Alimentul care te scapă de stres și care îți protejează creierul poate fi inclus în câteva rețete, dar poate fi consumat și ca atare. Românii îl adoră, dar puțini știu de beneficiile reale pe care le are.
Varza murată este un aliment extrem de apreciat. Cu ajutorul său se prepară sarmalele și totodată, mai sunt și alte preparate deosebite care o au la bază. Sunt însă și persoane care aleg să o consume ca atare.
Ce beneficii are aceasta însă? În primul rând are grijă de creier. Totodată, îți protejează și intestinul, iar pentru că între cele două există o legătură, consumată regulat, oferă rezultate vizibile.
„Varza murată este minunată pentru creier. Nu stimulează neapărat creșterea celulelor creierului, însă, ceea ce face este să introducă bacterii bune în intestin”, a explicat neurologul Robert Love.
Cum te scapă de stres varza murată? Potrivit specialistului, intestinul și creierul sunt conectate prin intermediul nervului vag, formând ceea ce este cunoscut sub numele de conexiunea intestin-creier.
„Bacteriile din intestin sunt foarte importante pentru sănătatea creierului”, adaugă medicul. Totodată, acesta conține anumiți compuși care ne pot relaxa la scurt timp după consum.
Iar varza murată nu este singura pe listă. Un alt aliment cu beneficii uimitoare pentru creier și care te scapă de stres sunt chiar afinele. Acestea sunt bogate în polifenoli, în special antociani, care susțin și sănătatea inimii prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației, fiind considerate „elixirul tinereții”.
Consumul regulat de afine îmbunătățește comunicarea dintre celulele creierului și sprijină păstrarea memoriei. Ele mai conțin și antioxidanți de asemenea, care au un efect pozitiv asupra declinului cognitiv.
În aceeași categorie mai avem și turmericul. Acest condiment conține vitamine, dar și minerale, care susțin funcția cognitivă. De asemenea, curcumina, care se regăsește în el, este un agent antiinflamator puternic care ajută la reducerea inflamației în creier, susținând sănătatea creierului și protejând împotriva deteriorării cognitive.