Sport

Super performanță pentru șahul românesc! 4 jucători în top 10 la Campionatul Mondial organizat la Mamaia

Federația Română de Șah a obținut în premieră găzduirea unui Campionat Mondial, iar juniorii români au reușit performanțe prestigioase la Mamaia.
18.09.2022 | 14:46
Super performanta pentru sahul romanesc 4 jucatori in top 10 la Campionatul Mondial organizat la Mamaia
Dragoș Antonică, prestații superbe la Campionatul Mondial pentru Juniori. A luat locul 4! Sursă foto: Facebook Federația Română de Șah
ADVERTISEMENT

Au fost două săptămâni de șah de cea mai bună calitate pe litoralul românesc. Campionatul Mondial de Juniori, organizat la Mamaia, în perioada 5-17 septembrie. Un succes pentru România din toate punctele de vedere.

România, rezultate excelente la Campionatul Mondial de Șah de la Mamaia, unde au fost 620 de participanți din 72 de țări. 4 juniori români în top 10!

620 de participanți din 72 de țări au concurat la Campionatul Mondial de la Mamaia, primul turneu de asemenea anvergură organizat în România. O nouă realizare uriașă a Federației Române de Șah, care a înregistrat mari progrese în ultimul an, sub conducerea lui Vlad Ardeleanu.

ADVERTISEMENT

România a avut rezultate excelente la Campionatul Mondial de Șah pentru Juniori, cu nu mai puțin de 4 jucători în top 10. Au fost rezultate impresionante pentru Ema Obadă (Fete U18) Vladimir Cnejev, Filip Magold (Open U14) și Dragoș Antonică (Open U18).

La Open U14, doar România a avut doi jucători în top 10. Vladimir Cnejev și Filip Magold au jucat pe întreaga durată a turneului la primele mese și în cele din urmă au ocupat locurile 7, respectiv 10.

ADVERTISEMENT

Dragoș Antonică, locul 4 la Open U18. A fost foarte aproape de o medalie. Rezultate uriașe și pentru Vladimir Cnejev, Filip Magold și Ema Obadă

La Open U16, România nu a avut reprezentant în top 10, dar a fost foarte aproape. De altfel, cu 7,5 puncte, Pavel Nastore a avut același punctaj cu ocupanții locurilor 8, 9, 10 și 11. Dar a fost trimis pe locul 12 din cauza rezultatelor slabe din primele runde, care au cântărit la sistemul de departajare.

La Open U18, Dragoș Antonică a fost implicat în lupta pentru medalii. O înfrângere în runda 10 l-a costat enorm, însă. A încheiat pe locul 4, cu opt puncte, chiar dacă nici el nu a fost ajutat de sistemul de departajare. Concurenții de pe locurile 2-5 au terminat toți cu 8 puncte.

ADVERTISEMENT

La fete U18, Ema Obadă a fost cea mai bine clasată jucătoare din România, cu 7,5 puncte. Deși mai bine cotate, Miruna Lehaci și Alessia Ciolacu au avut un turneu greu și au terminat cu 6 puncte fiecare. Vor face cu siguranță mai multe în următoarele turnee. Cu 7,5 puncte, Ema Obadă a terminat turneul pe locul 7.

Rezultatele excelente pe care le-a înregistrat România la Campionatul Mondial de Juniori reprezintă o promisiune că poate face pasul spre top 10 mondial în șah.

ADVERTISEMENT

Vlad Ardeleanu: “Vrem să intrăm în top 10!”. Richard Rapport și Bogdan Deac, jucătorii cu ELO peste 2700 care reprezintă România

“Pentru România, ne dorim rezultate de Top 20 la Campionatul european, cât și la Olimpiadă pentru ca mai apoi să intrăm în Top 10. Multe proiecte sunt abia la început, cum ar fi ‘Educație prin Șah’. Circuitul Grand Prix va fi îmbunătățit din 2023. Lista este plină”, a declarat președintele FR Șah, Vlad Ardeleanu, cu prilejul împlinirii unui an de la preluarea Federației.

“Vreau să mulțumesc și să dedic aceste prime realizări echipei și Consiliului Director al FR Șah, evident și sponsorilor noștri fără de care schimbarea la față a șahului din România nu ar fi posibilă. Efortul tuturor este inspirație pentru mine și pentru toți cei care iubim comunitatea șahului din România. Să fie șah!”, a mai spus Ardeleanu.

România are mari speranțe la locurile fruntașe și la seniori. Mai ales după lovitura de imagine dată de FR Șah, prin transferul lui Richard Rapport. Jucătorul de pe locul 13 mondial va concura de acum pentru România. În plus, Bogdan Deac este într-o formă de zile mari și a trecut și el bariera de 2700 puncte ELO.

ADVERTISEMENT