Fotbal international

Superioritate financiară zdrobitoare pentru Real Madrid față de Ajax! Vezi diferența incredibilă care există între cele două cluburi

Autor: Sorin Dumitrescu | 13.02.2019 | 09:57
Ajax - Real Madrid. Diferențe economice între două cluburi care au 13 Cupe ale Campionilor, respectiv 4

La capitolul financiar Real Madrid are o superioritate zdrobitoare față de rivalul din optimile Champions League, legendara formație olandeză Ajax Amsterdam. În anii 70 ai secolului trecut, după ce ibericii puseseră aproape monopol pe Cupa Campionilor Europeni, cu acea generație fenomenală Di Stefano-Puskas-Gento, lăncierii din Amsterdam reușiseră un salt de excepție. Era perioada când pe bancă s-au aflat mai întâi regretatul Ștefan Covaci, apoi Rinus Michels, iar pe teren strălucea cel care a fost numit Pele alb, Johan Cruyff.

Apoi alb-roșii lui Ajax au mai avut o zvâcnire spre glorie în anii 90, cu vulcanicul Louis van Gaal pe bancă, iar pe teren talente crescute în marea lor majoritate de fantastic de productiva Academie a clubului, în frunte cu Patrick Kluivert. Ajac câștiga Champions League într-o finală memorabilă cu AC Milan, în care centralul partidei, romănul Ion Crăciunescu, s-a aflat foarte aproape de a încasa o lovitură de kung-fu de la explozivul van Gaal.

Salvarea olandezilor este Academia care produce talente pentru export

După care procesul de globalizare al fotbalului a început să creeze prăpastia economică. Ajax, un club foarte sănăos financiar, a suferit mult din cauza acestor noi reguli din fotbal și deși are patru Cupe ale Campionilor în vitrină și la un moment dat în plan sportiv rivaliza cu Real Madrid falia s-a mărit cu viteză și olandezii au rămas pe loc, în timp ce spaniolii au acum 13 Champions în CV, iar în plan economic parcă sunt pe altă planetă față de Ajax.

Ajax - Real Madrid. Așa arată graficul superiorității financiare uriașe a Realului față de olandezi
Ajax – Real Madrid. Așa arată graficul superiorității financiare uriașe a Realului față de olandezi

Concret, în timp ce Ajax valorează la această oră 369 milioane euro, Real Madrid face 937, o diferență care scoate clubul olandez în afara primelor 30 de locuri în lume, conform raportului financiar efectuat de societatea de consultanță Deloitte. Ajax continuă să producă și aceasta este salvarea, din transferurile starurilor, ultimul pe listă fiind Frenkie de Jong, cumpărat de Barcelona, cu 75 de milioane de euro, asigurându-și existența, altfel un club de o asemenea anvergură sportivă ar fi căzut de mult în anonimat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!