Industria de apărare înseamnă tancuri, artilerie și obuze, avioane de luptă și multe alte elemente de tehnică militară, dar dincolo de toate acestea industria de apărare înseamnă și tehnologie de ultimă oră. Astăzi, tehnologie de ultimă oră înseamnă Inteligența Artificială, fapt absolut evident în războiul dronelor care se poartă acum pe frontul din Ucraina. Acum că Europa caută să-și dezvolte propria industrie de apărare, o firmă germană vrea să domine piața exact pe acest sector.
Zilele trecute, Forțele Armate Ucrainene au publicat un scurt clip cu un atac executat cu o dronă HF-1, de producție germană. Se poate observa cu drona este lansată cu o mică catapultă, iar în cele câteva secvențe ne este arătat cum drona distruge o parte din țintele sale. Din informațiile publicate de presa germană (Bild) reiese că drona ar avea o rază de acțiune de 100 de kilometri, însă că soldații ucraineni preferă să aleagă ținte aflate între 40 și 50 de kilometri. Cel mai important detaliu este însă că această dronă are un sistem de lovire condus de AI, și că 1000 de bucăți au fost livrate Ucrainei în luna aprilie.
Ceea ce este mai puțin discutat este compania care a produs această dronă pentru Ucraina: Helsing. Fondată în anul 2021, compania germană are ca slogan „Inteligența Artificială în slujba democrațiilor noastre”. „Helsing a fost construită pentru a proteja democrațiile noastre de pericole. Credem că software-ul – și inteligența artificială în special – va fi capacitatea cheie pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată pe site-ul companiei.
Fondată de un geniu în domeniul jocurilor pe calculator, compania și-a propus să dezvolte Inteligența Artificială de nivel militar, adică un software capabil să transforme haosul de pe câmpul de luptă într-o imagine clară, practic, ca o interfață pentru jocuri video, dar pentru scenarii de luptă în timp real. Astăzi compania are circa 350 de angajați, însă cheia succesului pentru Helsing a fost faptul că a putut să-și dezvolte continuu tehnologia chiar pe câmpul de luptă, mai exact în Ucraina.
Insiderii din industria de apărare susțin că Helsing are personal în Ucraina și sistemele sale de AI au ajuns pe linia frontului cu mult înaintea altor companii. „Războiul din Ucraina dovedește că software-ul, nu hardware-ul, va determina conflictele viitoare. Helsing a înțeles acest lucru înaintea oricui altcuiva”, spune un specialist din industria AI în presa occidentală.
Compania a început ca un mic start-up în anul 2021, iar astăzi este evaluată la 5,4 miliarde de euro. Compania, care nu este încă cotată la bursă, a primit finanțări de peste 800 de milioane de euro, printre investitori numărându-se gigantul suedez SAAB sau co-fondatorul Spotify, Daniel Ek. Aceste fonduri sunt destinate dezvoltării propriei tehnologii de IA pentru utilizarea pe câmpul de luptă, iar dronele HF-1 sunt primul produs al companiei care ajunge în Ucraina.
La finalul anului trecut, Helsing a anunțat dezvoltarea unei noi drone HX-2, urmașă a HF-1, iar în luna februarie a acestui an a precizat că 6.000 de unități vor fi livrate Ucrainei. Noul lot de drone face din Helsing unul dintre cei mai mari producători de drone de atac la nivel global.
„HX-2 este o muniție de precizie X-wing cu propulsie electrică, cu o rază de acțiune de până la 100 km. Inteligența artificială avansată de la bord permite rezistența totală la războiul electronic. Atunci când funcționează ca parte a software-ului de recunoaștere și atac Altra al Helsing, mai multe HX-2 se pot reuni în roiuri, controlate de un singur operator uman. HX-2 a fost proiectat pentru a putea fi produs în masă și la un cost unitar semnificativ mai mic decât cel al sistemelor convenționale, acoperind astfel un deficit tot mai mare de capabilități în războiul terestru modern”, a transmis compania în 13 februarie, anunțând și deschiderea unei fabrici în sudul Germaniei.
Anunțul din luna februarie venea la scurt timp după alte două momente importante: un parteneriat cu Loft Orbital, gigantul francez în construcția de sateliți, pentru dezvoltarea unei constelații de sateliți cu aplicare strictă militară. Practic, sistemul de informații și spionaj care lipsește Europei în contrast cu SUA. Cu doar câteva zile înainte fusese anunțat un alt parteneriat cu Mistral AI, o altă companie franceză implicată în dezvoltarea Inteligenței Artificiale.
Helsing se află acum într-o poziție de invidiat pentru a profita de eforturile de înarmare ale Europei. Vorbim în primul rând de cele 500 de miliarde anunțate de viitorul cancelar german, Friedrich Merz, dar și de miliardele incluse în planul Comisiei Europene.
Bazele companiei au fost puse de către Torsten Reil, un geniu din industria jocurilor pe calculator, alături de alți doi parteneri, Niklas Köhler, strateg pe partea de tehnologie, și Gundbert Scherf, fost consilier la Ministerul german al Apărării.
Torsten Reil este fondatorul companiei NaturalMotion, înființată în anul 2001, ce realizează simulări 3D, ideale pentru jocurile pe calculator sau efecte speciale în filme. Povestea cum a ajuns să dezvolte această companie de software este și mai interesantă. El spune că, la 19 ani, în timp ce își făcea stagiul militar, i-a descoperit cărțile lui Richard Dawkins. Acest lucru l-a făcut să aplice pentru un doctorat la Oxford în biologie, asta deși nu studiase domeniul.
În cadrul programului doctoral, pe care nu a mai apucat să-l termine, acesta a dezvoltat un software pentru simularea evoluției organismelor. De aici a urmat dezvoltarea companiei Natural Motion, companie ce avea să producă efectele speciale pentru filme precum Stăpânul Inelelor, Spider-man sau Harry Potter în condițiile în care platformele pentru jocuri video nu erau suficient de puternice să ruleze programul său. Acest lucru avea să se întâmple însă câțiva ani mai târziu, lucru ce avea să conducă la achiziția companiei de către un gigant din industrie pentru suma de 527 milioane euro.
În anul 2017, când a părăsit fosta sa companie și căuta un nou domeniu de investiții, credea că cele mai mari oportunități se vor regăsi în două tendințe emergente, geopolitică și tehnologică. În primul rând, Reil a devenit îngrijorat de amenințarea la adresa securității Europei și a înțeles necesitatea urgentă de a se reînarma – totul se întâmpla în primului mandat prezidențial al lui Trump.
În al doilea rând, Reil a realizat din ce în ce mai mult că industria europeană de apărare are o „problemă de software”. Antreprenorii și politicienii din domeniul apărării erau încă obsedați de construirea de hardware – cum ar fi tancuri, avioane de război și nave de luptă – fără să înțeleagă pe deplin modul în care tehnologia va transforma câmpul de luptă. În SUA începuseră să apară companii de software din domeniul tehnologiei apărării, cum ar fi Palantir. „Dar Europa nu avea nimic. Și am simțit că aceasta era o vulnerabilitate uriașă”, spune el într-un recent interviu acordat celor de la Financial Times.
Pentru a remedia această problemă, Reil s-a asociat cu Gundbert Scherf, fost oficial al Ministerului german al Apărării și partener McKinsey, și cu Niklas Köhler, cercetător și antreprenor în domeniul inteligenței artificiale, pentru a înființa, în 2021, compania de tehnologie a apărării Helsing, cu sediul la München. Obiectivul său inițial a fost crearea unei platforme de inteligență bazate pe inteligența artificială pentru a sintetiza și analiza datele de pe câmpul de luptă și pentru a îmbunătăți viteza și calitatea procesului decizional militar. „Am înființat o companie de apărare cu un sentiment de genul ”Dacă nu facem noi asta, atunci nimeni altcineva nu o va face„”, spune el.
Torsten Reil se declară un optimist cu privire la capacitatea Europei de a deveni o forță chiar și în industria de apărare. Acesta este de părere că liderii europeni înțeleg acum urgența afirmării suveranității tehnologice, ceea ce înseamnă că va exista un sprijin mai puternic pentru alte industrii tehnologice esențiale, cum ar fi IA, semiconductorii, energia și fuziunea nucleară. Cu baza sa de ingineri talentați și cu expertiza sa de nivel mondial în materie de producție, Europa, preconizează Reil, ar putea chiar să conducă revoluția tehnologiei de apărare.
„Sunt un european pasionat. Cred în ideile europene. Cred că avem cu toții o istorie comună, o cultură comună”, spune el, în același interviu pentru FT.
Pentru cei interesați, Helsing face încă angajări. „Căutăm oameni cu inima la locul potrivit, care împărtășesc convingerea noastră că valorile democratice merită protejate, pentru noi înșine și pentru generațiile viitoare”, e mesajul companiei sub zeci de anunțuri de angajare pentru ingineri AI, design de drone, juridic, comunicare sau finanțe. Pe lângă locațiile standard ale companiei (Londra, Paris, Berlin și Munchen) poziții recente au apărut și la Varșovia și Tallinn, Estonia.
Chiar marți, 8 aprilie, Benjamin Tallis, specialist în politică internațională, și un cunoscut comentator pe temele de securitate din Ucraina, a anunțat că s-a angajat la Helsing. „Helsing se află în fruntea dezvoltării tehnologiei de apărare emergente de care avem nevoie pentru a descuraja amenințările autoritare și pentru a concura pe termen lung prin obținerea leadership-ului tehnologic. Așa că atunci când Helsing m-a rugat să le fiu „Senior Manager for Thought Leadership”, am profitat de ocazie”, scrie acesta într-o postare ce demonstrează forța companiei de a atrage talente din toate domeniile.