News

“Suntem încă în mijlocul pandemiei. Nu a trecut”. Un psihoterapeut încurajează oamenii să păstreze distanţarea socială. Exclusiv

10.06.2020 | 12:44
Suntem inca in mijlocul pandemiei Nu a trecut Un psihoterapeut incurajeaza oamenii sa pastreze distantarea sociala Exclusiv
ADVERTISEMENT

România este pe panta descendentă în pandemia globală de coronavirus. După două luni de stare de urgență în care a fost impusă carantina obligatorie, măsurile au început să se relaxeze gradual și restricțiile să dispară una câte una. Însă, specialiștii avertizează că pericolul nu a trecut și va mai trebui să respectăm regulile de distanțare fizică timp de câteva luni.

Cum va arăta socializarea în perioada de după pandemie: “După o perioadă lungă de stat în casă, este firesc să avem tendința de a ieși”

Chiar dacă avem o libertate mai mare de mișcare, există în continuare câteva restricții care vor schimba modul în care vom socializa în perioada următoare. Trebuie să ne ferim de aglomerări, iar în momentul în care mergem în spațiile publice, avem încă destul de multe limitări.

ADVERTISEMENT

Pe subiectul socializării în perioada de după pandemie, FANATIK a stat de vorbă cu psihoterapeutul Iuliana Spânu, care a explicat modul în care ne comportăm în această perioadă în care încă avem destul de multe reguli de respectat:

“Libertatea parțială de care beneficiem acum poate lăsa impresia falsă că am revenit la normalul de dinainte de pandemie. Însă, mai avem până acolo și cazurile celor infectați cu virus nu întârzie să apară și vedem asta în statisticile zilnice.

ADVERTISEMENT

După o perioadă lungă de stat în casă, este firesc să avem tendința de a ieși, însă dacă nu respectăm măsurile de precauție, este posibil să ne întoarcem de unde am plecat.

Ca ființe dependente de mediul social, ne dorim să luăm legătura cu cei dragi și simțim nevoia de contact fizic direct. Se pare că rețelele de socializare, telefonul, apelurile video, nu pot să ne îndeplinească pe de-a întregul nevoile noastre emoționale. Dar, chiar și așa, propun să nu intrăm în rolul nemulțumitului”, explică psihoterapeutul.

ADVERTISEMENT
Iuliana Spânu, psihoterapeut. Sursa. Facebook
Iuliana Spânu, psihoterapeut. Sursa. Facebook

Cele două tipologii de oameni care ies în spațiile publice, identificate de psihoterapeut

Iuliana Spânu consideră că lumea nu trebuie să fie nemulțumită de faptul că încă există restricții și dă exemplu faptul că înainte de pandemie unii oameni își doreau o mai puțină agitație și mai mult timp de stat cu cei dragi. Psihoterapeutul a identificat și două tipologii de oameni în spațiile publice post-pandemie:

“Chiar și așa, propun să nu intrăm în rolul nemulțumitului. Să nu uităm, au fost multe momente în care ne-am dorit un mediu mai liniștit: mai puțin trafic, mai puțină agitație și într-o oarecare măsură, acum avem mai puțin din toate acestea.

ADVERTISEMENT

Apropo de ieșire în locuri publice, am observat că oamenii se împart în două tabere: cei care nu au crezut de la început în existența pericolului își mențin poziția și se comportă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar ceilalți care au simțit pe propria piele teama de a nu fi victime ale coronavirusului încearcă să se protejeze: cu măști, mănuși, dezinfectanți, etc.

Indiferent de propriile noastre percepții, cele recomandate de autorități sunt pentru toată lumea și ar fi de preferat să le urmăm, măcar din respect pentru cadrele medicale care au stat cu orele în spital să aibă grijă de oameni și îmi vin în minte fotografiile cu acei medici și asistente care dormeau pe jos. În loc să stea cu familiile lor, ei încă sunt acolo, pentru că nu s-a terminat. Își fac datoria”, a spus Iuliana Spânu.

“Oamenii consideră că dacă se deschid mall-urile înseamnă că pericolul a trecut”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că mall-urile se vor deschide de pe 15 iunie, însă psihoterapeutul nu recomandă oamenilor să revină rapid la vechile obiceiuri și să ia cu asalt galeriile comerciale:

“Apropo de mall-uri. Am înțeles că se vor deschide. Le reamintesc oamenilor că internetul este la dispoziția noastră și putem profita de magazinele online, avem totul la dispoziție. Dacă tot avem astfel de instrumente, propun să le folosim.

Ne-am demonstrat că în perioadele de criză ne putem descurca, chiar și oamenii cu care colaborez în cadrul terapeutic și-au găsit strategii de funcționare, chiar dacă la început li se părea imposibil. Dacă îți dorești, poți, iar dacă nu crezi că poți să reușești singur, apelează la un ajutor, că, totuși, suntem oameni. 

Oamenii nu știu dacă gândesc că pericolul este real. Ei consideră că dacă se deschid mall-urile, înseamnă că pericolul a trecut. Da, dacă autoritățile au decis să deschidă mall-urile, înseamnă că suntem pe linia de plutire și avem șanse să revenim, ca celelalte țări.

Suntem în mijlocul pandemiei încă. Nu a trecut. Ne putem uita pe site-uri la haine stând în parc. Cred că este mai plăcut să ieși într-un parc cu unu sau doi prieteni și să mănânci o înghețată”, a conchis Iuliana Spânu.

  • 15 iunie este data la care se deschid mall-urile
  • 2 luni a fost România în stare de urgență
ADVERTISEMENT