News

”Super certificatul verde” a fost introdus în Italia. Ce restricții au fost impuse și cum se fac controalele

Persoanele nevaccinate sau cele care nu au trecut prin boală nu vor avea voie să intre în anumite locuri după ce autoritățile din Italia au introdus oficial ”super certificatul verde”.
03.12.2021 | 17:48
Super certificatul verde a fost introdus in Italia Ce restrictii au fost impuse si cum se fac controalele
ADVERTISEMENT

În Italia, Consiliul de Miniștri a aprobat un decret care va înăspri măsurile de restricție anti-COVID-19.

Introducerea ”super certificatului verde”

Decretul prevede introducerea unui ”super certificat verde” pentru persoanele care au fost vaccinate și care s-au vindecat de Covid-19, scrie ansa.it. De asemenea, vaccinarea devine obligatorie în educație, în apărare și în domeniul securității.

ADVERTISEMENT

Termenul de valabilitate pentru introducerea ”super certificatului verde” va fi între 6 decembrie 2021 și 15 ianuarie 2022, existând posibilitatea de prelungire.

Măsura a fost adoptată în unanimitate

Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat noi măsuri de prevenire a celui de-al cincilea val. În primul rând, regulile pentru cei nevaccinați sunt întărite, odată cu introducerea ”super certificatului verde”.

ADVERTISEMENT

Noile restricții vor fi axate pe accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală la diverse forme de activități recreative.

Vaccinarea va fi obligatorie în educație, apărare și securitate

Termenul de valabilitate al certificatului verde obișnuit s-a redus de la 12 luni la 9 luni, în timp ce din 15 decembrie va deveni obligatorie vaccinarea în educație, apărare și securitate. Cea de-a treia doză de vaccin se poate administra la 5 luni de la doza precedentă.

ADVERTISEMENT

Începând cu 6 decembrie, testul negativ este valabil exclusiv pentru muncă, pentru servicii de bază sau pentru călătorii pe distanțe lungi, altminteri este obligatorie prezentarea ”super certificatului verde”.

Persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală nu vor putea frecventa locuri pe care acum le pot accesa cu un simplu certificat verde, precum restaurantele sau sălile de sport.

ADVERTISEMENT

„Situația este sub control, ne aflăm în cea mai bună situație din Europa datorită campaniei de vaccinare care a fost un succes remarcabil. Anul acesta italienii au reacționat, acum vrem să păstrăm această normalitate, nu vrem riscuri”, a precizat prim-ministrul Italiei Mario Draghi, în cadrul unei conferințe de presă, conform ANSA.

Prim-ministrul Italiei: „Situația epidemiologică „în afara Italiei” este foarte gravă”

Premierul Italiei specifică faptul că în afara țării situația se agravează, iar în aceste momente trecem print-o ”înrăutățire ușoară, dar constantă”, precizând că nivelul vaccinării este în scădere.

„Situația epidemiologică „în afara Italiei” este foarte gravă. Şi asistăm, de asemenea, la o înrăutățire ușoară, dar constantă, şi la noi. Acoperirea vaccinală începe să slăbească în această perioadă”, a mai declarat premierul Italiei.

Prim-ministrul Mario Draghi a motivat necesitatea introducerii ”super certificatului verde”, însoțit de restricții care îi vor afecta pe cei nevaccinați.

„Intervenim acum și pregătim din timp Crăciunul, în așa fel încât să permitem activităților economice să îşi planifice lunile următoare fără teama unor întreruperi care ar avea un impact economic asupra redresării: de aici şi decizia de a elimina închiderile în zona galbenă sau portocalie şi de a introduce restricții doar pentru cei care nu sunt vaccinați”, a explicat Draghi.

Reacția ministrului sănătății din Italia

În ceea ce-l privește, ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, a anunțat schimbări considerabile în privința vaccinurilor.

„În decret sunt abordate patru domenii: obligaţia care este deja în vigoare pentru anumite categorii şi pe care o extindem la alte categorii: personalul nesanitar care lucrează în sectorul sanitar, poliţia şi armata şi tot personalul şcolar. Extinderea obligaţiei va acoperi şi cea de-a treia doză”, a declarat Roberto Speranza.

Chiar dacă va fi aprobat de EMA, vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu, în Italia, pentru copiii sub 12 ani.

ADVERTISEMENT