Sport

Suporterii lui Dinamo nu l-au uitat pe Cătălin Hîldan. „Nimic nu ne alină golu-n suflet din toamna-ntunecată

Se spune că „timpul vindecă rănile”, dar durerea pricinuită de decesul lui Cătălin Hîldan, în ziua de 5 octombrie 2000, nu va trece niciodată din inimile suflării dinamoviste.
05.10.2021 | 12:34
Suporterii lui Dinamo nu lau uitat pe Catalin Hildan Nimic nu ne alina golun suflet din toamnantunecata
ADVERTISEMENT

În urmă cu 21 de ani, Dinamo juca un meci amical la Oltenița. În minutul 74 al partidei, Cătălin Hîldan, căpitanul echipei oaspete, s-a prăbușit pe teren și toate intervențiile medicilor de a-l ține în viață au eșuat. Au fost momente dureroase pentru colegii lui de echipă și toți cei care l-au îndrăgit.

La scurt timp, conducerea echipei a decis ca tricoul cu numărul 11, purtat de Cătălin, să fie retras, astfel că de atunci niciun alt jucător, indiferent de numele lui, nu a mai purtat respectivul număr.

ADVERTISEMENT

„Unicul căpitan” nu va fi uitat niciodată de suflarea dinamovistă

Mai mult chiar, în vestiarul formației „alb-roșii” este un loc pe care nu se așează nimeni. Este cel al lui Hîldan. Pe scaunul respectiv este trecut numărul 11, numele celui dispărut, iar de mânerele scaunului este legată o bandă neagră.

Azi se împlinesc 21 de ani de la tragedie. Sunt peste două decenii în care galeria care își are locul la peluza care poartă numele celui dispărut, dar și mulț alți suporteri dinamoviști, au scandat de nenumărate ori numele lui Cătălin Hîldan.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, suporterii au creat coregrafii și multe momente speciale care să amintească de „Unicul căpitan”. Evident, la fiecare meci, indiferent de numele adversarului sau de competiție, îi candează numele celui dispărut.

Ei nu s-au lăsat mai prejos nici azi, comemorându-l cu un banner instalat chiar la intrarea în Complexul Dinamo, în spatele statui lui Ivan Patzaichin: „Deși e pauză plină de vopsea de fiecare dată, / Nimic nu ne alină golu-n suflet din toamna-ntunecată”.

ADVERTISEMENT

Cătălin Hîldan, om de o calitate sufletească extraordinară

Obişnuiţi să câştigăm mereu, orice înfrângere însemna pentru noi o adevarată dramă. Plângeam, ne ofticam, iar cel mai urât dintre noi făcea Cătălin, care suferea enorm la orice meci pierdut. Era atât de pasionat şi avea atâta furie în el, încât cred că ar fi fost în stare să îl sfâşie pe cel care s-ar fi luat de el în clipele acelea”, a declarat Florentin Petre.

A fost o onoare şi o mândrie pentru mine că am putut să fiu coleg şi, mai ales, să-l cunosc ca om. Înainte de a fi un jucător extraordinar, fantastic, a fost un om de o calitate sufletească extraordinară. Sunt prea puţine cuvinte pentru a-l descrie pe Cătălin Hîldan, omul şi jucătorul”, a spus Ionel Dănciulescu.

ADVERTISEMENT

Cornel Dinu: „Cătălin Hîldan era un învingător înnăscut”

Era un copil de o calitate extraordinară, unul dintre puţinii care au dus mai departe spiritul de sacrificiu al lui Dinamo în teren. A avut, din păcate, un destin tragic, ce putea fi evitat. Un băiat de suflet, un om de caracter, de pus la rană.

Visul lui era să ardă până la ultima picătură de energie în fotbal. Eu l-am numit direct căpitan, după plecarea lui Ionuț Lupescu, nu l-a ales vestiarul. A luat-o ca pe o obligaţie pentru a duce echipa să câştige, nu a comentat în niciun fel.

El nu avea în cap decât ideea de a câştiga, nu ştia altceva, nu cunoştea cuvântul eșec. Era un învingător înnăscut. Cătălin Hîldan face parte din panoplia de aur, de sacrificiu pe care a avut-o Dinamo”, a rememorat Cornel Dinu.

Născut la Brănești, Hîldan a fost membru al CS Dinamo încă de la vârsta de 10 ani, câștigând, alături de Ionuț Chirilă, actualul antrenor de la Academica Clinceni, o serie de premii la nivel de copii și juniori.

Pe 2 octombrie 1994, debuta la echipa de seniori, într-un duel cu Steaua, câștigat de roș-albaștri cu 2-0. Ulterior, Dinamo l-a cedat la Chindia Târgoviște, alături de care a promovat din liga a treia în liga a doua și din liga a doua în prima divizie. Cel care l-a readus la Dinamo a fost Cornel Dinu.

Are în palmares un titlu de campion și o cupă a României cu echipa alb-roșie, la care a jucat 131 de meciuri. De asemenea, a bifat și opt partide la naționala de seniori a României.

ADVERTISEMENT