Superstiția de Rusalii care nu trebuie ignorată de credincioși. Ce trebuie să faci cu crenguțele de tei sau de nuc pe care le primești de la biserică. Sub nicio formă acestea nu se aruncă, dacă nu vrei să atragi năpasta asupra ta.
Poporul român este unul foarte bogat în superstiții și tradiții, fie că vorbim, de pildă, despre deochi sau de obiceiurile legate de anumite sărbători. Iar când vine vorba de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh, care se prăznuiește la 50 de zile după Paște, există învățături importante.
Credincioșii duc la biserică crenguțe de tei sau de nuc, care în timpul slujbei sunt sfințite, urmând ca apoi să le ia înapoi acasă. Acestea semnifică, de fapt, limbile de foc care s-au coborât asupra ucenicilor pe această dată.
Greșeala pe care o fac mulți și care le poate aduce ghinionul în casă este că le aruncă. După ce sunt stropite cu aghiasmă, acestea trebuie neapărat ținute la icoană sau într-un loc curat, la uși și la ferestre până când se usucă.
Crenguțele primite de la biserică de Rusalii nu este bine să ajungă la noi. Se spune că ele trebuie să revină în natură, acolo unde este locul. Astfel că pot fi arse sau îngropate, la fel cum se procedează și cu salcia de la Florii.
De asemenea, o altă superstiție spune că trebuie să eviți cu orice preț să te cerți cu cineva de Rusalii. În caz contrar, persoana care nu a ținut cont de această regulă va fi răpit de iele, niște spirite rele. Astfel, în toate lunile care au mai rămas din anul în curs va avea ghinion.
Tot de aceste creaturi mitologice se leagă o altă superstiție. Aceasta afirmă că nu este bine să mergi prea departe de casă sau în locuri întunecare. În caz contrar, ielele te vor prinde și te vor pedepsi.
Totodată, se spune că începând cu ziua de Rusalii, plantele și ierburile vindecătoare își pierd toate proprietățile pentru o perioadă de două săptămâni. În tot acest timp, ele nu ar trebui să fie culese sau folosite.
În plus, cu ocazia Pogorârii Sfântului Duh este bine ca cei care au rude sau prieteni decedați, să dea de pomană celor morți. Legenda spune că de Paște sufletele celor dragi s-au întors la casele lor. Iar hrana pe care o primesc de Rusalii reprezintă merindele pe care le vor avea în călătoria spre împărăția cerurilor.