard Liege, Al Wahda, Lens, PAOK Salonic, Al Khor, Al Ittihad, Anvers, Gent și Panathinaikos. Are 993 de meciuri ca antrenor, fiind la doar șapte partide de borna 1000. Procentul lui de reușită, ca antrenor, este de 41,6 %. Numele său a fost vehiculat ca posibil înlocuitor al lui Neil Lennon.
Laurentiu Reghecampf (48 ani) a fost pus pe liber de Al Tai, din Arabia Saudită, în aprilie 2024. Reghe și-a început cariera de antrenor în 2009. A început la FC Snagov și a continuat la FCU Craiova, Gloria Bistrița, Chiajna, Steaua, Al Hilal, Litex Lovech, Al Wahda, Al Wasl, Al Ahli, Universitatea Craiova și Nefchi Baku. Are 553 de meciuri ca antrenor și un procent de reușită de 51,36 %.
Marius Șumudică (53 ani) este unul dintre cei mai experimentați tehnicieni români. Antrenează din 2005 și a început la Rapid II. Au urmat în cariera lui Dodu Berceni, Intergaz, Progresul, Astra, Farul, Gloria Bistrița, Rapid, Kavala, FC Brașov, FC Vaslui, U Cluj, Al Shaab, Chiajna, Kaiseryspor, Gaziantepspor, Rizespor, CFR Cluj, Malatyaspor, Al Raed. Șumi a plecat de la Gaziantepsor la 6 martie și are cea mai mare pauză din cariera lui. A bifat 592 de meciuri ca antrenor și 42,7 % victorii. Este cerut insistent de fanii Rapidului în locul lui Neil Lennon.
Mirel Rădoi (43 ani) și-a dat demisia de Al Jazeera în aprilie 2024. A început cariera de tehnician în 2015, la Steaua. A fost apoi selecționerul naționalei de tineret și ulterior al primei reprezentative. A mai antrenat Universitatea Craiova, Al Tai și Al Bataeh. Are 123 de meciuri ca antrenor și 41,46 % procent de reușită.
Adrian Mutu (45 de ani) a renunțat la banca celor de la CFR Cluj în aprilie 2024. Mutu are 117 ca antrenor, în cariera începută în 2018. A debutat la FC Voluntari, de unde a trecut la naționala U21 a României. A mai antrenat FCU Craiova, Rapid și Netchi Baku.
În afara celor enumerați mai sus, liberi de contract este și Cristi Chivu. Fostul căpitan al naționalei și-a anunțat în mod oficial plecarea de la Inter Milano, la începutul lunii iunie, după șase ani petrecuți în cadrul clubului. Pentru campioana Italiei, el a activat ca antrenor la juniori, la U17, U18 și U19.A câștigat titlul la finalul sezonului 2021 – 2022 cu Inter Milano Primavera.
Leo Grozavu, ultima dată la Poli Iași, și Florin Pîrvu, fost la Petrolul și FC Voluntari, sunt și ei liberi de contract. De asemenea, Eugen Neagoe, eliberat din funcție de FC Argeș, e în căutare de echipă. La fel și Lazlo Balint, dat afară de Petrolul. Nici Bogdan Andone, Ionuț Badea, Florin Bratu, Emil Săndoi, Mihai Teja sau Toni Petrea nu au loc de muncă în acest moment.