News

Alertă alimentară de la InfoCons: Ce conţine, de fapt, supa la plic

Mulți români obișnuiesc să cumpere supă la plic, deoarece se gătește rapid. Specialiștii InfoCons, însă, trag un semnal de alarmă cu privire la conținutul acestui preparat alimentar.
27.01.2022 | 10:03
Alerta alimentara de la InfoCons Ce contine de fapt supa la plic
De ce nu este bună de consumat supa la plic. Sursa foto: BetterButter
ADVERTISEMENT

Deși poate părea o soluție rapidă și eficientă de gătit, supa la plic este un adevărat pericol pentru organismul nostru. InfoCons a realizat un studiu în baza căruia s-au analizat etichetele a 29 de produse de tip supă la plic.

Rezultatele nu au fost unele îmbucurătoare. Mai exact, s-a descoperit că supa la plic are până la 10 E-uri și cu 156%  mai multă sare, decât doza recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

ADVERTISEMENT

Conținut redus de paste/tăiței și legume în supele la plic

De altfel, 89,66% dintre produsele analizate conțin paste sau tăieței de doar 44.9%. Totodată, 44,83% conțin legume deshidratate în procente de doar 2.2% și 28.5%. Alte 93,10% din produse conțin cel mai mult E-uri.

”Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10:

  • 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri,
  • 6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri,
  • 10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri,
  • 3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri,
  • 10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri,
  • 37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri,
  • 6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri,
  • 10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
  • 3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar,
  • 6,90% din produse nu au în compoziție E-uri”, potrivit InfoCons.
ADVERTISEMENT

De asemenea, peste 60% dintre produsele studiate conțin monoglutamat de sodiu și carbonați de potasiu. Alte peste 50% conțin, la fel, carbonat de sodiu, dar și guanilat disodic și inozinat disodic.

  • ”66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu (E621);
  • 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu (E501);
  • 55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu (E500);
  • 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic (E627);
  • 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic (E631)”, mai transmite InfoCons.
ADVERTISEMENT

Cât consum de sare recomandă OMS

Experții OMS recomandă un consum de 5 g sare pe zi. O cantitate mare de sare duce la apariția tensiunii arteriale, un risc destul de major pentru bolile cardiovasculare, dar și accidentele vasculare cerebrale.

Aplicație pentru descoperirea aditivilor alimentari

Având în vedere toate cele menționate, cei care vor să fie prudenți de acum încolo în legătură cu ceea ce consumă, pot face acest lucru cu ajutorul unei aplicații.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții studiului mai precizează că se poate descărca gratuit aplicația IfoCons din ”Magazin Play”, care arată cantitatea de aditivi alimentari dintr-un produs.

”Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate.

Dacă ești la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective, mai informează InfoCons.

ADVERTISEMENT