News

Sunt vaccinați 43% din cetățenii din București, dar nu este de ajuns pentru atingerea imunității colective

Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă cu procentul de vaccinați din acest moment, spune un epidemiolog.
27.05.2021 | 08:33
Sunt vaccinati 43 din cetatenii din Bucuresti dar nu este de ajuns pentru atingerea imunitatii colective
ADVERTISEMENT

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a transmis că imunizarea colectivă nu poate fi atinsă în aceste momente, având în vedere gradul de vaccinare.

La ce procent este atinsă imunitate colectivă

Este vorba despre un procent de 43% în București, dar care nu aduce vești mari, spune medicul epidemiolog, care a transmis și că imunitatea colectivă începe, de fapt, de la 60%.

ADVERTISEMENT

„Procentul este unul promiţător, dar nu este generator al unei imunităţi colective. O imunitate colectivă începe cumva, fragil, să devină funcţională de la 60% şi este total funcţională la 80%”, explică specialistul.

Specialistul a dat exemplu Israelul, care a putut să ridice o mulțime de restricții tocmai datorită acestui procent mare de persoane care s-au vaccinat împotriva infecției cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Astfel, Emilian Popovici a explicat că în momentul în care s-a ajuns la o proporție de vaccinare de 60% în această țară, autoritățile au luate decizia de a renunța la masca de protecție în spațiile deschise.

Exemplul din Israel. Când s-a renunțat de tot la restricții

La un procentaj de 70% de persoane vaccinate din populație, Israelul a renunțat la toate restricțiile pentru cetățeni, a mai explicat Emilian Popovici, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

„La 60% populaţie vaccinată, Israelul a ridicat obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise. Deci, a luat o măsură importantă pentru ca, ulterior, cam la o lună după această măsură, când a trecut de 70% persoane vaccinate, să hotărască că de la 1 iunie, se stopează toate măsurile de restricţie, mai păstrându-se timp de două săptămâni purtarea măştii în interior, precum şi restricţiile legate de cei care vin din afara ţării şi pe care îi separă în vaccinaţi şi nevaccinaţi, aplicându-le măsuri diferite”, a spus medicul epidemiolog.

Cum se dobândește imunitatea colectivă

În Capitală sunt vaccinate 44% dintre persoane, în timp ce datele din alte orașe ale țării arată așa: Cluj – 39,95% şi Sibiu – 33,65%. Acestea au cel mai mare procentaj, după București.

ADVERTISEMENT

Imunitatea colectivă este dată de persoanele care s-au vaccinat împotriva noul coronavirus, dar și de persoanele care s-au infectat deja și au dobândit imunitate.

Totuși, cei care au făcut forme ușoare ale infecției nu au o imunitate ridicată, așa cum este în cazul celor care au avut nevoie de supravegherea medicilor, adică să meagră la spital.

Medicul epidemiolog a specificat că este greu să stabilim ce procent de imunitate este, de fapt, tocmai din cauză că nu se știe numărul exact al cazurilor din țara noastră.

ADVERTISEMENT