News

Sunt criptomonedele soluția rușilor în fața sancțiunilor occidentale? Trei motive pentru care acest lucru este improbabil

Oligarhii ruși iau în calcul folosirea monedelor digitale pentru a-și proteja averile în fața sancțiunilor impuse de occidentali. Această soluție vine la pachet cu o serie de limitări semnificative.
07.03.2022 | 11:27
Sunt criptomonedele solutia rusilor in fata sanctiunilor occidentale Trei motive pentru care acest lucru este improbabil
Crimptomonedele au parte de o apreciere în ultima perioadă. Credit foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană, SUA și tot mai multe companii occidentale au impus o serie de sancțiuni asupra Rusiei care pun tot mai multă presiune pe economia și oligarhii acestei țări. În aceste condiții, cei mai bogați ruși caută soluții pentru a-și proteja activele.

Criptomonedele, în creștere în ultima perioadă

O analiză a Politico sugerează că, în contextul sancțiunilor și problemelor cu care se confruntă economia rusească, criptomonedele sunt luate în calcul de cei mai bogați oameni din Rusia pentru a-și proteja activele.

ADVERTISEMENT

Piața monedelor digitale are parte de o creștere în ultimele zile, asta după ce în luna noiembrie a anului trecut a avut parte de o scădere semnificativă. În plus, datele oferite de Coin Metric, una din companiile de top din acest domeniu, indică o ușoară creștere a numărului de persoane care își creează portofele virtuale.

Analiștii mai atrag atenția asupra faptului că o tendință similară, de creștere a numărului de persoane care și-au deschis portofele virtuale, a fost observată și în cazul celei mai cunoscute criptomonede: Bitcoin.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, după cum a declarat Markus Ferber, eurodeputat, Comisia Europeană trebuie să propună măsuri care să împiedice orice tentativă de a evita sancțiunile impuse Rusiei cu ajutorul criptomonedelor.

Deși, la prima vedere, monedele virtuale ar permite oligarhilor să își protejeze averile, după cum explică Caroline Malcolm, șefa departamentului de politici internaționale a platformei Chainalysis, această abordare vine cu niște limitări semnificative.

ADVERTISEMENT

“Pentru tranzacțiile foarte mari, de dimensiunea necesară pentru a sprijini economia unei țări mari, apar și alte dificultăți, de la limitările de lichiditate, la dificultatea de a accesa în afara rampelor în valută convențională”, a declarat aceasta.

Analiza Politico indică și trei mari motive care limitează utilizarea criptomonedelor în contextul actual:

ADVERTISEMENT

Activitățile de pe piață sunt supravegheate

Deși, în general, tehnologia chainblock garantează anonimatul celor care fac diferite tranzacții, acest avantaj este anulat de măsurile de supraveghere a tranzacțiilor globale impuse de autoritățile americane.

În plus, companiile care gestionează schimburile de criptomonede au declarat că vor respecta sancțiunile impuse și nu vor risca parteneriate periculoase cu clienții ruși.

“Aderăm la toate sancțiunile și colaborăm cu toate autoritățile de reglementare pentru a ne asigura că operăm la nivel de bancă în ceea ce privește controalele de combatere a spălării banilor”, transmite Julian Sawer, CEO al platformei Bitstamp.

Mutarea activelor pe piața este costisitoare

Pentru bogații Rusiei care vor să își mute activele în zona digitală, tehnologia criptomonedelor aduce o serie de costuri care pot limita astfel de tentative.

Mai exact, Bitcoin și alte monede digitale au o cantitate finită, ceea ce înseamnă că pe măsură ce un oligarh va cumpăra astfel de active, prețul lor va continua să crească.

În plus, folosirea tehnologiei blockchain nu este lipsită de costuri, iar acestea cresc odată cu întreaga piață.

Folosirea criptomonedelor pentru tranzacții este limitată

Analiștii occidentali pleacă de la ideea că în viitor, rușii care investesc în criptomonede intenționează să își retragă activele în valute convenționale și să plătească pentru bunuri și servicii.

Cu toate acestea, sunt puține zone pe glob în care criptomonedele sunt folosite în mod curent pentru plăți, una dintre acestea fiind El Salvador. De asemenea, transformarea activelor în monede digitale îi expune pe oligarhii ruși fluctuațiilor frecvente de pe această piață.

Investițiile pe termen lung în crypto îi pun pe oligarhii ruși în situația în care tranzacțiile lor trebuie să fie mediate de brokeri sau de instituții financiare, ceea ce poate atrage atenția occidentalilor asupra încercărilor de a ocoli sancțiunile impuse până acum.

ADVERTISEMENT