News

Sunt persoanele cu astm vulnerabile în fața infecției cu coronavirus? Concluzia surprinzătoare a specialiștilor

25.04.2020 | 08:18
Sunt persoanele cu astm vulnerabile in fata infectiei cu coronavirus Concluzia surprinzatoare a specialistilor
ADVERTISEMENT

La începutul pandemiei, mulți s-au întrebat dacă persoanele cu astm sunt vulnerabile în fața infecției cu coronavirus. Era o întrebare logică, având în vedere faptul că această boală poate afecta respirația.

Sunt persoanele cu astm vulnerabile în fața infecției cu coronavirus? Concluzia surprinzătoare a specialiștilor

Științific, este cunoscut faptul că astmul este o afecțiune care provoacă mari probleme de respirație și poate declanșa tusea. Automat s-a făcut legătura cu efectul nociv al Covid-19 asupra plămânilor.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestei realități, printre miile de oameni care au murit la New York din cauza coronavirusului, cei cu astm n-au intrat în lista de cele mai frecvente zece comorbidități.

În această perioadă, multe organizații de sănătate de la nivel mondial au avertizat că astmaticii au cel mai probabil risc de îmbolnăviri grave dacă apar coronavirus.

ADVERTISEMENT

Dat fiind acest avertisment, mulți oameni au mers la farmacii pentru a achiziționa antibiotice și medicamente antivirale, precum și cele de albuterol, un medicament comun pentru inhalator de astm.

Surpriză imensă în statistici: astmul nu e în top 10 comorbidități ale Covid-19!

În aprilie, statul New York, epicentrul focarului din Statele Unite, a început să publice date despre primele 10 probleme cronice de sănătate suferite de persoanele care au murit în urma coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Conform New York Times, astmul a lipsit în mod surprinzător din listă. ”Nu vedem foarte mulți pacienți cu astm în lista deceselor”, a spus dr. Bushra Mina, medic de îngrijire pulmonară și la Lenox Hill Hospital din New York, care a tratat peste 800 de cazuri de Covid.

Factorii de risc mai comuni, a adăugat el, sunt ”obezitatea morbidă, diabetul și bolile cronice de inimă”.

ADVERTISEMENT

Iată cum arată top 10 al comorbidităților deceselor de Covid-19 în New York (SUA):

  1. hipertensiune
  2. diabet
  3. colesterol ridicat
  4. boală arterială coronariană
  5. demenţă
  6. fibrilatie atrială 
  7. boală pulmonară obstructivă cronică
  8. boală renală
  9. cancer
  10. insuficiență cardiacă congestivă 

Astmul nu este în top nici la nivel mondial

Statisticile americanilor nu sunt unele izolate. Sursa citată, care menționează studiile jurnalului medical The Lancet, au concluzionat că astmul a fost puternic subreprezentat în comorbiditățile Covid-19 din China, Canada, Taiwan și Hong Kong.

Pacienții cu astm ar trebui să fie în continuare extrem de precauți, întrucât datele oferite de americani sunt doar unele preliminare, bazate pe statistici. Medicii spun că pacienții cu această afecțiune trebuie să-și continue tratamentul obișnuit.

ADVERTISEMENT