Fotbal intern

SUPER INTERVIU: “Sănmărtean e magician, dar Steaua e invincibilă”

Laurenţiu Reghecampf a vorbit, în exclusivitate, pentru FANATIK.RO despre situaţia sa de la Al Hilal, despre transferurile preferaţilor săi, Sănmărtean şi Szukala, la echipa inamicului...
03.02.2015 | 13:29
SUPER INTERVIU Sanmartean e magician dar Steaua e invincibila
ADVERTISEMENT

Laurenţiu Reghecampf a vorbit, în exclusivitate, pentru FANATIK.RO despre situaţia sa de la Al Hilal, despre transferurile preferaţilor săi, Sănmărtean şi Szukala, la echipa inamicului Piţurcă, dar şi despre campaniile de achiziţii furibunde ale eternelor rivale Dinamo şi Steaua.

Presiune mare? Ai fost la un pas de demitere, cum s-a scris?
– Presiune simţim mereu. La orice nivel. Cind ajungi atît de sus ai presiune non-stop.

ADVERTISEMENT

Au fost mulţi care te vedeau deja dat afară…
– Sînt multe persoane fără personalitate, care se bucură de problemele altora. Pe mine nu mă interesează ce-şi doresc cîţiva nefericiţi. Mă interesează doar să fac performanţă. La Al Hilal am creat tot ce am avut la Steaua. În primul, sîntem o familie, în frunte cu conducerea. Mă simt respectat, “alintat” cîteodată… Alteori sînt apostrofat… Este firesc. Fotbalul îţi aduce şi bune şi rele. Sper să trec uşor peste momentele neplăcute. Aceasta echipă, Al Hilal, este minunată. E cea mai mare echipă din Asia, are o istorie uluitoare şi vom face tot ce depinde de noi ca să onorăm acest lucru.

“Sănmărtean e inegalabil, dar viaţa merge înainte pentru Steaua!”

Sănmărtean a semnat cu Ittihad. E o pierdere pentru Steaua?
– Sănmărtean e inegalabil, magic, fără cuvinte… Un fotbalist pe care orice antrenor şi-l doreste. Clar este o pierdere pentru Steaua, dar viaţa merge înainte cu şi fără el. Era normal să plece. Are o vîrstă şi trebuie să-şi asigure viitorul familiei. E un real cîştig pentru Piţurcă. Anamaria a ales perfect alături de Lucian. Era timpul ca el să strîngă bani.

ADVERTISEMENT

Szukala?
– (n.r. rîde) El este copilul meu. Un fotbalist incredibil. A fost stîlpul apărării Stelei. Are un caracter incredibil şi e un profesionist desăvîrşit. E o mare pierdere pentru Steaua, ca şi Sănmărtean. La fel însă… Viaţa merge înainte. Steaua are jucători extraordinari, formează o familie. Suferă cînd unul pleacă, dar rămîn prieteni pe viaţă. Am trăit alături de aceşti băieti minunaţi momente unice. Bourceanu, Pintilii, Tătăruşanu,Szukala, Sănmărtean, Rusescu, Tănase, Chipciu, Latovlevici, Stanciu şi toţi ceilalţi… Toată această echipă va rămîne în sufletul meu.

“Tamaş va face parte din arsenalul greu”

În locul lui a venit Tamaş. Crezi că poate ajuta Steaua?
– Tamaş e un fotbalist de bază al echipei naţionale. E un jucător important, cu o personalitate puternică. Va face parte din arsenalul greu al echipei. Are o valoare foarte mare şi cu siguranţă că va aduce un plus Stelei.

ADVERTISEMENT

Despre Ţucudean ce părere ai?
– Şi el este valoros. E tînăr. Un atacant pur sînge, care are şansa să demonstreze la Steaua ce calităţi are şi să devină o soluţie şi pentru echipa naţională.

Pe lîngă problemele de lot, Steaua are încă probleme cu sigla. Nu ştie nimeni cum se va rezolva situaţia.
– Nu vreau să intru foarte mult în această problemă pentru că nu deţin toate informaţiile. Însă este păcat că s-a ajuns aici. Gigi Becali a investit enorm în Steaua. A luat echipa în vremea cînd nu strălucea şi a făcut-o atît de mare încît este trist că trece printr-un astfel de moment. Steaua reprezintă România. Sper să se rezolve problema cît mai rapid. Este greu pentru fani să accepte alt nume pentru echipa lor de suflet.

ADVERTISEMENT

“Steaua e invincibilă acum, e prea bună!”

În Liga 1 e forfotă mare. Dinamo s-a întărit şi spune că e gata să se bată de la egal la egal cu Steaua.
– În momentul de faţă, Dinamo nu are cum să facă acest lucru. Nu pentru că nu respect Dinamo spun asta, ci pentru că Steaua e prea bună. Steaua va domina ani buni campionatul României. Situaţia financiară a clubului, unitatea lui, salariile fotbaliştilor, primele de joc şi atmosfera din jurul echipei duc la o invincibilitate a Stelei. Fără bani nu poţi face performanţă şi nu te poţi bate cu echipele care investesc milioane. Tot respectul pentru Dinamo, dar este un club mare fără bani. Este extrem de greu. Oricum, ce au realizat în această situaţie este de admirat. Repet, însă, Steaua este Steaua.

Cum vezi o eventuală retrogradare a Rapidului?
– Ar fi un dezastru. Aşa e mereu cînd retrogradează echipele de tradiţie. Dacă retrogradează din punct de vedere sportiv, nu ai ce să faci. Dar să dispară o echipă mare din cauza banilor e dureros!

“Fotbalul nostru a ajuns rău. Nu mai avem nimic de valoare”

Crezi că ar fi mai bun sistemul cu 18 echipe în acest sens?
– Nu. Cel mai bine e cu 14 echipe. Aşa, nivelul este mai sus şi sînt mai mulţi bani pentru cele 14. Banii care provin din drepturile TV sînt mai mulţi, rămîn cei mai buni, iar valoarea echipelor creşte. Fotbalul românesc a fost unul incredibil, dar acum a ajuns rău. Nu mai avem nimic de valoare care să vină din spate. S-a ales praful de centrele de copii şi juniori, nimănui nu-i mai pasă. Aducem fotbalişti din ligile inferioare de afară şi nu sîntem în stare să creştem români. Asta e situaţia. Tristă!

ADVERTISEMENT