Superalimentul neașteptat care are numeroase beneficii pentru sănătate, dar de care mulți se feresc. Deși se crede că ar putea aduce kilograme în plus, contribuie, de fapt, la procesul de slăbire.
Chiar dacă puțini se așteaptă la acest lucru, pudra de cacao reprezintă un un aliment care, atunci când este consumat cu măsură, într-o concentrație de 70%-100%, are multiple avantaje pentru sănătate.
Cacaua pură este un aliment deosebit, datorită conținutului său bogat în peste 50 de substanțe nutritive și compuși activi, cum ar fi polifenolii, care au roluri antioxidante și antiinflamatorii.
Acestea ajută la protejarea organismului și sprijină sănătatea generală, cu un impact deosebit asupra sănătății cardiovasculare. „Cacaua este o adevărată pastilă de sănătate care oferă nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele și magneziul, fiind, de asemenea, bogată în polifenoli.
Aceștia sunt antioxidanți care au efecte pozitive asupra organismului și sunt cunoscuți pentru reducerea tensiunii arteriale și protejarea împotriva colesterolului rău, ceva ce niciun medicament nu poate realiza în prezent”, a spus María Izquierdo, profesoară de nutriţie la Universitatea din Barcelona, conform spectacola.ro.
În ciuda proprietăților sale, mulți consideră superalimentul ca fiind unul dăunător, mai ales pentru siluetă. Motivul principal pentru care se întâmplă acest lucru, este faptul că pudra de cacao este des adăugată în produse intens procesate, bogate în grăsimi și zaharuri.
Dar, „folosirea în forma sa cea mai pură, în combinație cu alte alimente care oferă proteine de înaltă calitate și carbohidrați complecși, o transformă într-un aliat perfect pentru reducerea vârfurilor de insulină și, implicit, a inflamației”, după cum a dezvăluit nutriţionista Salena Sainz.
În stare pură, pudra de cacao devine un aliat și persoanelor care își doresc să scape de kilogramele în plus, datorită concentrației ridicate de polifenoli și flavonoizi, în special epicatechine și catechine. De altfel, acest produs reglează și apetitul.
„Polifenolii reduc factorii de risc pentru diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și, în plus, ajută la gestionarea obezității prin scăderea absorbției grăsimilor”, a subliniat experta.
Totuși, pentru a beneficia de toate proprietățile acestui aliment, este important să se respecte doza recomandată: două lingurițe de pudră de cacao pe zi sau două bucăți de cacao pudră, integrate într-o dietă bogată în vitamine și minerale.