News

Supermarketurile, pline de fructe şi legume de import! Acuze dure ale fermierilor: “Pe ale noastre le aruncăm”

28.01.2021 | 16:48
Supermarketurile pline de fructe si legume de import Acuze dure ale fermierilor Pe ale noastre le aruncam
România a ajuns să importe fructe și legume de sute de milioane de euro. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

România a ajuns să bifeze importuri de sute de milioane de euro la fructe și legume, deși fermierii spun că suma ar putea fi redusă semnificativ dacă ar exista înțelegere și ajutor între ei și minister. Concret, în 2020, an în care pandemia a făcut ravagii, țara noastră a cheltuit sume impresionante pentru a achiziționa din afară mâncare. 

De altfel, numai în primele 5 luni ale anului, exporturile cu fructe înregistrate de România au avut valoarea de 19,6 milioane de euro. Interesant este că volumul aproape s-a dublat față de 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică.

ADVERTISEMENT

În același timp, importurile s-au cifrat la 330,4 milioane de euro, cu 13,4% peste cele din perioada ianuarie-mai 2019, rezultând astfel un deficit de 310,8 milioane de euro. Un alt studiu arată că România importă anual aproape 100 de mii de tone de fructe și legume.

Cum a ajuns România să importe de sute de milioane de euro fructe și legume!

Culmea este că importurile nu scad nici măcar în lunile finale de vară, perioadă în care România stă foarte bine din punct de vedere al producției.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, într-o singură lună de vară, țara noastră a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro, iar în topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate, tomatele şi ceapa.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Și așa a mers întreg anul. De exemplu, în septembrie s-au adus în țară 34.249 tone de legume. Luna aprilie, una deficitară pentru producția proprie a însemnat și cele mai mari importuri. 96.631 tone au fost aduse atunci în țară.

ADVERTISEMENT

O nimica toată privind peste statistica anului 2019, an în care importurile de legume au atins 740.000 de tone, în valoare de 516 milioane de euro. De remarcat că principalii furnizori au fost Olanda şi Polonia, urmate de Turcia, Germania, Franţa, Grecia, Ungaria, Spania, Italia şi Egipt.

2021, anul în care importurile ar putea exploda

Fermierii români ridică din umeri și spun că situația poate fi una chiar mai gravă în viitor. Mai ales că faimosul program „Tomata” nu va continua şi în 2021, conform unui anunţ făcut de ministrul agriculturii. Oficialul a transmis că bugetul statului nu mai poate suporta ajutorul de 3.000 de euro pe care fermierii îl primeau până acum.

ADVERTISEMENT

Aşa cum era de aşteptat, vestea a picat ca un trăsnet printre cultivatori. Aceștia s-au plâns însă în zadar și au explicat că nu au suficienți bani pentru investiții. Drept pentru care un singur lucru mai este posibil, și anume, reducerea recoltei. Aceasta ar putea aduce în vară scumpiri și, în mod evident, importuri și mai mari.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

De remarcat că programul Tomata a durat 4 ani şi a consumat de la buget 40 de milioane de euro. Adrian Oros a explicat că va continua să-i sprijine pe legumicultori, printr-un alt program dedicat lor ”Legume în spații protejate”, acoperind astfel o sferă mai mare de legume.

Suma de 88 de milioane de euro pe care Guvernul României o are la dispoziție trebuie însă împărțită, ceea ce înseamnă că toți cei care vor aplica vor încasa mai puțini bani.

Acuze dure ale fermierilor

Nu toată lumea este mulțumită de cifrele și statisticile pe care le oferă Ministerul Agriculturii. Oamenii spun că fructele sau legumele lor s-au stricat, în timp ce marile magazine nici măcar nu i-au băgat în seamă. „Știți ce îmi spune hipermarketul? Să îi aduc zilnic 50 de kile de mere desenate. 

Să nu fie un măr strâmb sau pătat. Ei le vor pe toate la dungă. Le-aș duce la dungă, dar am un pom care face pe-al naiba. Să scrieți așa! Am un pom care face pe-al naiba și aruncă rigla prin livadă când mă vede cu ea.

Așa că hipermarketul se întoarce cu spatele, ia mai ieftin pentru că ia la grămadă de prin alte țări și românii mănâncă mere la dungă. Pline de nenorociri, dar la dungă, domnul meu. Eu? Mai arunc, mai vând la poartă și de restul mă cert cu muierea că fac prea multă țuică”, a spus Bocotan  George, producător din zona Argeșului.

Sursa foto – REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

„Anul trecut am avut mai multe tipuri de roșii plantate, unele sunt soi turcesc, altele bulgăresc cu o frunză mai lată care absorb soarele mult mai bine. E nevoie de lumină cel puțin 10 ore pe zi ca să ai producție la roșii.

După ce termini cu seria 1, ari repede, pui din nou răsaduri și reușești în felul acesta să ai roșii de primăvara devreme până toamna târziu. Dar știți cât mă costă pe mine să încălzesc locul? Știți câți bani dau? Pâi când eu trag linie, mă doare capul. Și pe Minister nu-l interesează, nu-i pasă. Că are de la UE, zice el. Are, dar cu ce bani?”, a mai spus și Dinu Raicu, fermier din zona Ialomiței.

ADVERTISEMENT