Nutriționiștii au întocmit o listă cu super-alimentele care ajută organismul pe timp de iarnă. Acestea au o multitudine de proprietăți pentru că întăresc imunitatea și mențin energia. Pot fi găsite destul de ușor în supermarketurile și magazinele românești.
Sezonul rece îi face pe oameni să fie mai atenți la îmbrăcămintea pe care o poartă, dar și la mâncarea pe care o pun pe masă. Experții demonstrează că există niște super-produse care trebuie consumate neapărat în această perioadă din an.
Acestea sunt ideale pentru menținerea unei imunități ridicate, dar și pentru energie. De asemenea, sunt recomandate pentru că au în compoziția lor nutrienți care au rolul de a lupta împotriva zilele friguroase din anotimp.
Unul dintre aceste alimente este spanacul, o legumă cunoscută de secole bune și care se integrează de minune în diverse preparate culinare. Acesta ajută la combaterea anemiei pentru că este bogat în fier, vitamină K, vitamina C și acid folic.
De asemenea, antioxidanții pe care-i conține, cum ar fi luteina și zeaxantina, susțin sănătatea ochilor și ajută la menținerea nivelului de energie. Spanacul reprezintă o sursă bună de fibre alimentare, promovând o digestie sănătoasă.
În ultima perioadă o altă legume verde a început să câștige teren și poate fi inclusă în meniul de iarnă foarte ușor. Aceasta este kale sau varza creață, care protejează oasele, combate inflamațiile și este un aliat de nădejde pentru imunitate. Are vitaminele A, C și K și calciu.
În plus, nutriționiștii transmit că varza creață conține antioxidanți care luptă împotriva inflamațiilor și protejează împotriva bolilor cronice. Leguma poate fi adăugată în tocănițe sau smoothie-uri, dar poate fi servită și drept garnitură, după ce a fost sotată cu puțin usturoi.
Printre legumele care sunt văzute ca aliați ai imunității, pe timp de iarnă, se mai află și frunzele de muștar. Ele sunt bogate în vitaminele C, K, beta-caroten și compuși sulfurici care acționează ca detoxifianți naturali, ceea ce înseamnă că ajută corpul să elimine toxinele.
Mai puțin cunoscute în bucătăria românească, dar foarte sănătoase, sunt și frunzele de schinduf. Acestea sunt o sursă bogată de fier, fibre și proteine, fiind perfecte pentru menținerea energiei și prevenirea oboselii. Au proprietăți antiinflamatorii și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
În plus, frunzele de colard reprezintă un alt super-aliment, numai bun pentru menținerea imunității pe timp de iarnă. Experții spun că au vitamina K, calciu și fibre solubile, motiv pentru care contribuie la reducerea colesterolului și susținerea sănătății inimii.
În aceeași notă, specialiștii le recomandă și pentru faptul că au glucosinolați, niște compuși cu posibile proprietăți anticancerigene. Sunt mai greu de găsit în România, însă se pot achiziționa din magazinele asiatice sau din mediul online.
În altă ordine de idei, frunzele de colard au un gust mai puternic și mai amar decât în cazul spanacului, în timp ce textura este mai rezistentă. De asemenea, frunzele de muștar sunt mai accesibile la preț decât varza creață.