Sport

Super Liga Europeană ”a murit”. Ce decizie au luat 9 dintre cluburile care au inițiat proiectul

Proiectul Super Ligii Europene este aproape anulat după ce nouă dintre cluburile care a aderat la această idee s-au dezis de competiția, oricum, nerecunoscută de UEFA.
16.08.2021 | 18:36
Super Liga Europeana a murit Ce decizie au luat 9 dintre cluburile care au initiat proiectul
ADVERTISEMENT

Lansat cu mare fast în luna aprilie, proiectul Super Ligii Europene, o competiție elitistă, organizată în paralel cu Liga Campionilor, întrecerea regină patronată de UEFA, este în ”moarte clinică”.

Nouă din cele 12 cluburi care au aderat la acest proiect au anunțat oficial că nu mai sunt interesate de o eventuală participare în Super Liga Europeană.

ADVERTISEMENT

Cine sunt cei 9 giganți care au cerut să fie reprimiți în Asociația Cluburilor Europene

Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea, AC Milan, Inter Milano și Atletico Madrid, nouă din cele 12 cluburi care au și-au anunțat participarea în Super Liga Europeană, au făcut definitiv pasul în spate.

Acestea au făcut o solicitare către Asociația Cluburilor Europene (ECA) pentru a fi reprimite în organizație, renunțând astfel, la proiectul inițiat de Florentino Perez, președintele clubului Real Madrid.

ADVERTISEMENT

”Prin această decizie și după un proces de reintegrare și reevaluare de către ECA, Comitetul Executiv a ajuns la concluzia că proiectul Super Ligii nu este în interesul comunității fotbalistice și a luat în considerare decizia acestor cluburi de a abandona acest proiect.

De asemenea, Comitetul Executiv a apreciat și voința declarată a acestor cluburi de a se angaja în dezvoltarea fotbalului european în interesul tuturor, nu a celor puțini.

ADVERTISEMENT

Decizia ECA pune astfel capăt unui episod regretabil și turbulent din fotbalul european și se aliniază dorinței de a întări unitatea fotbalului european”, notează ECA într-un comunicat.

Culisele unei competiții care a existat 48 de ore

Super Liga Europei a fost proiectul care scandalizat lumea fotbalului pentru 48 de ore, iar în spatele ideii a stat Florentino Perez, președintele clubului Real Madrid și Anas Laghrari, un bancher cu origini marocane.

ADVERTISEMENT

Laghrari deține, între altele, compania Key Capital, care tranzacţionează active pe piaţa financiară și este cel care a convins gigantul JP Morgan să acorde un împrumut de 3.250.000.000 de euro pentru startul Super Ligii Europene, bani care urmau să ajungă la cluburile fondatoare, câte 264.000.000 de euro pentru fiecare echipă.

Prostestele fanilor şi presiunile venite din partea UEFA și FIFA au dus la destrămarea Super Ligii Europei, la doar 48 de ore de la înfiinţare. Manchester City a fost primul club care şi-a anunţat ieşirea, iar exemplul ”cetățenilor” a fost urmat de Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United şi Tottenham.

La scurt timp și AC Milan, Inter şi Atletico Madrid au anunțat că părăsesc proiectul. În acest moment singurele cluburi care speră în continuare că proiectul se va materializa, sunt Barcelona, Juventus şi Real Madrid. Între timp competiţia a fost oricum suspendată de FIFA și UEFA.

ADVERTISEMENT