Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbătorile ale anului. În Ajunul Crăciunului, tradiția spune că este bine să mănânci un aliment anume. Iată despre ce este vorba!
Crăciunul este o sărbătoare magică pentru toată lumea. Crăciunul este cel care îi unește pe cei dragi la masă și le aduce liniște și pace. Această sărbătoare este așteptată cu sufletul la gură atât de către cei mici, cât și de către cei mari.
Nu doar Crăciunul este foarte important, ci și ziua de dinaintea lui, cunoscută drept Ajunul Crăciunului. Fiind o sărbătoare atât de mare, nu este de mirare că vine la pachet cu o mulțime de tradiții și superstiții.
În Ajunul Crăciunului, tradiția spune că este bine să mănânci un aliment anume. Persoanele care îl vor consuma pe 24 decembrie, vor fi ferite de problemele de sănătate întregul an.
În Ajunul Crăciunului, este recomandat să mănânci măcar un măr. Se spune că doar așa vei reuși să stai departe de boli în anul care urmează.
Ajunul Crăciunului este cel care prevestește sărbătoarea de 25 de decembrie. Inclusiv în această zi, credincioșii țin cont de anumite tradiții și superstiții. Se spune că cei care le respectă, vor avea parte de noroc tot anul.
În ajunul Crăciunului, este recomandat să fii foarte atent la hainele pe care le porți, deoarece sunt considerate talismane norocoase. Tradiția spune că hainele noi aduc prosperitate, iar hainele roșii atrag norocul de partea ta. În unele zone, se spune că dacă îmbraci din greșeală o haină pe dos, vei avea noroc tot anul următor.
Tradiția spune că în Ajunul Crăciunului este important să poți pantofi noi pentru a avea noroc tot anul. Totuși, în unele zone, pantofii noi sunt considerați purtători de ghinion.
De Ajunul Crăciunului sunt legate o mulțime de superstiții. În această zi, gospodinele trebuie să prepare covrigi și colaci pe care să îi împartă colindătorilor care trec pragul casei.
Gospodinele care prepară aceste bunătăți obișnuiesc să se ducă în livadă și să spună: ”măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele”. În schimb, gospodinele care prepară pâine în Ajunul Crăciunului trebuie să spună: ”cum e cuptorul, lopata plină de pâine, așa să fie copacii, pomii plini de poame”.
Se mai spune că, în seara de Ajun, stăpânul casei trebuie să meargă să își recupereze lucrurile pe care le-au dat cu împrumut.
De asemenea, în noaptea de Crăciun, nu este deloc recomandat să deschizi ușa cuiva, cu excepția colindătorilor. Tradiția spune că dacă faci asta, permiți norocului să fugă de la tine din casă.
Persoanele care au albine în gospodărie, nu trebuie să dea nimic din casă în Ajunul Crăciunului. Doar așa, albinelor le va merge bine și anul viitor. Tot în Ajunul Crăciunului este recomandat ca celor mici să li se dea să mănânce bostan. Se spune că vor fi sănătoși tot anul dacă îl mănâncă pe 24 decembrie.