Sport

Supercupa României, CFR Cluj – Sepsi, primul meci cu VAR în România! Situațiile în care intervine sistemul de arbitraj video

Așteptarea a luat sfârșit! Fotbalul românesc va beneficia în sfârșit de VAR (n.r. - Video Assistant Referee). Primul meci la care va fi folosit acest sistem este Supercupa CFR Cluj - Sepsi.
09.07.2022 | 10:15
Supercupa Romaniei CFR Cluj  Sepsi primul meci cu VAR in Romania Situatiile in care intervine sistemul de arbitraj video
Supercupa României, CFR Cluj - Sepsi, primul meci cu VAR în România! Situațiile în care intervine sistemul de arbitraj video. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

La patru ani distanță de când a fost folosit prima dată, la Campioantul Mondial din Rusia, sistemul VAR vine și în sprijinul fotbalului românesc. Primul meci care va beneficia de arbitraj video este finala Supercupei României, CFR Cluj – Sepsi, programată sâmbătă, 9 iulie, de la ora 20:30.

Supercupa CFR Cluj – Sepsi, primul meci cu VAR în competițiile din România

Supercupa României 2022 se va juca la Arad, pe stadionul „Francisc von Neuman”, meciul urmând să fie arbitrat de o brigadă condusă de Adrian Cojocaru. „Centralul” gălățean va fi ajutat de la cele două linii de asistenții Valentin Avram și Ciprian Danșa, în timp ce Iulian Dima va îndeplini rolul celui de-al patrulea oficial.

ADVERTISEMENT

Finala dintre CFR Cluj și Sepsi va consemna și revenirea lui Ovidiu Hațegan. Arădeanul se va afla în camera VAR, alături de Istvan Kovacs și de Mihai Artene.

„CCA a anunțat brigada de arbitri pentru meciul de sâmbătă seară, când campioana CFR Cluj se va duela în Supercupa României cu Sepsi OSK, câștigătoarea Cupei României.

ADVERTISEMENT

Meciul va fi condus la centru de Adrian Cojocaru, care va fi ajutat de asistenții Valentin Avram și Ciprian Danșa. Cel de-al patrulea oficial va fi Iulian Dima.

La partida de sâmbătă seara, programată să înceapă la ora 20:30, pe stadionul “Francisc von Neumann” din Arad, se va folosi în premieră sistemul Video Assistant Referee (VAR). Astfel, în camera VAR se vor afla: Istvan Kovacs (arbitru VAR), Mihai Artene (asistent VAR) și Ovidiu Hațegan (suport VAR)”, se arată în comunicatul de pe frf.ro.

ADVERTISEMENT

Care sunt situațiile în care intervine VAR

Trebuie precizat că „fluierașii” din camera VAR vor interveni în sprijinul brigăzii de pe teren doar în patru situații mari și late. Verifică orice gol marcat, dacă este sau nu ofsaid, dacă a fost sau nu fault, dacă a fost sau nu henț. Verifică penalty acordat sau neacordat. Verifică toate situațiile de cartonaș roșu, acordat sau neacordat. Intervin atunci când are loc o identificare greșită a jucătorului avertizat.

Goluri

Rol de asistență a „centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

ADVERTISEMENT

Penalty

Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

Eliminare

Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

Identificarea jucătorilor

Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.

Care este procedura VAR

Procedura VAR cuprinde trei pași:

  1. Producerea incidentului: Producerea incidentului: „Centralul” informează arbitrul VAR sau arbitrul VAR îi recomandă „centralului” analizarea incidentului/deciziei luate inițial;
  2. Vizionarea fazei și recomandarea VAR: Faza este revăzută în camera VAR, iar arbitrul video îl anunță pe ”central” ceea ce se vede prin intermediul sistemului de comunicare;
  3. Luarea deciziei: „Centralul” hotărăște fie să revadă și el faza pe monitorul aflat la marginea terenului, fie acceptă informațiile primite din camera VAR și ia decizia corespunzătoare.

Bareme mărite pentru arbitri odată cu implementarea sistemului VAR

Implementarea sistemului VAR în România vine și cu bani mai mulți pentru arbitri. Baremele „cavalerilor fluierilor” fost mărite cu 20% începând cu noua ediție de SuperLiga. La fiecare meci, arbitrul va încasa 6000 de lei, în loc de 5000 de lei, iar un arbitru asistent va câștiga 3700 de lei, față de 3000 cât primea până acum.

În ceea ce îi privește pe arbitrii din camera VAR, aceștia vor fi împărțiți în două categorii. Unii vor primi 3000 de lei, iar alții 2000 de lei. Odată cu startul sezonului 2022-2023, arbitrii vor avea decontat și transportul, în limita a 700 de lei.

  • 2018 este anul în care sistemul var a fost introdus în Legile jocului de către International Football Association Board (IFAB)
ADVERTISEMENT