Chiar dacă nu este cel mai consumat aliment din România, prunele uscate sunt un bun aliat pentru digestie. În plus, experții au ajuns la concluzia că este produs are multe alte beneficii pentru sănătate. Nu este deloc scump.
Până acum era cunoscut faptul prunele uscate sunt un bun aliat pentru sănătatea digestivă și pentru combaterea constipației. Însă, pe lângă aceste beneficii, fructul este bun pentru pierderea masei osoase și contribuie la întărirea mușchilor.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oklahoma, Statele Unite au ajuns la concluzia că, atunci când consumate zilnic, cresc cu 17 procente concentrațiile de IGF-1. Acestea se referă la o proteină care reglează hormonul de creștere și stimulează dezvoltarea osoasă, favorizând țesutul muscular.
Prunele uscate conțin vitamina K, potasiu, fosfor și magneziu, ingrediente necesare pentru prevenirea densității osoase scăzute. Astfel, consumul acestui fruct reduce inflamația, dar și tensiunea arterială, precum și stresul oxidativ.
Specialiștii le recomandă oamenilor să consume cel puțin 10 prune uscate pe zi, pe parcursul unui an întreg, poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă în antebraț și în partea inferioară a coloanei vertebrale.
Un articol publicat în Journal of Medicinal Food a concluzionat că mineralele, compușii fenolici, vitamina K și fibra dietetică care se găsesc în acest fruct contracarează efectele pierderii osoase, mai ales la femeile care au trecut de 45 de ani.
Prunele uscate neutralizează aciditatea pH-ului. Consumul a 50 de grame pe zi este recomandat, iar această cantitate este echivalentă cu aproximativ 100 de calorii. În magazine, 500 de grame de prune uscate costă 17 lei.
Fructele pot fi consumate dimineața, cu cereale sau cu iaurt grecesc. În plus, pot fi servite ca și gustare între mese. Proprietățile lor sunt concentrate deoarece sunt uscate, ceea ce le face și slab calorice.
Printre beneficiile pe care le au mai au pentru organism se numără reducerea aportului de zahăr din organism, ceea ce le transformă într-o alegere sănătoasă în momentele în care apare pofta de dulce.