News

Supermarketurile din România ar putea fi închise duminica. Marile magazine, mutate în afara orașelor. Proiect controversat în Parlament

Supermarketurile din România ar putea fi închise duminica. Un proiect de lege controversat ar putea să mute marile magazine în afara orașelor.
13.06.2023 | 23:57
Supermarketurile din Romania ar putea fi inchise duminica Marile magazine mutate in afara oraselor Proiect controversat in Parlament
Supermarketurile din România ar putea fi închise duminica și mutate în afara oraşului. Proiect de lege controversat în Parlament. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În curând, supermarketurile din România ar putea fi închise duminica. De asemenea, se dorește ca marile magazine să fie mutate în afara orașelor. Cele două măsuri fac parte dintr-un proiect de lege controversat depus de doi parlamentari.

Supermarketurile din România ar putea fi închise duminica și mutate în afara orașului. Proiect de lege controversat în Parlament

Românii ar putea sta departe de marile lanțuri de magazine duminica. În plus, aceste spații comerciale ar putea fi nevoite să se mute din interiorul marilor orașe. Recent, doi parlamentari PNL au depus în Legislativ un proiect de lege care urmărește limitarea accesului românilor în marile magazine.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Propunerea legislativă presupune ca supermarketurile să fie închise în zilele de duminică. În plus aceste spații ar putea fi relocate la o distanță de cel puțin 5 kilometri în afara orașelor.

În acest proiect se propune un program de funcționare săptămânal pentru supermarketuri, conform căruia acestea ar trebui să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14, iar duminica să fie închise, notează Observator News.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în act se mai prevede obligația ca supermarketurile să își desfășoare activitatea în afara orașelor, la o distanță de minim 5 km față de marginea acestora. Vorbim doar de câteva dintre prevederile incluse în proiectul de lege.

Reprezentanții supermarketurilor se revoltă: măsura ar putea duce la concedieri, dar și la pierderi semnificative în bugetul de stat

Același proiect de lege mai aduce o obligație pentru marile magazine din România. ”Supermarketurile sunt obligate sa pună la dispoziția producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import și să asigure spații speciale producătorilor români pentru contractarea produselor românești, sub forma unor birouri specializate”, se precizează în propunerea legislativă a celor doi liberali.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, aproape toate marile magazine din țară au un program de funcționare care include și zilele de duminică. Cum era de așteptat, reprezentanții marilor magazine nu văd cu ochi buni măsura.

Ei au explicat că acest proiect legislativ ar putea duce la multe concedieri în rândul angajaților. În plus, mai spun aceștia, s-ar putea raporta pierderi semnificative în bugetul de stat.

ADVERTISEMENT