News

Superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce e bine să faci în această zi

22.04.2020 | 22:39
Superstitii de Sfantul Gheorghe Ce e bine sa faci in aceasta zi
ADVERTISEMENT

Pe 23 aprilie, data la care creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe, există o serie întreagă de superstiții care ne spun ce e bine să facem și ce nu.

Superstiții de Sfântul Gheorghe

În jur de un milion de oameni din România poartă numele sfântului mucenic sărbătorit pe data de 23 aprilie. În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este protectorul naturii înverzite, al vitelor și al oilor.

ADVERTISEMENT

Anual, în luna aprilie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin-ortodox. În această zi, sfântul a fost decapitat întrucât nu a vrut să renunțe la credința sa în Hristos.

De obicei, pe icoane, el este pictat călare, ucigând un balaur. Această reprezentare sugerează modelul de curaj în lupta cu diavolul. Totodată, sfântul apare purtând o mantie roşie, culoarea martirilor morți întru Hristos.

ADVERTISEMENT

Ce e bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Oamenii din poporul român au multe superstiții și obiceiuri pe care le respectau cu sfințenie în această zi de sărbătoare. Printre practicile răspândite în ziua de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii.

Plantele folosite variază în funcţie de regiune: în Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun rug verde şi leuştean. În Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun.

ADVERTISEMENT

În această zi sfântă, nimeni nu are voie să doarmă, deoarece se crede că acel care încalcă interdicţia va fi somnoros tot anul. Pentru a fi apăraţi de rele, oamenii se cântăresc, astfel ei cred că vor fi sprinteni până la anul, când obiceiul se reînnoieşte.

De asemenea, pentru sănătate, tradiția spune că oamenii trebuie să se scalde într-o apă curgătoare înainte de răsărit.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei este legat de busuioc. Dacă este semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el este cinstit de toată lumea.

Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an.

Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie se va face grâu şi fân, potrivit credinţei populare.

ADVERTISEMENT