News

Suntem afectați de incendiul de la Cernobîl? Autoritățile vin cu precizări esențiale pentru români

14.04.2020 | 14:16
Suntem afectati de incendiul de la Cernobil Autoritatile vin cu precizari esentiale pentru romani
ADVERTISEMENT

Incendiul de la Cernobîl a atras atenția țărilor vecine Ucrainei, inclusiv a României, astfel că autoritățile abilitate vin cu precizări esențiale despre pericolul la care am fi expuși.

Ne afectează în vreun fel incendiul de la Cernobîl?

Incendiul de zilele trecute din zona de excludere a CNE Cernobîl a provocat îngrijorarea țărilor vecine Ucrainei cu privire la potențialele pericole radiologice.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România (CNCAN) a transmis un comunicat de presă cu mai multe precizări esețiale pentru români.

“CNCAN monitorizează în permanență activitățile nucleare de pe teritoriul României dar în același timp și orice eveniment întâmplat în afara granițelor României care poate reprezenta o potențială creștere a radioactivității mediului”, anunță comisia.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții CNAN anunță că este monitorizată radioactivitatea mediului în permanență prin intermediul Rețelei Naționale pentru Protecția Mediului. Rezultatele sunt comunicate în fiecare zi de CNCAN.

Precizările Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare

“Potrivit informațiilor și datelor oferite de către autoritățile oficiale din Ucraina, un incendiu a apărut în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl în data de 4 aprilie 2020, incendiul ce s-a extins pe aproximativ 35 hectare.

ADVERTISEMENT

Imediat, autoritățile ucrainiene au intensificat monitorizarea radioactiviății în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată ca urmare a accidentului din aprilie 1986″, transmite CNCAN.

Comisia precizează că autoritățile din Ucraina au amplasat în zonă trei puncte de monitorizare radiologică, disponibile oricând spre consultare AICI.

ADVERTISEMENT

“Măsurările echivalente ale ratei dozei în domeniile ARMS din zonă nu s-au modificat în mod semnificativ, valorile curente fluctuând în intervalul normal. Nu sunt depășite nivelurile de control pentru echivalentul ratei dozei gamma.

Conform rezultatelor furnizate de Observatorul Geofizic Central, în intervalul 6-7 aprilie 2020, concentrația în aer a isotopului de Cs-137 la Kiev nu a depasit 1,1×10-4 mBq / m3 valoare care se situează în intervalul normal (conform Normelor ucrainene de securitate a radiatiilor, NRBU-97, PCinhal = 800 mBq / m3)”, precizează Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Potrivit măsurătorilor realizate de sistemul de monitorizare a radiațiilor de la Rivne (vestul Ucrainei), de la 00:00 3 aprilie 2020 până la 15:00 7 aprilie 2020, echivalentul ratei dozei a fost la nivelul de 0,09 μSv / h, care este fondul normal de radiații.

“Practic, datele oficiale furnizate de autoritățile din Ucraina infirmă informațiile apărute în presă despre creșterea radioactivității în zonă.

Corelând aceste informații cu măsurătorile realizate în România în perioada 4-13 aprilie 2020 (prin rețeaua națională RNSRM), confirmăm că nu s-a produs o modificare a radioactivității mediului pe teritoriul României, astfel că nu există o bază reală pentru motiv de îngrijorare pentru cetățenii de pe teritoriul României”, transmite comisia.

Așadar, românii nu au de se să se teamă din cauza unor eventuale radiații provocate de incendiul de la Cernobîl, potrivit informațiilor transmise de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

ADVERTISEMENT