Fotbal international

Arsenal câștigă la penalty-uri Supercupa Angliei! Aubameyang a marcat golul decisiv. Arteta, al doilea trofeu alături de “tunari”. Video

29.08.2020 | 20:33
Arsenal castiga la penaltyuri Supercupa Angliei Aubameyang a marcat golul decisiv Arteta al doilea trofeu alaturi de tunari Video
ADVERTISEMENT

Arsenal se impune în Supercupa Angliei după o confruntare decisă după executarea loviturilor de departajare împotriva campioanei Liverpool. Aubameyang a deschis scorul în minutul 13, însă “cormoranii” au înscris prin Minamino în minutul 73. Tânărul Brewster este singurul jucător care a ratat de la punctul cu var și Arteta obține în al doilea trofeu cu Arsenal într-o lună după ce a câștigat Cupa Angliei. 

Arsenal – Liverpool 1-1 (5-4 după pen.). Au marcat în timpul regulamentar: Aubameyang 13 și Minamino 73

Penalty-uri: 5-4 

Arsenal: GOL (Nelson)     GOL (Maitland Niles)    GOL (Cedric)   GOL (Luiz)      GOL (Aubameyang)

ADVERTISEMENT

Liverpool: GOL (Salah)   GOL (Fabinho)     X (Brewster)     GOL (Minamino)     GOL (Jones)

FINAL de meci! Supercupa se va decide la loviturile de departajare

Min. 73: GOOOOOOOOOOOOOOL Liverpool! Minamino reușește egalarea cu un sfert de oră înainte de final după o gafă a apărării adverse

ADVERTISEMENT

Min. 13: GOOOOOOOOOOOOL Arsenal! Aubameyang deschide scorul cu un șut superb care îl învinge pe Alisson

START de meci


UPDATE, 29 august, ora 18:05. Echipele de start în Supercupa Angliei:

Arsenal:

Liverpool: 


În ultimul sezon, Liverpool a luat titlul la ani lumină de restul plutonului, iar Arsenal a câștigat Cupa Angliei. Liverpool a jucat și sezonul trecut Community Shield, pierzând la lovituri de departajare în fața campioanei și a deținătoarei Cupei din 2019, Manchester City.

ADVERTISEMENT

Meciul Arsenal – Liverpool va avea așadar loc sâmbătă, 29 august, pe stadionul Wembley, cu începere de la ora 18:30, ora României. Interesant este că puțin mai devreme, de la ora 14:30, se va disputa tot în templul fotbalului englez și un Community Shield al fotbalului feminin, între Chelsea și Manchester City.

Arsenal – Liverpool în Supercupa Angliei

Arsenal a reușit să câștige când nimeni nu se aștepta Cupa Angliei și astfel să obțină și loc de Europa League, după ce a pus la podea în semifinale pe Manchester City, iar în meciul pentru trofeu pe concitadinii de la Chelsea, tunarii plecând în ambele meciuri cu statut de outsideri.

ADVERTISEMENT

Liverpool îl așteaptă pe Thiago Alcantara…

La momentul actual, perioada de mercato mergând până în luna octombrie, nu se poate spune că Arsenal și Liverpool au făcut achiziții importante. Oficializate momentan sunt doar sosirea fundașului stânga elen Tsimikas de la Olympiakos Pireu sub comanda lui Jurgen Klopp și a brazilianului Willian, liber de contract, la Arsenal, o trădare concitadină, fostul elev al lui Mircea Lucescu la Donețk jucând ultima oară la Chelsea.

Liverpool este aproape de a bate palma cu un jucător cu adevărat influențial, Thiago Alcantara, omul care timp de șapte sezoane a ținut mijlocul la Bayern Munchen, cu care a câștigat acum Champions League. Însă acordul nu s-a semnat încă, deși Klopp a recunoscut că îl dorește.

…Arsenal speră în lovitura Coutinho

La Arsenal, nodul gordian de rezolvat este păstrarea atacantului gabonez Pierre Aubameyang, golgheterul echipei, dorit de mai multe cluburi de top de pe continent și sătul de faptul că Arsenal are deja trei ani de când nu a mai prins loc de Champions League. Șefii lui Arsenal sunt gata să îi ofere un salariu record, cel mai mare di istoria clubului, pentru a-l convinge să semneze o nouă înțelegere.

Arsenal mai încearcă să dea două lovituri. Fundașul central brazilian Gabriel Magalhaes de la Lille și Philippe Coutinho, de care Barcelona vrea să scape ca dracul de tămâie, dar pe care cere măcar jumătate din cele 160 de milioane investite, pentru a nu mai vorbi de pretențiile salariale ale brazilianului.

Este disperare mare pe Emirates în dorința de a reveni în lupta pentru Top 4, după ce Chelsea a dus o campanie de achiziții fabuloasă, de 250 milioane euro, în această vară, dar la tunari finanțele nu sunt la fel de consistente ca banii lui Roman Abramovich la Chelsea.

Ambele cluburi au câte 15 Supercupe în vitrină

Liverpool a câștigat de 15 ori acest trofeu, ultima dată însă tocmai în 2006, tot atâtea având și tunarii, cu mențiunea că ei au triumfat în 2014, 2015 și 2017, deci au succese recente. Recordmana all time a trofeului este Manchester United, cu 21 de succese, ultimul în 2016, sub comanda lui Jose Mourinho. În total 25 de echipe au ridicat măcar o dată Cupa deasupra capului.

Denumirea de Charity Shield dată în 1908 când s-a jucat primul meci între Manchester United și QP Rangers a provenit de la faptul că s-a întronat regula ca o parte din vânzările de bilete să fie donate în scopuri caritabile, lucru care se întâmplă în continuare, chiar dacă Federația engleză a decis să schimbe denumirea în Community Shield, din anul 2002.

De trei ori s-au aflat față în față în Supercupă

Ambele echipe, Liverpool și Arsenal, au și câte opt eșecuri în această Supercupă, capitol la care tot Manchester United e lider, cu nouă KO, echipa de pe Old Trafford fiind astfel prezentă de 30 de ori la Supercupă. Cele mai multe înfrângeri în raport cu meciurile jucate aparțin lui Chelsea, 9 din 13.

Cele două echipe s-au mai aflat față în față de trei ori în Community Shield. A triumfat de două ori Liverpool, în 1979 și 1989 și o dată Arsenal, în 2002. În total sunt 195 de confruntări directe oficiale, Liverpool având 72 de victorii, Arsenal 69 și de 54 de ori a fost egal.

Performanța lui Eric Cantona

Există și câteva episoade memorabile în istoria Supercupei. La capitolul pozitiv, evoluția incredibilă la meciul din 1992 dintre Liverpool și Leeds United a francezului Eric Cantona, care a reușit un hat-trick. Leeds s-a impus atunci cu 4-3.

La polul opus se află un meci Liverpool – Leeds United în 1974, primul jucat pe Wembley, cu legenda cormoranilor Kevin Keegan luându-se la pumni cu scoțianul Willy Bremmer, faptă pedepsită pe teren cu eliminarea și apoi cu 500 de lire sterline amendă și 11 meciuri suspendare pentru ambii.

Unde s-au jucat meciurile

În prezent, finala Community Shield are loc în fiecare an pe stadionul Wembley din Londra. Finala s-a mutat pe Wembley din 2007 și de atunci, cu o singură excepție, meciurile au avut loc aici. În 2012 însă, din cauza Jocurilor Olimpice, meciul a fost programat pe Villa Park din Birmingham.

Anterior, de la trecerea la noul format, între 1974 si 2000 meciul a fost programat pe Empire Stadium (vechiul Wembley), iar între 2001 și 2006 pe Millennium Stadium. Înainte de schimbarea formatului competiției, Stamford Bridge a găzduit finala de 10 ori, Highbury de 7 ori, White Hart Lane și Old Trafford de 6, iar Maine Road de 5.

Recorduri din Community Shield

  • Manchester United este cea mai de succes echipa în Community Shield, cu 21 de trofee (17 victorii și 4 împărțite);
  • Chelsea și Newcastle United au cele mai multe finale pierdute, câte 5;
  • Cel mai mare scor din istorie a fost reușit de Manchester United, 8-4, cu Swindown Town în 1911;
  • Everton are cele mai multe victorii consecutive, 4 la număr, între 1984 și 1987, dar cea din 1986 a fost împărțită cu Liverpool;
  • Manchester United este echipa care a pierdut cele mai multe finale la rând, 4 la număr, între 1998 și 2001;
  • Brighton & Hove Albion e singurul club din Anglia care are în palmares Community Shield, dar nu a câștigat niciodată FA Cup sau campionatul;
  • Portarul lui Tottenham Hotspur, Pat Jennings, a marcat împotriva lui Manchester United din propria jumătate de teren în finala din 1967, încheiată la egalitate, scor 3-3.
ADVERTISEMENT