Este adevărat că piramidele egiptene sunt pline de capcane periculoase? În ciuda a ceea ce se vede în filmele celebre, așa erau protejate, în realitate, comorile marilor faraoni.
Se știe faptul că faraonii Egiptului antic erau îngropați cu averile lor impresionante. Astfel că, erau și mulți care ar fi făcut orice pentru a pune mâna pe comoară. Ce este interesant este faptul că rudele sau chiar slujitorii decedatului avea acces la mormânt, putând să-și însușească bijuteriile și chiar sarcofagul.
Jafurile nobilimii erau acceptate, dar nu se tolerau deloc încercările străinilor de a se îmbogăți ușor. Hoții aveau parte de un final tragic. Mai exact, erau arși de vii în public sau decapitați, pentru a ajunge în viața de apoi.
Chiar și așa, erau o mulțime de persoane care își riscau viața. Iar întrebarea este, erau piramidele pline de capcane? Ei bine, cele cu plăci false și gropi cu gândaci scarabeu sunt un mit de care scenariștii s-au folosit în filme de succes.
Totuși, inginerii egipteni au gândit câteva obstacole simple pentru răufăcători, precum plăcile grele de piatră ce blocau intrarea în camera în care erau înmormântați faraonii. Au existat și situații în care încăperile au fost zidite în totalitate.
Totodată, au existat piramide în care nu s-au pus celebrele capcane, dar s-au creat de înmormântare false. Acestea aveau scopul de a induce hoții veniți să fure averea în eroare.
În anul 2016, arheologii au avut ocazia să studieze o presupusă capcană uriașă găsită în Marea Piramidă din Giza. Se crede despre aceasta că a fost creată pentru a proteja mormântul faraonului Khufu.
Trei blocuri de granit ar fi trebuit să fie coborâte la intrarea în mormânt. Dar arheologii au concluzionat că sistemul nu a funcționat, astfel că accesul hoților la avere s-a făcut foarte ușor.
De departe, principala armă împotriva persoanelor care intrau în piramide pentru a fura erau blestemele sculptate pe pereții mormintelor. Dar nici acestea nu erau atât de eficiente pe cât s-a dorit.