Sporturi

Suplimente pentru culturiști: aminoacizi (BCAA), carnitină și glutamină

07.11.2018 | 13:49
Suplimente pentru culturiști. Există câteva produse care sunt cu adevărat importante

Oricât de tare s-ar antrena zilnic la sală și oricât de atentă ar fi dieta, bazată exact pe elementele de care au nevoie, culturiștii tot sunt nevoiți să apeleze la ajutorul unor suplimente, pentru a putea face acea masă musculară bine conturată, pentru concursuri. Pe piața actuală există astăzi o mulțime de suplimente, toate promițând că dacă le vei lua vei ajunge să arăți în interval de timp destul de scurt aidoma marilor nume din lumea acestui sport: Jean Claude Vandamme, Dwyne Johnson sau Arnold Schwarzeneger.

Este clar că organismul culturiștilor are nevoie de acești aminoacizi, de surplusul de proteine, pe care nu le pot lua în întregime dintr-o dietă corectă. Problema este că trebuie ca un specialist să studieze atât morfologia musculaturii celui care dorește să apeleze la aceste suplimente, pentru ca apoi să îi stabilească un program de suplimente care să aibă efectul scontat.

Care sunt cele mai importante suplimente pentru culturiști

Masa de produse existente pe piața de profil este destul de mare, însă în orice împrejurare, dacă vreți să aspirați la a avea corpul culturiștilor, patru elemente sunt indispensabile din rândul suplimentelor. Acestea sunt aminoacizii, așa numitul complex BCAA (branched-chain amino acids), carnitina, glutamina și creatina. Alături de acestea patru, considerate cheie pentru orice doritor de a face culturism se mai află vitaminele și multimineralele precum și gama Omega 3.

AMINOACIZII

Cantitatea optimă de proteine pentru creșterea masei musculare este în jur de 2 g pe kg. De exemplu, la o greutate de 80 kilograme ai nevoie zilnic de 160 g de proteină, dar este exclus să poți lua această cantitate strict din alimentație, chiar dacă în culturism numărul meselor pe zi este mult diferit față de un om obișnuit. Acesta are cam trei mese (dimineața, prânz, seara), intercalate cu o gustare între micul dejun și prânz, dar mulți ajung să mănânce doar de două ori sau chiar o dată, din cauza serviciului și a stressului permanent la care sunt supuși.

Un culturist trebuie să aibă incluse în programul zilnic șase sau șapte mese, întrucât cantitatea de efort fizic pe care o depune este incomparabil mai mare decât cea a unui om obișnuit. E drept, din aceste mese trei sunt bazate pe suplimentele necesare dezvoltării musculaturii în condiții corecte, pentru ca masa musculară trebuie să fie bine conturată.

Proteinele din zer

Proteinele din zer sunt clar cele mai eficiente surse pe care un culturist le poate întrebuința. Sunt proteine complete, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali și au calitatea că se digeră instant și au o excelentă absorbție în sânge. Sunt cea mai bogată sursă de BCAA și sunt folosite pentru alimentarea mușchilor, la stimularea sintezei proteice și grăbesc recuperarea corpului după un lucru intens cu greutăți.

Suplimente pentru culturiști. Proteinele, aminoacizii, creatina, carnitina și glutamina sunt suplimentele esențiale
Suplimente pentru culturiști. Proteinele, aminoacizii, creatina, carnitina și glutamina

Stimulează perfect creșterea și menținerea mușchilor la stadiul la care i-ai adus în urma exercițiilor de la sală, iar în cazul în care se dorește incclusiv o eliminare a surplusului de grăsime pot fi utilizate fără nici o restricție, întrucât chiar dacă se produce un proces de slăbire, acesta elimină strict doar grăsimea și nu afectează în nici un fel masa musculară a sportivului.

Termenul de BCAA se referă la complexul de leucină, isoleucină și valină, care sunt cei mai importanți aminoacizi pentru dezvoltarea țesutului muscular. Leucina e numărul 1 ca importanță, pentru că sprijină sinteza proteinelor. Toate trei stimulează producția de testosteron. Cantitatea optimă este de 5 grame pe zi la micul dejun și același gramaj înainte și după antrenament.

CREATINA

Odată ajunsă în mușchi creatina aduce un aport important de apă și crește nivelul de ATP, aceasta fiind o moleculă care stochează energie și apoi o dă mușchiului, pentru ca acesta să se poată contracta. În acest fel sportivul capătă o forță mult mai mare, poate ridica greutăți cu mai multe kilograme și poate mări numărul de repătări. Toate acestea la final duc la creșterea și stabilizarea masei musculare.

Numai că în momentul în care apelezi la creatină trebuie să iei în calcul obligativitatea de a consuma zilnic între 2 și 3 litri de apă. Aceasta deoarece creatina reține apa în mușchi. Dacă sportivul nu se hidratează suficient riscă să apară crampe sau balonări în zona abdominală și să deregleze cam toate procesele metabolice la nivelul organismului. Recomandate sunt maxim 5 grame zilnic, împărțite în 2,5 grame înainte și după antrenament. Iar în zilele în care nu ai antrenament, adică duminică, se pot lua între 2-5 grame la micul dejun.

L-CARNITINA

Carnitina este tot un aminoacid, cu rol de a transporta acizii grași, cum sunt trigliceridele, la celule mușchiului cardiac, la mitocondrii, iar acolo sunt oxidați și transformați în energie. În acest fel suplimentul L-carnitina ajută la arderea grăsimilor. Nu este recomandat să luați mai mult de 2 grame de L-carnitină pe zi în două reprize, înainte și după antrenament.

GLUTAMINA

Glutamina este tot un aminoacid este cel mai răspândit aminoacid din organismul uman. Misiunea sa este de a pune în funcțiune la parametrii optimi mușchii și de a sprijini sistemul imunitar. Sportivul trebuie să apeleze la suplimentul de glutamină înainte de antrenament, pentru că va ajuta la reducerea oboselii musculare și sprijină hormonul de creștere. Nu se recomandă mai mult de 5-10 grame pe zi, optim fiind sbu forma unor shake-uri.

MINERALE ȘI VITAMINE

Nici un culturist nu poate neglija din programul său cosnsumul de vitamine, minerale și Omega 3 pe bază de pește, în special de ulei de pește. Dintre acestea suplimentele cu magneziu, zinc și vitamina D sunt absolut indispensabile atunci când se fac antrenamente de forță, cu multe greutăți, iar suplimentele cu Omega 3, pe bază de ulei de pește, sunt și ele extrem de benefice și mențin o sănătate optimă a întregului organism.