News

Supermarketurile, obligate să doneze alimentele înainte de expirare

Alimentele nu mai pot fi aruncate la gunoi după expirarea termenului de valabilitate al produsului. O lege care obligă supermarketurile să doneze săracilor mâncarea a fost adoptată în Franţa,...
22.05.2015 | 18:52
Supermarketurile obligate sa doneze alimentele inainte de expirare

Alimentele nu mai pot fi aruncate la gunoi după expirarea termenului de valabilitate al produsului. O lege care obligă supermarketurile să doneze săracilor mâncarea a fost adoptată în Franţa, stârnind ecouri în majoritatea ţărilor europene. Parlamentarii francezi au decis în unanimitate, situaţie ne mai întâlnită de mult la Paris, ca magazinele mai mari de 400 de metri patraţi să fie obligate să încheie contracte cu organizaţiile umanitare, astfel încât produsele alimentare să fie oferite gratuit, înainte de expirare.

Şi în România, a funcţionat o Comisie mixtă la nivelul Ministerului Mediului, care a încercat să propună măsuri de stopare a risipei alimentare. Producătorii sunt dezavantajaţi în faţa super şi hipermarketurilor, având un control redus asupra vânzărilor. Aşa că se tem de abuzuri, fie dacă se adoptă sistemul de vânzare accelerată, fie dacă se impune donarea. O altă problem ar fi plata TVA, în cazul donării. Adoptarea legii, în România este periculoasă în primul rând pentru consumatori.

Expiratele, repuse în circulaţie de unele buticuri şi mici carmangerii

“În momentul de faţă, există destulă marfă expirată sau improprie consumului, care se repune, ilegal, în vânzare, avertizează Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. Cred că doar 10% din carnea trimisă la neutralizare ajunge cu adevărat să fie distrusă. O parte din retururi dispar pe drum şi sunt repuse pe piaţă. În cazul produselor ambulate, se schimbă eticheta şi sunt vândute prin buticuri de cartier. Carnea e tocată, pentru cârnaţi sau mici, care se vând prin tot felul de carmangerii improvizate.

Nu cred că suntem pregătiţi să evităm riscul unor infecţii alimentare. Şi astăzi avem multe probleme, vă daţi seama ce o să fie când încep să circule mărfuri în pragul expirării, amestecate: ouă, carne, pâine, legume? Dacă pentru produsele ambalate în vid, sau pentru legume şi conserve nu ar fi o problemă, ouăle şi carnea crudă au un mare risc de contaminare. Intoxicaţiile vor fi fenomen de masă, se vor interna cartiere întregi. Vorbim despre o bombă biologică aruncată pe piaţă. Cine îşi asumă aşa ceva? Cine plăteşte recontrolarea produselor, sortarea, transportul în condiţii adaptate specificului mărfii? Fie producătorul, care va da faliment, vă spun de pe acum, fie consumatorul, căruia i se transferă cheltuielile, în preţ. Hipermarketul este suficient de puternic ca să negocieze de pe poziţii de forţă”.

Decizia, criticată deja în Franţa

Parlamentarii francezi care au adoptat legea donării obligatorii a produselor aproape expirate sunt acuzaţi de populism. Industria alimentară şi magazinele sunt responsabile doar pentru 5 procente din alimentele aruncate la gunoi, risipa fiind, de fapt, în gospodăriile francezilor. Mai mult, există diferite mecanisme prin care magazinele donează voluntar şi sunt implicate în campanii umanitare.

Unele magazine occidentale scoteau şi până acum, în standuri special amenajate, produsele aflate în ultima zi de valabilitate, care erau luate gratis de cei dispuşi să-şi asume riscul. Doar ceea ce rămânea la stand era trimis la firmele de neutralizare a deşeurilor.
Normele de aplicare a legii vor fi extreme de importante, iar dezbaterile vor fi aprinse, întrucât nu se ştie cine va plăti, de fapt, produsele distribuite gratuit: producătorul sau supermarketul? Şi nici care este ziua în care se scot de la raft alimentele.

Sursă: www.dcnews.ro