News

Suprafața unei țări în care mii de români își petrec vacanțele s-a diminuat văzând cu ochii. Specialiștii nu găsesc nicio explicație

O țară în care majoritatea românilor își petrec vacanțele se confruntă cu un fenomen extrem de ciudat. Suprafața acesteia se diminuează de la o zi la alta.
14.06.2024 | 21:42
Suprafata unei tari in care mii de romani isi petrec vacantele sa diminuat vazand cu ochii Specialistii nu gasesc nicio explicatie
Suprafața unei țări în care mii de români își petrec vacanțele s-a diminuat văzând cu ochii. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Bulgaria a cărei suprafață s-a diminuat în ultimii doi ani văzând cu ochii spre surprinderea specialiștilor care nu găsesc nicio explicație.

Suprafața unei țări în care mii de români își petrec vacanțele s-a diminuat văzând cu ochii

Fenomenul a fost sesizat după ce Institutul Naţional de Statistică a publicat o serie de date conform cărora pe 31 decembrie 2023, harta cadastrală a Bulgariei avea o suprafaţă de 110.996,76 kilometri pătraţi.

ADVERTISEMENT

În urma unei comparații făcute specialiști între suprafața Bulgariei de la finele anului trecut și cea din 2022 când țara vecină era de 110.996,84 kilometri pătraţi, s-a constatat că suprafața acesteia se diminuează treptat.

Momentan, specialiștii nu au găsit nicio explicație pentru acest fenomen destul de straniu pentru că nu este clar dacă de vină sunt modul de calcul al suprafeței, respectiv modelele digitale ale hărții cadastrale, ori fenomene naturale.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare parte din suprafața Bulgariei o constituie terenurile agricole, 54,5%, și zonele împădurite, 33,3%.

La polul opus se află zonele urbane care ocupă 5.279,4 kilometri pătrați sau 4,8% din teritoriul Bulgariei, potrivit datelor publicate de autoritățile de la Sofia.

ADVERTISEMENT

Vacanțe mai scumpe pentru români în Bulgaria

Față de anii precedenți, prețurile pentru o vacanță în Bulgaria a crescut enorm, în 2024. Puțini români își vor mai permite să meargă la mare împreună cu toată familia la vecinii noștrii de peste Dunăre.

Reprezentanții agențiilor de turism spun că în acest an o familie formată din trei membri ar putea să plătească pentru o vacanță de șapte zile pe litoralul bulgăresc între 1.023 euro și 3.580 euro, scrie playtech.ro .

ADVERTISEMENT

O noapte cu regim all-inclusive pentru o persoană în timpul vârfului de sezon ar putea costa, în Bulgaria, aproximativ 120-125, chiar 130 euro, în timp ce în ţările vecine tarifele se învârt în jurul a aproximativ 100 euro.

Cu toate acestea, față de alțe țări europene, Bulgaria rămâne o destinaţie de vacanță mult accesibilă pentru români.

ADVERTISEMENT