Vinerea Mare este numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este o zi de doliu pentru întreaga creştinătate. În această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Iisus Hristos, spre mântuirea şi iertarea păcatelor întregii omeniri.
Vinerea Mare se mai numeşte şi Vinerea Seacă pentru că femeile în vârstă de la sat au ţinut post negru, iar seara, luau anafură de la biserică. În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului.
Această zi este cinstită în mod tradiţional prin participarea la Prohodul Domnului, slujbă care se ţine în toate bisericile creştin ortodoxe vineri seara. Există o mulţime de superstiţii legate de Vinerea Mare.
În zorii zilei, casa se afumă cu tâmie înconjurând-o de trei ori, ca lighioanele să nu se apropie de ea. Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun, însă dacă nu plouă, anul nu va fi unul foarte roditor.
Se spune că dacă te bagi cu capul sub apă rece în Vinerea Mare de trei ori, vei fi sănătos tot anul. Femeile nu umpu borş în această zi, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul. Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului.
În Vinerea Mare femeile nu cos, să nu cumva să nu orbească. În plus, ele nu torc, nu ţes, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. Nu trebuie să munceşti în această zi. Superstiţiile spun că orice treabă vei face în Vinerea Patimilor nu va ieşi bine.
Tradiţiile spun că nu este bine să vopseşti ouăle în Vinerea Mare. Dacă n-ai făcut acest lucru în Joia Mare, mai poţi vopsi ouăle doar sâmbătă. Conform unei superstiţii din trecut, nu este permisă sacrificarea animalelor sau a păsărilor în această zi.
Nu este voie să mănânci urzici pentru că Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. Nu este bine să consumi oţet, pentru că buzele lui Iisus au fost udate cu oţet atunci când a cerut apă. O altă superstiţie spune că nu este bine să te tunzi în această zi.
Duhurile rele din casă pot fi alungate cu ajutorul credinţei, a rugăciunilor şi a duhovnicului. Duhurile rele nu pot fi văzute, însă le simţim atunci când ele îşi fac lucrările. Lipsa unei slujbe de sfinţire a casei, a unui preot sau lipsa credinţei fac din locuinţă un loc slab.
Până ajungi la un preot, poţi începe prin a te ruga pentru tine, cei vii şi pomeneşte-i pe cei care nu mai sunt printre noi. Mergi la biserică şi dă un pomelnic, dă un acatist. Vorbeşte cu un preot să te viziteze. El îţi dă toate detaliile despre mica ceremonie din locuinţa ta.
Împotriva duhurilor rele poţi aprinde lumânarea de la Paşte, să faci o rugăciune şi să tămâiezi casa. Spune rugăciunea Sfântului Ciprian, cel care dezleagă blestemele şi farmecele: ”
„Doamne Iisuse Hristoase, depărtează demonii şi stinge viclenia lor de la robii Tăi.
Revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul şi fă-l să dea roadele lui.
Copacii şi viile să-şi dea deplin rodul lor, femeile să fie dezlegate şi izbăvite de nerodirea pântecului.
Dezleagă şi toată zidirea Ta de toate legăturile diavoleşti.
Şi dezleagă pe robul tău (spune-ţi numele) împreună cu toate ale casei lui de toate legăturile satanei, ale vrăjilor, ale farmecelor, ale puterilor potrivnice.
Împiedică Tu, Doamne, toată lucrarea satanei, Tu, Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji şi de toate lucrările sataniceşti şi de toate legăturile lor.
Şi distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Preasfântului Tău nume, dezleag-o pentru totdeauna, în ceasul ăsta, Doamne, cu puterea Ta cea mare. Amin.”