Sport

Superbet Chess Classic 2022, distribuție stelară la București. Maxime Vachier-Lagrave, câștigătorul competiției. Clasare excelentă pentru Deac

Grand Chess Tour vine pentru a treia oară la București, pentru Superbet Chess Classic 2022. Și în acest an este o distribuție absolut stelară, cu jucătorii cei mai buni ai lumii gata să se lupte pentru premii uriașe.
16.05.2022 | 10:30
Superbet Chess Classic 2022 distributie stelara la Bucuresti Maxime VachierLagrave castigatorul competitiei Clasare excelenta pentru Deac
Maxime Vachier-Lagrave este premiat de Vlad Ardeleanu, președintele FR Șah, pentru victoria de la Superbet Chess Classic. Sursă foto: Facebook Superchess
ADVERTISEMENT
16-05-2022
07:56

Final plin de dramatism la Superbet Chess Classic. Maxim Vachier-Lagrave, câștigătorul competiției

Maxime Vachier Lagrave a dat lovitura în ultima zi de la Superbet Chess Classic. Deși pornea de pe locul 3 în clasament, a bifat o victorie în ultima rundă și apoi a trecut în play-off de Wesley So și Levon Aronian.

În runda a 9-a, MVL a reușit o victorie în fața lui Alireza Firouzja, cu piesele negre, și i-a egalat astfel în clasament pe Aronian și So. Cei care au remizat cu Mamedyarov, respectiv Dominguez Perez. Tot în ultima rundă, Bogdan Deac a remizat cu Fabiano Caruana, iar Richard Rapport și Ian Nepomniachtchi au împărțit și ei punctul. Iată rezultatele rundei 9 și clasamentul înainte de intrarea în play-off.

  • Levon Aronian – Shakhriyar Mamedyarov 1/2-1/2
  • Richard Rapport – Ian Nepomniachtchi 1/2-1/2
  • Bogdan Deac – Fabiano Caruana 1/2-1/2
  • Alireza Firouzja – Maxime Vachier-Lagrave 0-1
  • Dominguez Perez – Wesley So 1/2-1/2

Clasament după 9 runde: 1-3. Wesley So 5,5p, Levon Aronian 5,5p, Maxime Vachier-Lagrave 5,5p, 4-6. Fabiano Caruana 4,5p, Leinier Dominguez Perez 4,5p, Bogdan Deac 4,5p, 7-8. Alireza Firouzja 4,0p, Ian Nepomniachtchi 4,0p, 9-10. Richard Rapport 3,5p, Shakhriyar Mamedyarov 3,5p,

Faza play-off s-a desfășurat în trei, cu So, Aronian și MVL luptându-se pentru trofeu. S-a jucat în format de șah rapid, iar So a fost primul care a dat lovitura, cu o victorie în fața lui Levon Aronian. A intrat apoi în scenă MVL, care a reușit o victorie în fața lui Wesley So, pentru ca apoi să câștige și cu piesele negre în fața lui Aronian.

Maxime Vachier-Lagrave, învingătorul Superbet Chess Classic, a fost premiat de Vlad Ardeleanu, președintele FRȘah. A încasat un cec în valoare de 77.667 dolari. Grand Chess Tour continuă cu Superbet Rapid&Blitz Polonia, competiție care se desfășoară în perioada 17-24 iunie. So, Aronian, Rapport și Caruana merg de la București direct la Varșovia. Vor mai participa și Viswanathan Anand, Jan-Krzysztof Duda, Anton Korobov, Radek Wojtaszek, Kirill Shevchenko și românul David Gavrilescu.

 

14-05-2022
10:55

Superbet Chess Classic, runda a 8-a. Bogdan Deac, remiză cu MVL

Cu piesele negre, Bogdan Deac a jucat precis în partida cu Maxim Vachier-Lagrave, din runda a 8-a de la Superbet Chess Classic. I-a lăsat puține șanse francezului și a scos remiza.

Leinier Dominguez Perez este singurul câștigător de vineri, victorie cu piesele negre în fața lui Shakhriyar Mamedyarov. Azerul a comis mai multe erori pe final, iar Dominguez Perez a găsit în cele din urmă cheia spre succes.

Au fost remize pentru cei doi lideri din competiție. Wesley So a împărțit punctul cu Alireza Firouzja, în vreme ce Levon Aronian a făcut același lucru cu Ian Nepomniachtchi. De asemenea, a fost remiză între Fabiano Caruana și Richard Rapport. Iată rezultatele complete, clasamentul și programul rundei a 9-a.

  • Shakhriyar Mamedyarov – Leinier Dominguez Perez 0-1
  • Wesley So – Alireza Firouzja 1/2-1/2
  • Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac 1/2-1/2
  • Fabiano Caruana – Richard Rapport 1/2-1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Levon Aronian 1/2-1/2

Clasament: 1-2. Wesley So 5,0p, Levon Aronian 5,0p, 3. Maxime Vachier Lagrave 4,5p, 4-7. Alireza Firouzja 4,0p, Fabiano Caruana 4,0p, Leinier Dominguez Perez 4,0p, Bogdan Deac 4,0p, 8. Ian Nepomniachtchi 3,5p, 9-10. Richard Rapport 3,0p, Shakhriyar Mamedyarov 3,0p.

Etapa a 9-a

  • Levon Aronian – Shakhriyar Mamedyarov 
  • Richard Rapport – Ian Nepomniachtchi
  • Bogdan Deac – Fabiano Caruana
  • Alireza Firouzja – Maxime Vachier-Lagrave
  • Leinier Dominguez Perez – Wesley So
13-05-2022
11:49

Superbet Chess Classic, runda a 7-a. Victorii pentru MVL, Mamedyarov și Firouzja

Runda a șaptea din Superbet Chess Classic a adus nu mai puțin de trei rezultate decisive. Cea mai scurtă partidă a fost cea dintre Richard Rapport și Maxime Vachier Lagrave. Marele maestru din Ungaria a comis o gafă de necrezut la mutarea 28 și i-a făcut practic cadou victoria lui MVL. A și cedat partida imediat după răspunsul francezului.

Alireza Firouzja a obținut și el prima victorie în competiție, cu piesele albe, în fața lui Leinier Dominguez Perez. Americanul a comis singura gafă a partidei la mutarea 35, dar Firouzja a găsit un răspuns sclipitor pentru a-și oferi o poziție câștigătoare. Pe care a fructificat-o cu multă precizie. 

Shakhriyar Mamedyarov a profitat și el de un joc cu multe erori al lui Ian Nepomniachtchi și a bifat primul succes din competiție. Cu piesele albe, Nepo a avut victoria în mână după o gafă comisă de azer la mutarea 35. Computerul dădea un avantaj uriaș pentru alb, dar Nepo nu a găsit continuările potrivite și s-a trezit în poziție pierdută.

Au fost remize în partidele celor doi lideri. Wesley So a remizat cu Bogdan Deac, în vreme ce Levon Aronian a împărțit punctul cu Fabiano Caruana. Iată rezultatele complete din runda a 7-a, clasamentul și programul rundei 8.

  • Ian Nepomiachtchi – Shakhriyar Mamedyarov 0-1
  • Levon Aronian – Fabiano Caruana 1/2-1/2
  • Richard Rapport – Maxime Vachier Lagrave 0-1
  • Bogdan Deac – Wesley So 1/2-1/2
  • Alireza Firouzja – Leinier Dominguez Perez 1-0

Clasament: 1-2. Wesley So 4,5p, Levon Aronian 4,5p, 3. Maxime Vachier-Lagrave 4,0p, 4-6. Alireza Firouzja 3,5p, Fabiano Caruana 3,5p, Bogdan Deac 3,5p, 7-9. Ian Nepomniachtchi 3,0p, Shakhriyar Mamedyarov 3,0p, Leinier Dominguez Perez 3,0p, 10. Richard Rapport 2,5p.

Runda 8

  • Shakhriyar Mamedyarov – Leinier Dominguez Perez
  • Wesley So – Alireza Firouzja
  • Maxime Vachier Lagrave – Bogdan Deac
  • Fabiano Caruana – Richard Rapport
  • Ian Nepomniachtchi – Levon Aronian
12-05-2022
10:38

Richard Rapport, locul 5 mondial: "Sunt ultima persoană cu care vrei să vorbești după ce pierd un meci"

Richard Rapport, al cincilea jucător al lumii, a oferit un interviu pentru Grand Chess Tour chiar înainte de startul Superbet Chess Classic. A vorbit despre așteptările sale în turneu, despre suportul pe care îl primește de la soția sa (n.r. – marea maestră Jovana Rapport, fostă Vojinovic) și încercările pe care lumea le traversează din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina.

“Nu pot spune că sunt foarte încrezător în șansele mele, dar vom vedea. Mi-am propus doar să supraviețuiesc. Este un turneu foarte puternic, cu jucători foarte buni. Deac e la fel. Ok, poate nu la fel de puternic precum ceilalți, dar sigur foarte periculos. Totul e posibil. Poate o să am noroc într-un punct și să am un turneu foarte bun, dar poate fi și invers. Încerc să joc cât de bine pot și văd ce se întâmplă.

Nu am jucat mult în primul an de pandemie, nici nu știu cum a zburat timpul. Am stat acasă și a fost greu să trag de mine să joc șah să urmez o rutină pe care o aveam de ani de zile. Nu mai știam dacă acea rutină va duce undeva, nu știam ce se întâmplă în lume. Anul următor, multe lucruri s-au îmbunătățit. Am avut șansa să joc la niște turnee la care nu aș fi putut în mod obișnuit. Unii jucători nu puteau călători, iar eu eram în zonă. Mi-am îmbunătățit jocul, la fel și cariera. 

Îmi e puțin rușine să spun asta, dar ziua perfectă pentru mine este atunci când stau acasă cu soția mea. Sau nu neapărat acasă, dar în orașul natal. Deci nimic spectaculos. Poate pentru că trebuie să călătoresc mult și există multă incertitudine. Cred că am ajuns să apreciez zilele acestea ușoare. 

Cred că eu și soția mea ne apreciem unul pe celălalt, jocul de șah e profesia noastră. Sau mai mult a mea, ne-am cunoscut datorită șahului. Și ea apreciază jocul, pentru frumusețea lui și pentru cum te duce sus și jos. E o viață ciudată, dar sunt fericit pentru că orice fac, bine sau rău, ea mă înțelege spre deosebire de altcineva, care chiar dacă mă susține, nu poate să înțeleagă ce se întâmplă acolo, la tabla de șah. Așadar mă simt norocos să mă aflu în situația asta. 

Îmi place complexitatea jocului, mereu simt că are o parte științifică, o parte sportivă și una artistică. Când joci șah e ca și cum ai face o cercetare științifică. Iar în turnee, partea sportivă poate să domine, sau chiar cea artistică. Nu cred că partea aceasta de călătorit este un avantaj pentru mine. Sigur, e un beneficiu pentru un jucător de șah versus un job de luni până vineri, dar nu este o plăcere pentru mine. Deci iubesc șahul pentru că este un joc complex. 

Sunt ultima persoană cu care vrei să vorbești după ce pierd un meci. E foarte greu, pentru că pui multă energie într-o partidă. Într-un fel ești ca un artist care construiește ceva, sau ca la un film care te uiți și este o mizerie. Sigur că acela care a făcut filmul credea că este de Oscar dar, ups, nu e așa. Pui multă energie în partide, indiferent că vei câștiga sau vei pierde. Sunt multe partide care sunt decise în câteva minute, practic. Când crezi că ești în control, dar îți fuge mintea pentru 30 de secunde și se termină totul. Încerc să mă relaxez, să mă țin ocupat cu altceva. E doar o partidă de șah, îți spui asta, dar nu e cel mai plăcut sentiment. 

Simt că primesc multă susținere și dragoste de la soția mea, asta nu primești de la toată lumea. Dar ea a crezut în mine. Uitându-mă la cariera mea am avut cam multe urcușuri și coborâșuri. Când e o perioadă ușoară e simplu să zici că va fi bine. Dar când merge rău este mai greu să fii alături de acea persoană. Eu nu am avut niciodată încredere în mine, nici altcineva nu mi-a oferit asta. E emoționant că soția mea face asta. 

Trăim vremuri delicate, mai ales cu tot ceea ce se întâmplă în lume. Nu știm ce va urma, poate fi mai bine sau poate fi mai rău. Dacă acum jumătate de an mi-ar fi spus cineva că ne vom afla într-o asemenea situație, aș fi rămas șocat. Dar cred că majoritatea avem aceleași valori și acest lucru ne va uni în cele din urmă”, a declarat Richard Rapport pentru Super Chess.

Richard Rapport nu a avut chiar cel mai bun turneu, după șase runde scurse. Are 2,5 puncte acumulate, cinci remize și o înfrângere. A fost învins de românul Bogdan Deac.

11-05-2022
20:21

Bogdan Deac, învins în runda a șasea de Leinier Dominguez Perez

Bogdan Deac a suferit miercuri prima înfrângere la Superbet Chess Classic. Cu piesele negre, românul a cedat în fața americanului Leinier Dominguez Perez. Românul a fost mai precis în deschidere și și-a creat un ușor avantaj, irosit cu unele inexactități. A comis apoi o gafă la mutarea 42 și i-a oferit adversarului șansa de a rămâne cu perechea de nebuni contra turnului.

În criză de timp, Dominguez a avut dificultăți în a concretiza avantajul. A făcut mutarea 53 cu doar două secunde pe ceas, dar a fost o gafă care i-a oferit lui Deac șansa să egaleze. Românul nu a găsit nici el soluția salvatoare și, după un final în care s-au mai comis erori, Deac s-a văzut nevoit să abandoneze. Nu mai putea stopa avansarea pionului “B”.

Levon Aronian a obținut și el a doua victorie în competiție, de o manieră spectaculoasă, în fața lui Maxime Vachier-Lagrave. Levon s-a impus în doar 25 de mutări, după o serie de erori comise de francez, care au culminat cu un rege plasat în centrul tablei, de unde urma să fie dat mat cu turnul. Au fost remize în celelalte trei partide ale rundei. Iată rezultatele complete, clasamentul și programul rundei 7.

  • Shakhriyar Mamedyarov – Alireza Firouzja 1/2-1/2
  • Leinier Dominguez Perez – Bogdan Deac 1-0
  • Wesley So – Richard Rapport 1/2-1/2
  • Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 0-1
  • Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi 1/2-1/2

Clasament: 1-2. Wesley So 4p, Levon Aronian 4p, 3-7. Fabiano Caruana 3,5p, Ian Nepomniachtchi 3p, Dominguez Perez 3p, Maxime Vachier-Lagrave 3p, Bogdan Deac 3p, 8-9. Alireza Firouzja 2,5p, Richard Rapport 2,5p, Shakhriyar Mamedyarov 2p.

Etapa 8:

  • Shakhriyar Mamedyarov – Leinier Dominguez Perez
  • Wesley So – Alireza Firouzja
  • Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac
  • Fabiano Caruana – Richard Rapport
  • Ian Nepomniachtchi – Levon Aronian
11-05-2022
07:06

Peste 15.000 de euro obținuți pentru refugiații din Ucraina în ziua de pauză la Superbet Chess Classic

Marți a fost programată zi de pauză la Superbet Chess Classic, dar tot șahul a fost în centrul atenției. S-a organizat o strângere de fonduri pentru regugiații din Ucraina, la inițiativa Fundației Superbet. Mai mulți mari maeștri internaționali ai șahului din România și străinătate, oficiali ai Federației Române de Șah, dar și campionul național de raliuri Mihai Leu au jucat în echipe mixte de câte doi, într-un format inedit.

Au fost prezenți inclusiv o parte dintre jucătorii care participă la Superbet Chess Classic 2022: Wesley So, Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave și Bogdan Deac. La evenimentul caritabil s-au strâns peste 15.000 de euro care vor merge pentru a ajuta refugiații din Ucraina.

De asemenea, la eveniment a fost prezent și marele maestru Constantin Lupulescu, posesorul unui wildcard pentru etapa din Polonia de Grand Chess Tour, Superbet Rapid&Blitz, care va avea loc la Varșovia, în perioada 17-24 mai. Constantin Lupulescu a făcut echipă cu marea maestră Natalia Zhukova, din Ucraina, dublă campioană europeană. 

09-05-2022
21:15

Superbet Chess Classic, runda 5. Fabiano Caruana îl învinge pe Mamedyarov și revine în lupta pentru primele locuri

Fabiano Caruana a fost marele câștigător al etapei a 5-a, în care l-a învins pe Shakhriyar Mamedyarov. Și l-a lăsat pe învingătorul de anul trecut pe ultimul loc în clasament, singurul cu -2. Azerul a ales Apărarea Petrov și părea așezat solid pentru a scoate remiza. Dar o gafă la mutarea 21, când a trimis un cal în margine, avea să îl coste. Caruana a preluat inițiativa și, chiar dacă a ratat mai multe șanse de a materializa. Doar că și Mamedyarov a continuat să comită greșeli și în cele din urmă nu a mai fost iertat. 

Duelul dintre Bogdan Deac și Alireza Firouzja a avut și mai multe răsturnări de situație. Ambii jucători au avut poziții câștigătoare pe parcursul jocului, dar s-a terminat remiză. Deac a avut inițiativa în prima parte a jocului și atacul său i-a adus un excelent avantaj pozițional. Ulterior, însă, nu a făcut cele mai bune alegeri iar Firouzja a egalat și apoi a trecut repede în avantaj. Francezul a ratat variantele chiar mai evidente care îi puteau aduce succesul, astfel că Deac a reușit să salveze remiza.

Mult mai liniară a fost partida dintre Levon Aronian și Wesley So. A fost o remiză pe un final de nebuni de culori diferite, la capătul unui joc în care scânteia nu s-a declanșat. Nici partida Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave nu a adus prea multe momente tensionate și s-a încheiat tot cu o remiză, prin repetarea poziției.

Creativul Richard Rapport a ales din nou să surprindă, cu 2. Ce2, dar în cele din urmă nu a reușit să își creeze un avantaj cu piesele albe în fața lui Leinier Dominguez Perez. S-a terminat tot cu o remiză. Iată rezultatele din runda 5, clasamentul și programul etapei a șasea.

  • Fabiano Caruana – Shakhriyar Mamedyarov 1-0
  • Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave 1/2-1/2
  • Levon Aronian – Wesley So 1/2-1/2
  • Richard Rapport – Leinier Dominguez Perez 1/2-1/2
  • Bogdan Deac – Alireza Firouzja 1/2-1/2

Clasament: 1. Wesley So 3,5p, 2-4. Maxime Vachier-Lagrave 3p, Levon Aronian 3p, Bogdan Deac 3p, 5-6. Ian Nepomniachtchi 2,5p, Fabiano Caruana 2,5p, 7-9. Alireza Firouzja 2p, Richard Rapport 2p, Leinier Dominguez Perez 2p, 10. Shakhriyar Mamedyarov 1,5p.

Etapa a 6-a

  • Shakhriyar Mamedyarov – Alireza Firouzja
  • Leinier Dominguez Perez – Bogdan Deac
  • Wesley So – Richard Rapport
  • Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian
  • Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi
09-05-2022
08:34

Superbet Chess Classic, runda 4. Wesley So e lider solitar după cea mai nebună zi din turneu

Runda a patra la Superbet Chess Classic a adus nu mai puțin de 3 rezultate decisive din cele 5 meciuri disputate. Wesley So a obținut o victorie în fața lui Ian Nepomniachtchi și astfel este noul lider.

Nepo ar fi putut să scoată remiza într-un final de nebuni de culori diferite în care So avea un pion în plus, dar a gafat la mutarea 56. Americanul a jucat finalul foarte exact și a reușit să ia punctul.

A fost victorie și pentru Maxime Vachier-Lagrave în partida cu Fabiano Caruana. Cu piesele negre, americanul părea să aibă un ușor avantaj după deschidere, dar a forțat nejustificat. Caruana a sacrificat o calitate, decizie care s-a dovedit greșită. L-a ajutat astfel pe MVL să obțină prima victorie din competiție.

Levon Aronian a dat și el lovitura cu piesele negre, în fața lui Leinier Dominguez Perez. Un Giuocco Piano în care Dominguez a încercat un atac pe flancul regelui, dar Levon s-a apărat cu mare precizie. Iar apoi a profitat de o lipsă de coordonare a pieselor adversarului său. În cele din urmă s-a ajuns într-un final cu pion în plus pentru Levon și nebun contra cal, iar experimentatul jucător de origine armeană nu a ratat șansa victoriei.

Bogdan Deac a avut piesele negre în fața lui Shakhriyar Mamedyarov și s-a apărat cu mare precizie în fața agresivului jucător azer. S-a bifat astfel o remiză fără prea multe evenimente, după 40 de mutări. 

Poate cel mai spectaculos meci al rundei a fost cel dintre Alireza Firouzja și Ricchard Rapport. Rapport a ales Apărarea Siciliană și a urmat o poziție total surprinzătoare, în care mutarea 13. a lui Firouja a fost Rf3… cea mai bună mutare din poziție, totuși, conform motoarelor de analiză. După o desfășurare palpitantă, cu multe idei interesante, s-a ajuns la remiză într-un final de turnuri. Iată rezultatele de duminică, programul de luni și clasamentul:

  • Wesley So – Ian Nepomniachtchi 1-0
  • Shakhryiar Mamedyarov – Bogdan Deac 1/2-1/2
  • Alireza Firouzja – Richard Rapport 1/2-1/2
  • Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 1-0
  • Dominguez Perez – Levon Aronian 0-1

Clasament: 1. Wesley So 3p, 2-4. Levon Aronian 2,5p, 3. Maxime Vachier-Lagrave 2,5p, Bogdan Deac 2,5p, 5. Ian Nepomniachtchi 2p, 6-10. Alireza Firouzja 1,5p, Fabiano Caruana 1,5p, Richard Rapport 1,5p, Shakhriyar Mamedyarov 1,5p, Dominguez Perez 1,5p.

Runda 5

  • Fabiano Caruana – Shakriyar Mamedyarov
  • Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave
  • Levon Aronian – Wesley So
  • Richard Rapport – Leinier Dominguez Perez 
  • Bogdan Deac – Alireza Firouzja 
07-05-2022
19:47

Superbet Chess Classic, runda 3. Bogdan Deac dă lovitura! Victorie contra lui Richard Rapport

Bogdan Deac este eroul zilei la Superbet Chess Classic 2022. Românul a reușit prima sa victorie în această ediție a competiție, cu piesele negre, în fața lui Richard Rapport. Deac a avut o abordare foarte curajoasă și a profitat în cele din urmă de o gafă comisă de jucătorul maghiar la mutarea 40. A jucat apoi perfect finalul și l-a forțat pe Rapport să cedeze după mutarea 52.

Bogdan Deac are 2 puncte după primele trei etape de Superbet Chess Classic și este liderul competiției, la egalitate cu Ian Nepomniachtchi și Wesley So. În celelalte partide din runda a treia s-au înregistrat remize.

Alireza Firouzja a avut poziție câștigătoare în fața lui Levon Aronian, dar a comis o gafă pe final și i-a permis adversarului său să salveze remiza. Iată rezultatele complete din runda 3.

  • Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov 1/2-1/2
  • Fabiano Caruana – Wesley So 1/2-1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Dominguez Perez 1/2-1/2
  • Alireza Firouzja – Levon Aronian 1/2-1/2
  • Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1

Clasament: 1-3. Ian Nepomniachtchi 2p, Wesley So 2p, Bogdan Deac 2p, 4-7. Fabiano Caruana 1,5p, Levon Aronian 1,5p, Dominguez Perez 1,5p, Maxime Vachier-Lagrave 1,5p, 8-10. Alireza Firouzja 1p, Richard Rapport 1p, Shakhryiar Mamedyarov 1p.

În runda a 4-a, Bogdan Deac are din nou piesele negre și îl va înfrunta pe Shakhryiar Mamedyarov. MVL – Caruana și So – Nepomniachtchi sunt cele mai interesante dueluri din runda 4. Iată programul complet pentru duminică, 8 mai, de la ora 15:00.

  • Shakhryiar Mamedyarov – Bogdan Deac
  • Alireza Firouzja – Richard Rapport
  • Dominguez Perez – Levon Aronian
  • Wesley So – Ian Nepomniachtchi
  • Maxime Vachier-Lagrave – Ian Nepomniachtchi 
06-05-2022
19:27

Superbet Chess Classic, runda 2. Victorie pentru Ian Nepomniachtchi, o nouă remiză pentru Deac

Ian Nepomniachtchi este singurul jucător care a obținut victoria în runda 2, după ce a trecut de Alireza Firouzja cu piesele negre. Astfel, jucătorul rus este lider alături de Wesley So, ambii cu 1,5 puncte. În primul meci, Nepo remizase cu Bogdan Deac.

Bogdan Deac a avut piesele albe contra lui Levon Aronian și a rezultat un meci foarte solid, cu puține inexactități, încheiat cu o remiză. În runda 3 îl va înfrunta cu piesele negre pe Richard Rapport. Startul acestei partide a fost dat de Mihai Leu.

După eșecul din prima rundă, Shakhryiar Mamedyarov a avut piesele albe în fața lui Richard Rapport. A fost și aici o partidă pe contre, dar care în cele din urmă s-a terminat cu o remiză. Iată rezultatele complete de vineri, în runda 2.

  • Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So 1/2-1/2
  • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi 0-1
  • Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana 1/2-1/2
  • Shakhriyar Mamedyarov – Richard Rapport 1/2-1/2
  • Bogdan Deac – Levon Aronian 1/2-1/2

Clasament: 1-2. Ian Nepomniachtchi 1,5p, Wesley So 1,5p, 3-8. Bogdan Deac 1p, Maxime Vachier-Lagrave 1p, Levon Aronian 1p, Dominguez Perez 1p, Fabiano Caruana 1p, Richard Rapport 1p, 9-10. Alireza Firouzja 0,5p, Shakhriyar Mamedyarov 0,5p.

Program etapa a 3-a

  • Maxime Vachier-Lagrave – Shakhriyar Mamedyarov
  • Fabiano Caruana – Wesley So
  • Ian Nepomniachtchi – Dominguez Perez
  • Richard Rapport – Bogdan Deac

 

Din postura de lider, Wesley So a avut piesele albe în partida cu Maxime Vachier-Lagrave. Americanul a preferat să nu forțeze și s-a mulțumit cu o remiză după doar 24 de mutări.

A fost remiză și în duelul americanilor Leinier Dominguez și Fabiano Caruana. Asta în ciuda unui meci în care ambii jucători au căutat să dea lovitura decisivă, dovadă că Fabia Caruana a ales să joace pe contre, cu Apărarea Siciliană.

 

 

 

 

05-05-2022
20:01

Wesley So, primul lider după victoria cu Mamedyarov. Deac i-a rezistat lui Caruana

Bogdan Deac a ales Apărarea Petrov în fața lui Ian Nepomniachtchi și s-a apărat exact pentru a obține remiza cu piesele negre. Nu a fost în pericol pe tablă, poate doar ceva emoții legate de ceas. A fost destul de mult în urmă față de “vitezistul” Nepo, dar în cele din urmă a gestionat situația cu precizie.

În runda secundă, Bogdan Deac va juca vineri contra lui Levon Aronian, cu piesele albe. Levon nu a reușit să își creeze vreun avantaj în prima rundă, cu piesele albe, contra lui Richard Rapport. Partida celor doi s-a terminat cu o remiză după 39 de mutări.

Tot remiză a fost și în partida vedetă a zilei, cea dintre Fabiano Caruana și Alireza Firouzja s-a terminat tot cu o remiză, după 29 de mutări. Nici Maxime Vachier-Lagrave nu a găsit soluții pentru a sparge defensiva lui Dominguez Leinier. Iar propunerea de remiză a francezului, după mutarea 36, a fost acceptată.

Wesley So, campionul ediției 2021 a circuitului Grand Chess Tour, a avut startul perfect la București. A câștigat împotriva lui Shakhriyar Mamedyiarov în cel mai lung meci al zilei și este primul lider al competiției. Americanul s-a impus în 58 de mutări, la capătul unei partide în care a pui presiune constantă pe adversarul său. So ar fi avut șansa de a se impune mai repeda, dar a ratat câteva ocazii oferite de adversarul său.

Rezultate runda 1

  • Wesley So – Shakhryiar Mamedyarov 1-0
  • Maxime Vachier-Lagrave – Leinier Dominguez Perez 1/2-1/2
  • Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1/2-1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac 1/2-1/2
  • Levon Aronian – Richard Rapport 1/2-1/2

Clasament: 1. Wesley So 1p, 2-9. Fabiano Caruana 0,5p, Alireza Firouzja 0,5p, Levon Aronian 0,5p, Richard Rapport 0,5p, Ian Nepomniachtchi 0,5p, Bogdan Deac 0,5p, Maxime Vachier-Lagrave 0,5p, Dominguez Perez 0,5p, 10. Shakhryiar Mamedyarov 0p.

Program runda 2. Vineri, 6 mai, ora 15:00

  • Bogdan Deac – Levon Aronian
  • Shakhriyar Mamedyarov – Richard Rapport
  • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi
  • Dominguez Perez Leinier – Fabiano Caruana
  • Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave
05-05-2022
12:43

Garry Kasparov, ministrul Sorin Câmpeanu şi Ilie Dumitrescu au făcut primele mutări înainte de start

A început Superbet Chess Classic. Garry Kasparov, ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu şi Ilie Dumitrescu au făcut primele mutări pentru meciurile din prima etapă. Kasparov a fost la meciul vedetă: Fabiano Caruana – Alireza Firouzja, în timp ce Sorin Câmpeanu a dat startul meciului Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac. Ilie Dumitrescu a mutat prima piesă în meciul Maxime Vachier-Lagrave – Leinier Dominguez Perez. 

Garry Kasparov la meciul Caruana - Firouzja
Garry Kasparov la meciul Caruana – Firouzja

În runda inaugurală, Bogdan Deac, posesorul unui wild-card, va avea un duel foarte tare. Îl înfruntă, cu piesele negre, pe Ian Nepomniachtchi. Nimeni altul decât, cel care la finalul anului trecut îl înfrunta pe Magnus Carlsen pentru titlul mondial.

Program runda 1 la Superbet Chess Classic

Dar cea mai tare confruntare a primei zile de la Superbet Chess Classic este cea dintre Fabiano Caruana și Alireza Firouzja. Caruana l-a înfruntat în 2018 pe Magnus Carlsen pentru titlul mondial și a rămas neînvins în cele 12 partide de șah clasic. Iar Firouzja este văzut de toți specialiștii ca viitor campion mondial.

ADVERTISEMENT
  • Wesley So – Shakhryiar Mamedyarov
  • Maxime Vachier-Lagrave – Leinier Dominguez Perez
  • Fabiano Caruana – Alireza Firouzja
  • Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac
  • Levon Aronian – Richard Rapport

Bogdan Deac, numărul 1 în România conform clasamentului FIDE, la doar 22 de ani, locul 59 în lume, a primit un wild-card din partea organizatorilor. Cel mai bine cotat jucător care vine la București este Alireza Firouzja, numărul 2 mondial, jucătorul despre care Magnus Carlsen a spus-o că îl motivează pentru o viitorare luptă pentru apărarea titlului mondial. La doar 18 ani, Firouzja este cel mai tânăr jucător care trece de 2800 ca rating FIDE. Are 2804 în clasamentul pe luna aprilie.

ADVERTISEMENT

Ian Nepomniachtchi vrea să își ia revanșa după dezamăgirile de la meciurile de titlu mondial contra lui Magnus Carlsen

La București vine și Ian Nepomniachtchi, cel care i-a fost adversar lui Magnus Carlsen în ultimul meci pentru titlul mondial, disputat la finalul anului trecut. Nepo este și el pentru prima dată la o etapă de Grand Chess Tour disputată în România.

Câștigătorul ediției din 2021, Shakhriyar Mamedyarov vine și în acest an pentru a-și apăra trofeul. Azerul și-a câștigat foarte mulți fani în întreaga lume datorită stilului său extrem de combativ și este și în acest an printre favoriți.

ADVERTISEMENT

La București revine și Wesley So, unul dintre cei mai în formă jucători din lume. Este, de altfel, câștigătorul ediției din 2021 a Grand Chess Tour. Este în luptă pentru un loc la Turneul Candidaților, ca înlocuitor al lui Sergei Karjakin.

Levon Aronian, câștigătorul Superbet Rapid&Blitz 2019, revine la București. De această dată reprezintă SUA

Fabiano Caruana, omul care în 2018 a fost atât de aproape să îl deposedeze pe Magnus Carlsen de titlul mondial, revine și el la București. Este mereu unul dintre favoriți, la orice competiție participă, mai ales când avem format de șah clasic.

ADVERTISEMENT

Levon Aronian, câștigătorul Superbet Rapid&Blitz București 2019, este și el la București în această perioadă. Este jucătorul numărul 4 în lume și unul dintre favoriți pentru a prinde un loc la Turneul Candidaților, în locul lui Karjakin. De mulți ani în top 10 mondial, Aronian reprezintă în acest an SUA.

Richard Rapport, cel care anul trecut a fost nevoit să absenteze de la București din cauza unui virus, este gata și el pentru Superbet Chess Classic 2022. Jucătorul de 26 de ani, unul dintre cei mai spectaculoși reprezentanți ai noului val, este și el în luptă pentru a-l înfrunta pe Magnus Carlsen la începutul acestui an. Și-a câștigat deja locul la Turneul Candidaților, competiție care va avea loc în Spania.

Superbet Chess Classic se desfășoară în perioada 5-14 mai, cu o singură zi de pauză, pe 10 mai

Maxime Vachier-Lagrave, locul 2 la precedenta ediție a Grand Chess Tour, învins de Wesley So după o finală dramatică, revine și el la București. Francezul a ratat la limită în 2021 șansa de a-l înfrunta pe Magnus Carlsen pentru titlul mondial, în favoarea lui Nepomniachtchi. În fine, la București vine și americanul Leiner Dominguez Perez, debutant în acest an în circuitul Grand Chess Tour.

Superbet Chess Classic 2022 este etapa de deschidere a Grand Chess Tour, circuit lansat chiar de marele Garry Kasparov. La fel s-a întâmplat și în 2021. Se joacă în format de turneu, fiecare cu fiecare, astfel că vom avea un total de 9 runde. Cele 45 de jocuri vor avea loc în perioada 5-14 mai, cu o singură zi de odihnă, pe 10 mai.

Cele 5 etape din cadrul Grand Chess Tour 2022:

  • Superbet Chess Classic România (București, șah clasic): 3-15 mai
  • Superbet Rapid&Blitz Polonia (Varșovia): 17-24 mai
  • SuperUnited Rapid&Blitz Croatia (Zagreb): 18-25 iulie
  • Saint Louis Rapid&Blitz (St. Louis, Missouri, SUA): 24-31 august
  • Sinquefield Cup (St. Louis, Missouri, SUA, șah clasic), 31 august – 13 septembrie

Premiile totale care se acordă în cele cinci competiții sunt de 1,4 milioane de dolari. Cele mai mari sume sunt puse în joc la cele două competiții de șah clasic, Superbet Chess Classic România și Sinquefield Cup, 350.000 de dolari în total la fiecare dintre cele două.

Garry Kasparov este omul care a pus bazele conceptului Grand Chess Tour, începând cu 2015. Circuitul consta într-o serie de turnee anuale, în care cei mai buni jucători ai lumii să se lupte în diferite formate de timp și în diverse orașe, pentru promovarea șahului în lume. Ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. Iată care au fost câștigătorii celor 6 ediții de Grand Chess Tour care s-au disputat până acum:

  • 2015 – Magnus Carlsen (Norvegia)
  • 2016 – Wesley So (SUA)
  • 2017 – Magnus Carlsen (Norvegia)
  • 2018 – Hikaru Nakamura (SUA)
  • 2019 – Ding Liren (China)
  • 2021 – Wesley So (SUA)

Deja a fost anunțată lista de start și pentru a doua competiție din cadrul Grand Chess Tour, iar România a mai primit un cadou din partea lui Garry Kasparov, prin prisma prieteniei pe care cel mai mare șahist al lumii o are cu Federația Română de Șah. Contantin Lupulescu, al doilea cel mai bine clasat jucător român, este printre cei care au primit un wild-card. Și la Varșovia se anunță spectacol total cu nume grele la start. Inclusiv legendarul Viswanathan Anand. În afară de Vishy și Lupulescu, vor mai participa și Levon Aronian, Fabiano Caruana, Wesley So, Richard Rapport, Jan Krzysztof Duda, Anton Korobov, Radek Wojtaszek și Kirill Shevchenko.

ADVERTISEMENT