Sport

Un suporter a fost arestat în Anglia pentru scandări abuzive cu referire la tragedia de pe Hillsborough

Poliția din Anglia a arestat un suporter al echipei Shrewsbury Town, din liga a treia, care a avut scandări abuzive despre dezastrul de pe Hillsborough.
13.01.2022 | 15:51
Un suporter a fost arestat in Anglia pentru scandari abuzive cu referire la tragedia de pe Hillsborough
ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 97 de persoane și-au pierdut viața la 15 aprilie 1989 pe stadionul Hillsborough din Sheffield, la semifinala de Cupa Angliei dintre Liverpool și Nottingham Forest.

Suporteri ”cormoranilor” se înghesuiau la intrări, în timp ce se apropia începutul partidei, iar securitatea a deschis o poartă către aripa care le era rezervată, pentru a scădea presiunea. Însă fanii s-au năpustit într-o tribună deja arhiplină, care, din păcate, s-a prăbușit.

ADVERTISEMENT

Poliția din Anglia confirmă arestarea suporterului

Poliția a confirmat faptul că a arestat un suporter pentru ”cântări abuzive” despre dezastrul de pe Hillsborough înainte de meciul pe care Shrewsbury Town l-a jucat în deplasare cu Liverpool, în turul 3 al Cupei Angliei.

”Am arestat un bărbat după ce un grup de bărbați au avut scandări abuzive înainte de meciul Liverpool – Shrewsbury de duminică, 9 ianuarie. În jurul orei 13:30, ofițerii s-au apropiat de un grup de bărbați care cântau ostentativ făcând referire la dezastrul de pe Hillsborough.

ADVERTISEMENT

Un tânăr de 18 ani din Shrewsbury a fost arestat sub suspiciunea unei infracțiuni de ordine publică. Acum, el a fost eliberat în așteptarea unor anchete suplimentare și a primit un ordin de soluționare comunitară pe care poliția îl contestă”, se arată în comunicatul poliției, conform Sky Sports.

Poliția caută și alți vinovați

”Poliția este conștientă de faptul că orice cântare și comportament ofensator au fost comise de o foarte mică parte a suporterilor și ar dori să mulțumească majorității covârșitoare a fanilor ambelor cluburi pentru cooperare.

ADVERTISEMENT

Poliția investighează acest incident, iar ofițerii efectuează anchete extinse cu ajutorul filmărilor pentru a identifica toate persoanele implicate. Este vital ca oricine este martor la astfel de infracțiuni să le raporteze, astfel încât să putem lua măsurile necesare”, a declarat Paul White, șeful poliției din Liverpool.

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri care arată un grup de fani ai formației Shrewsbury Town cântând o melodie despre dezastrul de pe Hillsborough din 1989, care a provocat moartea a 97 de suporteri ai lui Liverpool.

ADVERTISEMENT

Șase persoane inculpate după dezastrul de pe Hillsborough

Un juriu din Anglia a stabilit că dezastrul din 1989 a fost cauzat de greşelile poliţiei britanice. Juriul a schimbat încadrarea decesului celor 97 de spectatori din ”moarte accidentală”, cum a fost stabilit în martie 1991, în ”omucidere”. Juraţii, care au luat în considerare 14 întrebări ale procurorului, au ajuns la concluzia că fanii nu au fost vinovaţi de producerea dezastrului.

În urma schimbării încadrării, mai multe persoane au fost inculpate în aceste caz. Între acestea se află patru foşti reprezentanţi ai poliţiei, inclusiv David Duckenfield, însărcinat cu securitatea stadionului în ziua dramei. Celelalte inculpări vizează între altele fapte de obstrucţionarea justiţiei, în contextul în care poliţia a fost acuzată că a vrut să ”îngroape” cazul.

Drama a determinat autorităţile să schimbe în mod radical normele de securitate pe stadionele din Anglia, iar acestea să aibă numai locuri pe scaune.

ADVERTISEMENT