Sport

Superbet Rapid & Blitz Varșovia 2024. Magnus Carlsen se impune după o revenire spectaculoasă. Pe ce loc a terminat Kirill Shevchenko, reprezentantul României

Magnus Carlsen a câștigat Superbet Rapid & Blitz Varșovia 2024, cu 26 de puncte adunate în cele 5 zile de concurs. Norvegianul a avut o revenire puternică în ultima zi de concurs.
14.05.2024 | 11:35
Superbet Rapid Blitz Varsovia 2024 Magnus Carlsen se impune dupa o revenire spectaculoasa Pe ce loc a terminat Kirill Shevchenko reprezentantul Romaniei
Magnus Carlsen a câștigat Superbet Rapid & Blitz Varșovia. Sursă foto: GCT
ADVERTISEMENT
14-05-2024
08:23

Magnus Carlsen a câștigat Superbet Rapid & Blitz Varșovia. Kirill Shevchenko, pe locul 7

Magnus Carlsen a reușit o revenire miraculoasă în ultima zi de concurs la Superbet Rapid & Blitz Varșovia. Magnus încheiase penultima zi cu o serie de 3 victorii, dar și cu un dezavantaj de 2,5 puncte față de liderul Wei Yi.

Magnus a avut un start incredibil duminică și a câștigat primele 7 partide disputate în ultima zi de blitz! Practic, dacă ținem cont și de rezultatele de sâmbătă, norvegianul a avut o serie incredibilă de 10 victorii consecutive. Astfel, chiar și cu remize în ultimele două runde, Magnus Carlsen a câștigat în cele din urmă turneul.

Wei Yi a terminat pe locul doi, cu 25,5 puncte, iar podiumul a fost completat de Jan-Krzysztof Duda, care a terminat însă la distanță mare de primii 2, cu 19,5 puncte. Pragg, Erigaisi și Abdusattorov au luat locurile 4,5 și respectiv 6.

Kirill Shevchenko, reprezentantul României, a terminat pe un onorabil loc 7, dacă ținem cont de adversarii de top, toți mai bine cotați ca el. Anish Giri a fost pe 8, Keymer pe 9, iar Gukesh, câștigătorul Turneului Candidaților, a terminat ultimul la Varșovia.

Fundația Superbet, sponsor principal al competiției, a anunțat că donează toate  încasările din biletele vândute în această primă etapă către Fundația Comitetului Paralimpic Polonez. Un gest de promovare a excelenței sportive și a incluziunii, prin care se oferă sprijin în vederea apropiatelor Jocuri Paralimpice de la Paris.

 “Suntem încântați să colaborăm cu Fundația Comitetului Paralimpic Polonez. Mișcarea paralimpică este sinonimă cu reziliența, determinarea și căutarea excelenței în ciuda tuturor obstacolelor. Prin donarea încasărilor din biletele de la Superbet Rapid & Blitz Polonia, vrem să aducem o mică contribuție la dezvoltarea sporturilor paralimpice poloneze și să inspirăm oamenii să-și urmeze visurile. Este o inițiativă pornită din angajamentul nostru de a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet.

Următoarea etapă din cadrul Grand Chess Tour, Superbet Chess Classic, va avea loc la București, începând cu 24 iunie. Apoi va mai urma o etapă la Zagreb și ultimele două sunt programate în SUA, la Saint Louis.

10-05-2024
07:40

Magnus Carlsen și Wei Yi conduc după ziua 2 la Superbet Rapid & Blitz Varșovia 2024

Wei Yi a fost în centrul atenției în ziua a doua de concurs la Superbet Rapid & Blitz Varșovia. Chinezul a obținut victorii pe linie în cele trei runde disputate și este pe primul loc, la egalitate cu Magnus Carlsen.

Magnus a ținut ritmul din prima zi, cu o victorie și două remize. Suficient pentru a rămâne în frunte, dar probabil își va dori mai mult vineri, în ultima zi de șah rapid. Kirill Shevchenko, lider solitar după prima zi, a avut probleme joi. A bifat o remiză cu Magnus Carlsen, dar apoi a pierdut la Erigaisi și Wei Yi. Iată cum arată clasamentul.

Clasament Superbet Rapid & Blitz Varșovia după ziua 2. Sursă foto: Captură Saint Louis Chess Club Youtube
Clasament Superbet Rapid & Blitz Varșovia după ziua 2. Sursă foto: Captură Saint Louis Chess Club Youtube

Vineri sunt programate ultimele 3 runde din porțiunea de șah rapid, iar în weekend se vor juca partidele de blitz. La șah rapid se acordă două puncte pentru victorie și unul la înfrângere. Meciurile de vineri încep de la ora 15:00. Iată rezultatele de joi:

Runda 4: 

 • Kirill Shevchenko – Magnus Carlsen 1/2-1/2
 • Anish Giri – Wei Yi 0-1
 • Jan-Krzysztof Duda – Arjun Erigaisi 1-0
 • Nodirbek Abdusattorov – Vincent Keymer 1/2-1/2
 • Gukesh D. – Rameshbabu Praggnanandhaa 1-0

Runda 5

 • Arjun Erigaisi – Kirill Shevchenko 1-0
 • Magnus Carlsen – Nodirbek Abdusattorov 1-0
 • Rameshbabu Praggnanandhaa – Anish Giri 1-0
 • Vincent Keymer – Gukesh D. 0-1
 • Wei Yi – Jan-Krzysztof Duda 1-0

Runda 6

 • Kirill Shevchenko – Wei Yi 0-1
 • Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda 1/2-1/2
 • Nodirbek Abdusattorov – Arjun Erigaisi 1/2-1/2
 • Gukesh D. – Magnus Carlsen 1/2-1/2
 • Rameshbabu Praggnanandhaa – Vincent Keymer 1-0

Circuitul Grand Chess Tour a început în forță, miercuri, la Varșovia, cu primele trei runde de șah rapid din turneul Superbet Rapid & Blitz. Deși pornit din postura de cel mai slab cotat jucător, Kirill Shevchenko a avut o primă zi fabuloasă! I-a învins pe Gukesh, Praggnanandhaa și Keymer și este lider solitar în competiție.

Kirill Shevchenko, reprezentantul României, victorii pe linie în primele 3 runde de la Superbet Rapid & Blitz Varșovia 2024. E lider în fața lui Magnus Carlsen!

Shevchenko este singurul cu 6 puncte (n.r. – se acordă 2 puncte la victorie, 1 punct la remiză) și este urmat de Magnus Carlsen și Nodirbek Abdusattorov, ambii cu 4. Erigaisi, Pragg și Keymer au câte 3, Wei Yi, Giri și Duda au două de fiecare, iar ultimul este Gukesh, cu un singur punct.

ADVERTISEMENT

Grand Chess Tour este un circuit lansat de legendarul Garry Kasparov, care se desfășoară pe parcursul a cinci etape. Primele 3 sunt în Europa, toate sponsorizate de Superbet. După etapa 1, de la Varșovia, Grand Chess Tour vine în România în luna iunie, pentru Superbet Chess Classic. Iar în luna iulie se va disputa Superunited Rapid & Blitz Zagreb. În fine, ultimele două etape se joacă în SUA, la Saint Louis, în august. În 2023, FANATIK a realizat un interviu de colecție cu Garry Kasparov, cel mai mare șahist din istorie și omul care a creat Grand Chess Tour.

Clasament Superbet Rapid & Blitz Varșovia după ziua 1. Sursă foto: Captură Saint Louis Chess Club Youtube
Clasament Superbet Rapid & Blitz Varșovia după ziua 1. Sursă foto: Captură Saint Louis Chess Club Youtube

În runda 1, Shevchenko l-a înfruntat pe Gukesh Dommaraju, omul momentului în șahul mondial. Indianul de 17 ani a câștigat recent Turneul Candidaților și va avea ocazia să devină cel mai tânăr campion mondial din istorie. Gukesh, cu piesele albe, a început bine în fața lui Shevchenko și părea să aibă o poziție mai bună.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko a învins 3 dintre cei mai buni tineri jucători ai momentului la Superbet Rapid & Blitz Varșovia 2024: Gukesh D, Praggnanandhaa și Keymer!

Doar că indianul, aflat în criză de timp, și-a sacrificat regina pentru ceea ce el credea că urmează un mat. Doar că Shevchenko avea un cal care salva situația și astfel Gukesh a fost nevoit să cedeze. Iată rezultatele complete din runda 1.

 • Gukesh D. – Kirill Shevchenko 0-1
 • Magnus Carlsen – Arjun Erigaisi 1/2-1/2
 • Nodirbek Abdusattorov – Anish Giri 1-0
 • Rameshbabu Praggnanandhaa – Jan-Krzysztof Duda 1/2-1/2
 • Vincent Keymer – Wei Yi 1/2-1/2
ADVERTISEMENT

În runda 2, Kirill Shevchenko a avut avantaj încă din deschidere în fața lui Pragg, după o eroare comisă de indian. Reprezentantul României a găsit rezolvarea tactică prin care a obținut un turn și trei pioni pentru un cal și un nebun. A urmat un joc pe contre, în care indianul părea că va avea resurse pentru a scoate remiza. Dar până la urmă, unul dintre pioni, cel de pe coloana F, s-a dovedit imposibil de oprit pentru Pragg. Iată rezultatele din runda 2.

 • Kirill Shevchenko – Rameshbabu Praggnanandhaa 1-0
 • Wei Yi – Magnus Carlsen 0-1
 • Jan-Krzysztof Duda – Vincent Keymer 0-1
 • Nodirbek Abdusattorov – Gukesh D. 1-0
 • Anish Giri – Arjun Erigaisi 1/2-1/2
ADVERTISEMENT

Duel de gală pentru Kirill Shevchenko în runda 4 la Superbet Rapid & Blitz Varșovia 2024! Joi, de la ora 15:00, îl va înfrunta pe Magnus Carlsen!

În runda 3, Kirill Shevchenko, cu piesele negre, părea să aibă o poziție egală contra lui Keymer. Nebun contra cal pentru reprezentantul României, ușor avantaj în final, dar cu o structură de pioni ceva mai bună pentru german. Keymer a rămas prea mult pe o legare și a pierdut în cele din urmă calul pentru doi pioni. Pe final, Shevchenko a avut nebunul potrivit, de culoare neagră, pentru a transforma pionul de pe coloana A, singurul care îi rămăsese. Iată rezultatele din runda 3.

 • Vincent Keymer – Kirill Shevchenko 0-1
 • Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda 1/2-1/2
 • Rameshbabu Praggnanandhaa – Nodirbek Abdusattorov 1-0
 • Arjun Erigaisi – Wei Yi 1/2-1/2
 • Gukesh D. – Anish Giri 1/2-1/2

Joi, cu începere de la ora 15:00, se vor disputa rundele 4, 5 și 6. Pentru ca ultimele 3 runde de șah rapid să se dispute vineri, tot cu începere de la ora 15:00. În runda 4, Kirill Shevchenko va avea piesele albe împotriva lui Magnus Carlsen. Iată programul primei runde de joi:

 • Kirill Shevchenko – Magnus Carlsen
 • Anish Giri – Wei Yi
 • Jan-Krzysztof Duda – Arjun Erigaisi
 • Nodirbek Abdusattorov – Vincent Keymer
 • Gukesh D. – Rameshbabu Praggnanandhaa

 

ADVERTISEMENT
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste...
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Pamela este poliţistă de 20 de ani şi campioană la culturism în timpul...
Pamela este poliţistă de 20 de ani şi campioană la culturism în timpul liber. Ridică greutăţi cât 4 bărbaţi şi mănâncă ciocolată o dată pe an
Cântăreaţa cea mai excentrică din România, care s-a distrat cu Puşcaş pe Insula...
Cântăreaţa cea mai excentrică din România, care s-a distrat cu Puşcaş pe Insula Miliardarilor, a apărut pe stradă fără sutien!
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate...
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate să facă asta! Cum a apărut supermodelul / FOTO
Au INTRAT BANII de VOUCHERE! Cea mai bună VESTE
Au INTRAT BANII de VOUCHERE! Cea mai bună VESTE
De ce a murit, de fapt, marele actor Costel Constantin. Cum au arătat...
De ce a murit, de fapt, marele actor Costel Constantin. Cum au arătat ultimele ore din viața maestrului
Căt va costa divorțul în România. Eșecul căsniciei are un nou tarif
Căt va costa divorțul în România. Eșecul căsniciei are un nou tarif
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Animalul periculos care a invadat Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina. „Se...
Animalul periculos care a invadat Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina. „Se înmulțesc haotic”