Life

Super Luna Sângerie, fenomen astronomic rar, are loc în noaptea dinspre 15 spre 16 mai. La ce oră începe în România

Un fenomen astrologic rar va putea fi văzut deasupra României. În noaptea dinspre 15 spre 16 mai 2022, românii vor putea admira așa numita Lună Sângerie.
15.05.2022 | 18:15
Super Luna Sangerie fenomen astronomic rar are loc in noaptea dinspre 15 spre 16 mai La ce ora incepe in Romania
Super Luna Sângerie va putea fi văzută deasupra României. Foto: unsplash
ADVERTISEMENT

În noaptea de duminică spre luni se va produce o Eclipsă de la Lună. Astrul își va pierde treptat din strălucire și va căpăta nuanțe roșiatice. Fenomenul poartă numele de Lună Sângerie și va putea fi văzut și deasupra României.

La ce oră va putea fi văzută Super Luna Sângerie deasupra României?

Eclipsa de lună care se va produce în noaptea de 15 spre 16 mai va fi vizibilă în mai multe regiuni ale Europei, Americii și Africii.

ADVERTISEMENT

Fenomenul va dura aproximativ 5 ore, iar faza de totalitate, atunci când Luna va fi completă ascunsă de umbra Pământului, va dura în jur de o oră.

În România, fenomenul va putea fi văzut spre sfârșitul nopții de duminică spre luni. Eclipsa va începe la 04:31, atunci când Luna se apropie de apus.

ADVERTISEMENT

După ora menționată anterior, începând cu partea de sus din stânga, discul lunar își va pierde tot mai mult din strălucire.

De altfel, apusul este momentul în care pe cerul de deasupra țării noastre va putea fi urmărită cea mai spectaculoasă fază a fenomenului astral. 

ADVERTISEMENT

Luna Sângerie, cea mai interesantă parte a fenomenului, va începe după ora 05:28. Luna va intra în umbra Pământului și va începe să se înroșească, apoi, 20 de minute mai târziu va apune la București.

Fenomenul se produce de două ori pe an

Eclipsa de lună se produce de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină. Corpul lunar intră în umbra planetei noastre și, pentru că razele solare sunt blocate, își pierde câte puțin din strălucire.

ADVERTISEMENT

„Luminozitatea sa nu dispare însă complet. Pământul continuă să trimită spre Lună o parte din lumina Soarelui, prin intermediul razelor solare, care vor căpăta o tentă roşiatică în urma unui proces de refracţie atmosferică” a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL, conform Observatornews.ro. 

 

ADVERTISEMENT